Η ολοκλήρωση του φετινού πρωταθλήματος, είχε πολύ πιο «βαριές» ειδήσεις από τον τερματισμό του ΠΑΣ στην 5η θέση και την έξοδό του στην Ευρώπη, με πρώτη και καλύτερη τον υποβιβασμό της ΑΕΚ. Μοιραία, λοιπόν, αυτή η τεράστια επιτυχία της ομάδας των Ιωαννίνων δεν... φωτίστηκε όσο θα έπρεπε. Αν μιλάγαμε μόνο για ποδόσφαιρο, τότε ο ΠΑΣ θα μονοπωλούσε τις συζητήσεις μας και εξηγώ γιατί.

 

Δεν έχει να κάνει με το ιστορικό του πράγματος, ότι δηλαδή σε τόσα χρόνια ιστορίας ο ΠΑΣ ποτέ δεν βγήκε στην Ευρώπη, έχει να κάνει καθαρά με το αγωνιστικό. Πώς χτίστηκε και πώς προχώρησε αυτή η ομάδα. Αν δεις το ρόστερ της, απαρτίζεται από 27 ποδοσφαιριστές. Οι 21 από αυτούς είναι Ελληνες και μόλις έξι είναι οι ξένοι. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι κάτω των 24 ετών και αρκετοί από τους πρωταγωνιστές της ομάδας δεν είχαν καν παραστάσεις από Σούπερ Λίγκα, όπως ο Κοροβέσης ή ο Κολοβέτσιος.

 

Το μπάτζετ ήταν από τα μικρότερα της κατηγορίας (αν όχι το μικρότερο) και τον Ιανουάριο όταν είχε αρχίσει να φαίνεται ότι ο ΠΑΣ είχε πιθανότητες να διεκδικήσει τη συμμετοχή στα πλέι οφ και το ευρωπαϊκό εισιτήριο η ομάδα ενισχύθηκε με... καμία μεταγραφή. Ολο τον χρόνο έπαιξε σε ένα γήπεδο χωράφι και αυτό δεν βόλευε την ομάδα που ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο και έπαιζε πολύ καλά στον κενό χώρο, αλλά τα κατάφερε.

 

Καταργώντας λοιπόν όλους τους... δήθεν κανόνες της διάκρισης μίας ομάδας στη Σούπερ Λίγκα, ο ΠΑΣ τερμάτισε 5ος και θα παίξει Ευρώπη. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να έτυχε, αλλά να πέτυχε και έχει να κάνει τόσο με τη δουλειά του Γιάννη Χριστόπουλου, όσο και με το σχέδιο, πλάνο που εκπονήθηκε. Στα Γιάννινα πήραν μία απόφαση, έφτιαξαν έναν τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν την κρίση και οικονομικά και αγωνιστικά και με τις κατάλληλες επιλογές σε πρόσωπα (κυρίως στο προπονητικό τιμ) και σε παίκτες, κατάφεραν να πετύχουν αυτό που έμοιαζε αδύνατο πριν ξεκινήσει η σεζόν.

 

Ως φινάλε θέλω να θυμίσω ότι ο ΠΑΣ ήταν μία από τις έξι ομάδες που δεν πήραν άδεια. Οι άλλες πέντε ήταν η Κέρκυρα και η ΑΕΚ που υποβιβάστηκαν, ο Αρης και ο ΟΦΗ που σώθηκαν την τελευταία αγωνιστική και ο Πανιώνιος. Είναι κι αυτό ένα δείγμα για τη δουλειά που έγινε στα Γιάννινα.

Πηγή: SportDay