Ήταν απλά ξεχωριστή αλλά όχι και μοναδική αφού η ίδια η ζωή τόσες και τόσες φορές σκαρφίζεται σενάρια που κάνουν τους ανθρώπους του Χόλυγουντ να μοιάζουν λες και ανεβάζουν έργο σε σχολική γιορτή! Γιατί ποιος στα αλήθεια φανταζόταν έστω αυτό που θα ακολουθούσε στην Πορτογαλία; Διαψευστήκαμε ευχάριστα λοιπόν και σε αυτά τα δέκα χρόνια, αν και εκείνο το βράδυ μοιάζει σαν χθες, συνέβησαν πολλά.

Η (σε πολλά πράγματα)ανέμελη ζωή μας στα πρώτα χρόνια του νέου millennium έδωσε τη θέση της στο άγχος και την αβεβαιότητα. Τα δεδομένα μίας ζωής , αυτά που είχαμε ως «σιγουράκια» έγιναν πύργοι στην άμμο. Ποιος άλλωστε ήξερε τότε τις λέξεις κούρεμα χρέους και καταθέσεων, ΔΝΤ, μνημόνιο, spreads, default, ενώ το «μειώσεις μισθών» ήταν λέξεις που αφορούσαν άλλους, εκεί στη Νότιο Αμερική, στην Αφρική, όχι εμάς! Όλα αυτά τα σχετικά που έγιναν μέρος της ζοφερής καθημερινότητας μας από το 2010 και έπειτα ήταν άγνωστες έννοιες! Τότε ετοιμαζόμασταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για μεγαλεία, ενώ η Αθήνα άλλαζε μορφή με τα τόσα έργα. Επίσης η χώρα γενικά ζούσε στον αστερισμό της ψευδεπίγραφης ανάπτυξης , ευδαιμονούσα μέσα από αλόγιστες σπατάλες που διόγκωναν το πρόβλημα.

Τι έμεινε ίδιο λοιπόν με δέκα χρόνια πριν; Σχεδόν τίποτα, με εξαίρεση αυτή την σταθερότητα που επιμένει να δείχνει η εθνική μας ομάδα του ποδοσφαίρου! Σε αυτή τη δεκαετία που αλλάξαμε επίπεδο, από το 2003 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει δείξει αξιοζήλευτη συνέπεια. Μακάρι τα πάντα σε αυτή την χώρα να λειτουργούσαν τόσο σωστά και αρμονικά όπως σε αυτό το γκρουπ ατόμων που αποτελεί την εθνική μίας χώρας που σχεδόν σε 80 χρόνια ιστορίας έως το 2003 είχε να επιδείξει μόλις δύο προκρίσεις, το 1980 στο EURO και μία τραυματική εμπειρία το 1994 στο αμερικανικό Μουντιάλ! Και από εκείνο το φθινοπωρινό βράδυ τον Οκτώβριο του 2003, είχαμε μόνο ένα στραβοπάτημα, την αποτυχία πρόκρισης το 2006 στο Μουντιάλ. Σε όλη την υπόλοιπη περίοδο η Εθνική έχει καταφέρει οποιονδήποτε άλλο στόχο της. Εκτός από την κατάκτηση του EURO, η οποία παραμένει και θα παραμένει η κορυφαία στιγμή μας, η Ελλάδα πανηγύρισε άλλες τρεις προκρίσεις και στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κατάφερε να φτάσει και στα νοκ-άουτ ματς!

Αν και εξακολουθούν λοιπόν ορισμένοι να θεωρούν αποτυχία τα μπαράζ - ξεχνώντας ότι με αυτόν τον τρόπο προκριθήκαμε στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής - η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ακόμη ενός σημαντικού επιτεύγματος. Μην λησμονούμε πως στον αθλητισμό αυτό που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση είναι πως το πιο πρόσφατο αποτέλεσμα καθορίζει και την μοίρα σου. Όχι η προϊστορία ούτε η αξία. Άλλο τα αλμανάκ και τα βιβλία στατιστικών, που πάντα θα γράφουν πως η Ελλάδα το 2004, ξαφνιάζοντας όλο τον πλανήτη πήρε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, άλλο οι προκριματικοί του EURO 2008 στους οποίους μαζέψαμε τους περισσότερους πόντους, άλλο το Μουντιάλ του 2010,άλλο το EURO του 2012. Εμείς που δεν είχαμε ειδικό βάρος φανέλας και αυτό δεν αποκτάται ούτε με την κατάκτηση ενός τόσο σπουδαίου τροπαίου, όπως του EURO, μπορέσαμε με τις συνεχείς προκρίσεις να μπούμε στον χάρτη. Και ταυτόχρονα βάλαμε τις βάσεις για να έχουμε καλές συνθήκες εκκίνησης, δηλαδή αβανταδόρικές κληρώσεις. Δεν μας το χάρισε κανείς, το κατακτήσαμε!

Πηγή: novasports.gr

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr