Για μία ακόμα φορά, προδόθηκε από την αναποτελεσματική αμυντική λειτουργία την οποία εκμεταλλεύτηκε ο Μάνταλος σε πρώτο χρόνο. Ο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής διέγνωσε το αμυντικό κενό και έριξε από νωρίς τον Άρη στο καναβάτσο (είχαμε αναφέρει στο pregame analysis, ότι ο συγκεκριμένος παίκτης αποτελεί τον ΄νούμερο ένα κίνδυνο’).
Soft ανασταλτική λειτουργία
Η αδυναμίας αναχαίτισης των αντιπάλων δεν έγκειται μόνο στην έλλειψη χημείας των center back και το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα του Πουλίδο. Σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχουν τα αμυντικά χαφ που δεν στραγγαλίζουν τις επιθέσεις στον άξονα. Ως αποτέλεσμα, η μπάλα μεταφέρεται εύκολα στην περιοχή του Άρη και η ομάδα μένει νωρίς πίσω στο σκορ.
Η εμμονή στη χρησιμοποίηση του Τριανταφυλλάκου στον άξονα είναι εκ των πραγμάτων λανθασμένη. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής διαθέτει, αναμφισβήτητα, επιθετικές αρετές αλλά αδυνατεί να διεκπεραιώσει σωστά τα αμυντικά καθήκοντα που του ανατίθενται κατά καιρούς από τους προπονητές. Με πιο απλά λόγια, ο Τριανταφυλλάκος δεν είναι αμυντικό χαφ και εκτίθεται τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα με τη χρησιμοποίησή του στον άξονα.
Αναφορικά με τον Έλσνερ, δε βρίσκεται ακόμα σε επιθυμητό επίπεδο φυσικής κατάστασης και μοιάζει soft σε σχέση με τον Κοέλιο (που έπαιζε πέρυσι στην ίδια θέση). Η εμφάνισή του στην Ξάνθη ήταν ενθαρρυντική αναφορικά με την ικανότητά να απειλήσει επιθετικά, αλλά δε μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστή λύση για να σταθεροποιηθεί η αγωνιστική συμπεριφορά του Άρη στον άξονα.
Το ‘γλυκό’ της ανασταλτικής ανεπάρκειας ‘δένει’ με τον Τάτο, ο οποίος είναι κλασικός ντελικάτος επιτελικός. Έχει χαρακτηριστικά ‘κρυφού επιθετικού’ και δε συμβάλλει στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ο ‘τρίτος παίκτης’ που θα γεμίσει το κενό στο κέντρο όταν η ομάδα αμύνεται.
Οι λόγοι της επιθετικής βελτίωσης
Ο αυξημένος αριθμός ‘σουτ στην εστία’ και τα δύο δοκάρια αποτελούν παρακαταθήκη για ένα παραγωγικότερο μέλλον. Ο Μιλίνκοβιτς δουλεύει στην ομαλοποίηση της ανάπτυξης και προσπαθεί να αξιοποιήσει το ταλέντο των ποδοσφαιριστών με τη μπάλα στα πόδια. Το δείγμαστην Ξάνθη ήταν θετικό (αλλά όχι επαρκές) για τους εξής λόγους:
- ο Ουντότζι είναι πολυεργαλείο και προσαρμόζεται σε όλες τις θέσεις της επίθεσης. Η ταχύτητα και η εκρηκτικότητά του προβληματίζουν τους αμυντικούς, υποχρεώνοντάς τους να «μένουν πίσω» ώστε να τον επιτηρούν και να μην προσφερθεί ευκαιρία αντεπίθεσης
- ο Τάτος παίζει «κοντά στον επιθετικό» με αποτέλεσμα να δημιουργούνται επιθετικοί συνδυασμοί που προβληματίζουν τον αντίπαλο
- οι Έλσνερ – Τριανταφυλλάκος έχουν έφεση στο επιθετικό παιχνίδι και προωθούνται συχνά γεμίζοντας το χώρο έξω από τη μεγάλη περιοχή
- οι Ίμπε – Σταυρόπουλος ανταποκρίθηκαν επαρκώς στα καθήκοντά τους και απέδειξαν ότι έχουν τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσουν την προσφορά στην ομάδα εφόσον αξιοποιηθούν κατάλληλα.
Δυστυχώς, ο Άρης ακόμα χτίζεται και οφείλει να δουλέψει σκληρά για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά μοιάζει να έχει βρεθεί το «κλειδί» για την επιθετική ανάταση. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επιστροφή του Αγκάνθο, θεωρείται βέβαιο ότι τα επιθετικά αδιέξοδα θα λυθούν (αργά ή γρήγορα).
Ο πολυτάλαντος Μάνταλος
Ο Μάνταλος επωμίστηκε το βάρος της ανάπτυξης ‘εκ των όπισθεν’. Έπαιξε σωστά το ρόλο box-to-box αμυντικού χαφ, πάτησε περιοχή και διένυσε πολλά χιλιόμετρα χωρίς να παρουσιάσει ανησυχητικά σημάδια κόπωσης. Αντιμετωπίστηκε με ζώνη, γεγονός που του επέτρεψε να εκμεταλλευτεί τους κενούς χώρος και να κινηθεί κάθετα προς την περιοχή του Μπουζάνη.
Ο Μάνταλος κινείται κάθετα, πατάει περιοχή και δημιουργεί τον extra παίκτη στην επίθεση
Έχει φτάσει στο ύψος της μικρής περιοχής, κινείται διαγώνια ώστε να ‘νικήσει’ τον βαρύ Πουλίδο και σκοράρει
Ο Μάνταλος βρίσκεται κοντά στην περιοχή του Άρη, τραβάει γύρω του αμυντικούς και πασάρει κάθετα στον κενό χώρο δημιουργώντας το δεύτερο γκολ
Όταν η Ξάνθη αποφάσισε να αλλάξει αγωνιστική φιλοσοφία, μεταφέρθηκε στη δεξιά πτέρυγα παίζοντας ρόλο κλασικού ακραίου χαφ. Κράτησε τη θέση του, αποσόβησε τις επελάσεις των κιτρινόμαυρων από την πλευρά ευθύνης του και απέδειξε ότι μπορεί να αγωνιστεί σε ένα πιο προηγμένο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα.
Συμπέρασμα
Η τύχη βοηθάει τους δυνατούς και ο Άρης δεν έχει, ακόμα, ισχυροποιηθεί ούτε σε αγωνιστικό ούτε σε….εξωαγωνιστικό επίπεδο. Πάρα ταύτα, διακρίνονται σημάδια βελτίωσης που δεν πρέπει ‘περάσουν στα ψιλά’. Η ομάδα χρειάζεται χρόνο ώστε να δουλέψει τις αδυναμίες της, χωρίς την υπέρμετρη ψυχολογική πίεση. Τα προσεχή 5 παιχνίδια θα κρίνουν την έκβαση της φετινής χρονιάς. Επομένως, κανένας δε δικαιούται να σαμποτάρει την ύστατη προσπάθεια ανάκαμψης.
Η Ξάνθη διαθέτει ώριμο κορμό στον άξονα και απρόβλεπτα εξτρέμ, αλλά στερείται καθαρόαιμου επιθετικού. Μοιραία, λοιπόν, αδυνατεί να απειλήσει άρτια οργανωμένα αμυντικά σύνολα. Αν δε βρεθεί τρόπος ορθολογικής ανάπτυξης, τότε οι Ακρίτες θα γνωρίσουν αρκετές αναπάντεχες ήττες.
ΠΗΓΗ: overlap.gr