Με αφορμή τους ελέγχους της Ουέφα στην ΕΠΟ τις τελευταίες ημέρες και τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, θα ήθελα να ρίξω λίγο λάδι στη φωτιά, να κάνω μια παύση από τα manager games και να σας δώσω κάποιες σημαντικές πληροφορίες για το πώς λειτουργεί το σύστημα στις σχολές προπονητών. Πιστεύω ότι θα βγάλετε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα...

Τον Δεκέμβριο του 2008 είχα συμμετάσχει στη σχολή προπονητών ΕΠΟ της Ραφήνας. Σχετικό άρθρο έχω αναρτήσει κατά το παρελθόν στο Internet. Για όσους δεν το είχαν διαβάσει, απλά θα πω ότι κυνηγούσα επί μήνες να καταφέρω να μπω σε μια σχολή προπονητών στην Αθήνα (γινόντουσαν πολλές στην περιφέρεια). Όταν ενημερώθηκα από το Epo.gr είχαν περάσει μόλις τρεις ημέρες από την αρχική ανακοίνωση. Έκανα εγγραφή κάπου σε ένα γήπεδο στην Παλλήνη αν θυμάμαι καλά και παρότι η γραμματέας επέμενε ότι "Η προθεσμία πέρασε και ίσως να είναι λίγο αργά". Κατέθεσα ντούκου τα 700 ευρώ που απαιτεί η ΕΠΟ για να καταφέρω να την πείσω.

Στη σχολή αυτή συμμετείχαμε 36 άτομα και τα μαθήματα γινόντουσαν πρωί-απόγευμα, με μικρό διάλειμμα το μεσημέρι. Μόλις 6-7 από εμάς πήραμε δίπλωμα, απ΄ όσο ενημερώθηκα από τους συναδέλφους τουλάχιστον. Πέρασα θεωρία και διαιτησία, που έχει όριο ένα λάθος (σαν τα διπλώματα οδήγησης) και δεν πέρασα πρακτική. Το είχα πάρει μυρωδιά ότι θα με έκοβαν γιατί δεν υπήρξα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής αλλά ερασιτέχνης τερματοφύλακας σε ακαδημίες. Είχα μόλις 2-3 χρόνια προϋπηρεσία στις ακαδημίες στα Σούρμενα ως βοηθός. Τελικά, όντως κόπηκα αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν κλήθηκα να δώσω για επανεξέταση!

Ανάμεσα στους επιτυχόντες ήταν κι ένας πρόεδρος ομάδας. Η ατάκα του την ώρα της εξέτασης σε θεωρία και διαιτησία ήταν "Έλα μωρέ, ποιος διαβάζει τώρα, αφού θα το πάρουμε σίγουρα το χαρτί, σιγά"! Είχε κάνει καλές δημόσιες σχέσεις με τους εξεταστές, αλλά δεν μου έδινε την εντύπωση ότι μπορούσε να γράψει θεωρία και διαιτησία. Όλοι ήμασταν με τις φωτοτυπίες στο χέρι (γιατί η σχολή παρείχε κυρίως σημειώσεις) κι αυτός έδειχνε να μην αγχώνεται. Δεν υπονοώ τίποτα, απλά αναφέρω δεδομένα και μαρτυρίες συναδέλφων. Τελικά το πήρε με την πρώτη.

Πώς θα πάρει κάποιος δίπλωμα της UEFA;

Το παράδοξο είναι ότι όσες φορές κι αν τηλεφωνήσαμε στην ΕΠΟ όσοι είχαμε κοπεί, ουδέποτε κληθήκαμε να δώσουμε επανεξέταση. Το μόνο που μας προτάθηκε ήταν ένα δίπλωμα ΕΠΟ Α΄, το οποίο χρησιμεύει προσωρινά για να προπονούμε νόμιμα σε ερασιτεχνικά σωματεία και χρειάζεται να το ανανεώνουμε κάθε έτος. Όποιος ήθελε να προπονεί από Γ΄ Εθνική και πάνω (σήμερα πλέον από Β΄ Εθνική και πάνω γιατί η Γ΄ ξανάγινε ερασιτεχνική) χρειαζόταν το UEFA B΄.

Γιατί αυτή η μυστικότητα λοιπόν; Σε ερώτησή μου προς τους εξεταστές σχολών προπονητών της ΕΠΟ για ποιο λόγο κόβεται τόσος κόσμος η απάντηση ήταν "Παλιά δίναμε τα διπλώματα έτσι αβέρτα, τώρα αυτά αλλάζουν. Δεν γίνεται πια να βγαίνουν έτσι εύκολα προπονητές".

Δηλαδή όταν δίνει κάποιος 700 ευρώ για να παρακολουθήσει μια..."εντατική σχολή μαθημάτων" που με 12 ώρες τη μέρα σε έχει στο πόδι με σκληρή μελέτη και εξάσκηση, δεν δικαιούται να πάρει ένα δίπλωμα UEFA B΄ αγαπητή ΕΠΟ; Τότε γιατί η εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ είναι 350 ευρώ το εξάμηνο; 700 το μήνα ανά κεφάλι σε σύνολο 36 ατόμων μας κάνει 25.000 ευρώ! Έτσι απλά και όμορφα. Αν θέλετε αυστηρά κριτήρια θα έπρεπε να χαμηλώσετε το ποσό.

Φυσικά το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι η ΕΠΟ δεν μας δίνει το δικαίωμα επανεξέτασης! Η οποία σημειωτέον κοστίζει 100 ευρώ. Δοκίμαζα κάθε μήνα να πάρω τηλέφωνο στην Ομοσπονδία και εισέπραττα πάντοτε αρνητική απάντηση για την ημερομηνία επανεξέτασης, χωρίς κάποια αιτιολογία. Μου έλεγαν απλά να περιμένω και ότι μέχρι τότε θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κανονικά το δίπλωμα ΕΠΟ Α΄. Όλη αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα "κλειστό κύκλωμα προπονητών" και αποτρέπει όποιον έχει όρεξη να ασχοληθεί με το αντικείμενο να μάθει ορισμένα βασικά πράγματα και κατ΄ επέκταση να νομιμοποιήσει τον τίτλο του προπονητή που θα του δώσει ένας πρόεδρος, πληρώνοντας φυσικά το κατάλληλο αντίτιμο.

Η ομοσπονδία και οι "παρέες" της

Τι κέρδος έχει η ΕΠΟ από την όλη ιστορία; Αποσκοπεί στο να πληρώσουμε μήπως το κάτι παραπάνω για να πάρουμε το πολυπόθητο χαρτί μας;

Ας δούμε τις παρατυπίες που συνάντησε η UEFA στην έρευνα που έκανε και που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα στη "Δίκη του ΣΚΑΪ":

Α) Όλες οι κατηγορίες είχαν υπεράριθμους διαιτητές.

Β) Κάθε έτος αυξομειώνονταν ο αριθμός των διαιτητών και παρατηρητών.

Γ) Οι παρατηρητές διαιτησίας και εκπαιδευτές κατέβαλαν παράβολα.

Δ) Υπήρχε πίνακας διαιτητών "υπό προώθηση"

Ε) Η ΕΠΟ διεξάγει σεμινάρια 1-2 ημερών που δίνουν δίπλωμα διαιτησίας.

Ζ) Τα ντέρμπι της Superleague δεν διευθύνονται πάντοτε από διεθνείς διαιτητές.

Από όλα τα παραπάνω κρατήστε το γ και το δ. Σχετικά με την καταβολή παραβόλου, το γεγονός αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη διαιτησία. Για το UEFA B΄ ενημερώθηκα στη σχολή προπονητών ότι θα έπρεπε να καταβάλουμε παράβολο για επανεξέταση! Μιλάμε για ένα διεθνές δίπλωμα προπονητικής, όχι για δίπλωμα οδήγησης.

Στην Αγγλία και συγκεκριμένα στην Premier League οι Glenn Roeder (Newcastle), Gareth Southgate (Middlesbrough), Avram Grant (Chelsea) και Paul Ince (Blackburn), έκατσαν στον πάγκο των ομάδων τους ως προπονητές χωρίς δίπλωμα UEFA B΄ και για διάστημα από ένα μήνα έως δύο χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση κι αυτό γιατί οι ομάδες ψήφισαν υπέρ του να παραμείνουν.

Όσο για το Δ, το ότι υπάρχει πίνακας διαιτητών "υπό προώθηση" φωτογραφίζει σαφέστατα ότι θα υπάρχει και αντίστοιχος πίνακας προπονητών. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω περισσότερα κι αν κάποιος διαιτητής θέλει μπορεί να μου στείλει email, όμως με βάση την εικόνα της σχολής προπονητών, όπου τα διπλώματα κρίνονταν από τις γνωριμίες και τις προσωπικές σχέσεις, ειλικρινά έχω απογοητευτεί. Και δεν ξέρω αν μπορεί η οποιαδήποτε UEFA να "καθαρίσει" την ΕΠΟ, κάτι που έχει υποχρέωση να το κάνει το εκάστοτε υπουργείο Αθλητισμού (και Πολιτισμού γιατί μην ξεχνάμε τις συγχωνεύσεις).

Το σίγουρο είναι πάντως ότι αν ανακαλύψουμε σοβαρά παραπτώματα τότε η UEFA δεν έχει τη δικαιοδοσία να αλλάξει το διοικητικό συμβούλιο μιας ΕΠΟ. Η αρχή θα πρέπει να γίνει από τη Superleague, τις διοικήσεις των ομάδων και όσους ενδιαφέρονται σοβαρά για το ποδόσφαιρο σε αυτή τη χώρα. Με "βαλτούς" προπονητές και διαιτητές δεν θα πάμε ποτέ μπροστά. Κι αν υπάρχουν διαιτητές που "προωθούνται" θα σας πω κι εγώ απ΄ την πλευρά μου ότι υπήρχαν προπονητές σε εκείνη τη σχολή τον Δεκέμβριο του 2008 με μεγάλη προϋπηρεσία που όταν μάθαμε ότι κοπήκανε πέσαμε από τα σύννεφα. Τα συμπεράσματα δικά σας! 

Καθίστε στον Πάγκο
[Με e-mail στο [email protected]]
Στείλτε θέματα προς συζήτηση, screenshots ή απορίες στο παραπάνω e-mail.