Facebook Pixel A. Καρπετόπουλος: Η καταστροφική φασαρία
| 2013-12-21 15:20:00

A. Καρπετόπουλος: Η καταστροφική φασαρία

A. Καρπετόπουλος: Η καταστροφική φασαρία

Φτάνει πάντα μια στιγμή στη διάρκεια κάθε σεζόν που ο Ολυμπιακός παίρνει ένα σφύριγμα -και όλοι οι υπόλοιποι φωνάζουν. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

Το κακό είναι ότι τις δυο τελευταίες σεζόν οι φωνές αυτές δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα: θα έλεγα ότι όποιος αναδεικνύει τα παράπονα των ανταγωνιστών (;) του Ολυμπιακού τους κάνει κακό. Τους χρυσώνει το χάπι και πετυχαίνει μόνο ένα πράγμα: να είναι την επόμενη σεζόν χειρότεροι.

 

Νομίζω ότι δεν υπάρχει λογικός διαιτητής στον κόσμο που δεν θα έδινε στον Ολυμπιακό τα δυο πέναλτι που σφύριξε ο Αρετόπουλος στο ματς με τα Γιάννινα. Θυμίζω ότι ο Ολυμπιακός αγωνίζονταν στην έδρα του με τον φιλότιμο ΠΑΣ κι όχι με τη Ρεάλ Μαδρίτης: ίσως η «Βασίλισσα» να προστατευόταν από ένα διαιτητή, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα μιλάγαμε για αλλοίωση αποτελέσματος. Στις φάσεις αυτές δεν χρειαζόταν διαιτητής: ο Ρουμπουλάκου διαμαρτύρεται μόνο στο πρώτο ισχυριζόμενος ότι έκανε το φάουλ εκτός περιοχής, αλλά δεν έχει δίκιο. Ωστόσο για την οικονομία της συζήτησης, υπερθεματίζω και λέω ότι δεν ήταν κανένα, ότι υπήρχε σφαγή του ΠΑΣ και ότι το ματς έπρεπε να λήξει 1-5. Θα αλλάξει το αποτέλεσμα;

 

Ανταγωνιστές

 

Καιρό τώρα, κάθε φορά που υπάρχει μια φάση συζητήσιμη, γεμίζει το mail μου με παράπονα του στυλ «γιατί δεν τα λέτε κτλ». Η απάντησή μου είναι ότι δεν τα λέμε, γιατί όλες αυτές οι συζητήσεις κάνουν κυρίως κακό στους ανταγωνιστές του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός έχει μια δυνατή διοίκηση, ξοδεύει χρήματα, κερδίζει τίτλους, είναι στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και το πρόβλημά του είναι πως κάθε χρόνο θα ικανοποιήσει το απαιτητικό κοινό του. Οι φωνές για τη διαιτησία δεν έκαναν κανέναν αντίπαλο του Ολυμπιακού καλύτερο και δεν σταμάτησαν καθόλου τον Ολυμπιακό από το να είναι σήμερα ο πλουσιότερος και δυνατότερος σύλλογος στη χώρα. Εκτός αν δεν ισχύει αυτό κι έχω κάνει εγώ λάθος.

 

Κατανοητό

 

Θα το τραβήξω περισσότερο, μπας και γίνει κατανοητό. Ας πούμε ότι ο Ολυμπιακός κερδίζει μόνο και αποκλειστικά με τη διαιτησία -οι άλλοι τι κάνουν; Εγώ ξέρω ότι έγινε μια εισαγγελική έρευνα που κράτησε τρία χρόνια και κανείς από τους αντιπάλους του Ολυμπιακού δεν πήγε να καταθέσει τίποτα -ίσως γιατί τίποτα δεν υπάρχει. Βλέπω επίσης ότι οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού συνεχώς με τη διαιτησία ασχολούνται! Άλλος στοχοποιεί τους διαιτητές με σποτάκια, άλλος προσλαμβάνει τρεις-τέσσερις πρώην διαιτητές για νταραβέρι, άλλος βγάζει ανακοινώσεις -σίγουρα κανείς δεν κάθεται ήσυχος. Το χειρότερο είναι ότι ενώ οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού μοιάζουν να έχουν ως βασικό μέλημα τη φασαρία, ο Ολυμπιακός είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται για την ενίσχυση της ομάδας και την ποιοτική της πρόοδο -ο Ολυμπιακός, που, κατά τα άλλα, κερδίζει με τη διαιτησία! Πέρυσι ήταν πρωταθλητής τον Οκτώβριο κι όμως άλλαξε την ομάδα, την έκανε καλύτερη και φέτος προκρίθηκε στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Τόσο πολύ τον τρόμαξαν όσοι φωνάζουν.

 

Παραπάνω

 

Έχει παραπάνω βαθμούς ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα από όσους δικαιούται; Ας πούμε ναι. Αλλά μήπως δεν έχει ο ΠΑΟΚ, που στο Καραϊσκάκη χάθηκε; Και πόσους βαθμούς έκοψαν οι διαιτητές από τον ΠΑΟ; Δέκα; Να του δώσω 11. Πάλι με δυσκολία θα ήταν δεύτερος.

 

Νόημα

 

Κάποτε η συζήτηση για τη διαιτησία είχε νόημα. Υπήρχαν ομάδες ανταγωνιστικές, οι τίτλοι κρίνονταν στο νήμα, διάφοροι περίεργοι κανόνιζαν ποιοι θα ανέβουν και ποιοι θα πέσουν: μόνος μου τραβιόμουν στους εισαγγελείς -οι φωνακλάδες έλειπαν. Σήμερα η ΑΕΚ είναι στη Γ' Εθνική και χρειάζεται πάνω από 100 εκατ. ευρώ για να φτιάξει γήπεδο κι ανταγωνιστική ομάδα. Ο ΠΑΟ χρειάζεται λεφτά για να παίξει στην Ευρώπη και μακάρι να τα βρει -μοιάζει δύσκολο. Ο ΠΑΟΚ την πρώτη χρονιά του Σαββίδη έχει κάνει βήματα μπροστά, αλλά χρειάζεται δυο-τρεις παίκτες πρώτης γραμμής: η έλλειψή τους βγάζει μάτια. Αν αυτοί μείνουν έτσι, του χρόνου ο περίπατος του Ολυμπιακού θα είναι ευκολότερος: οι φωνές για τη διαιτησία δεν κάνουν τις ομάδες καλύτερες. Καλύτερες τις κάνουν οι απαιτήσεις των οπαδών -αυτοί του Ολυμπιακού παραμένουν οι πιο απαιτητικοί κι ας κερδίζει η ομάδα!

 

Εκτόνωση

 

Καταλαβαίνω ότι είναι εκτονωτικό να φωνάζεις: στο φινάλε τι άλλο να κάνεις; Όμως αν θες να βοηθήσεις τον ΠΑΟΚ, τον ΠΑΟ κι όποιον άλλο φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τον Ολυμπιακό, πρέπει να του υπενθυμίζεις την ανάγκη να φτιάξει μια ομάδα καλύτερη. Ο ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται διαιτητές -μέχρι και με τον Σπάθα κέρδισε! Χρειάζεται παίκτες για να γίνει ανταγωνιστικός. Κι ο ΠΑΟ χρειάζεται ζεστό χρήμα για να παίξει του χρόνου στην Ευρώπη. Αν οι οπαδοί των ομάδων αυτών χρυσώνουν το χάπι στις διοικήσεις, μιλώντας για έναν Ολυμπιακό παρασκηνιακά δυνατό κτλ, οι πρόεδροι βρίσκουν δικαιολογίες και οι ομάδες τους θα γίνουν χειρότερες. Οπότε τι περιμένετε; Να πάει ο Αρετόπουλος στο Καραϊσκάκη και να δώσει τέσσερα πέναλτι στον ΠΑΣ; Κομμάτι δύσκολο…

 

Οιωνοί

 

Αν υπάρχουν τυχερές ομάδες, ο Πανιώνιος είναι γεννημένος κάτω από ένα αστέρι που του φέρνει γούρι για πάντα. Το ματς με τη Βέροια ήταν στο πρόγραμμα τη χειρότερη στιγμή. Ο κόσμος ήταν παγωμένος από την αντικατάσταση του Νίκου Παντελή στον οποίο αναγνωρίζει ότι δούλεψε καλά. Η Βέροια δεν είχε να χάσει τίποτα. Η νίκη ήταν από αυτές που κρίνονται απαραίτητες χωρίς να δίνουν δόξα. Πριν το ματς αρχίσει προέκυψε και η παράλογη απόφαση του ΟΠΑΠ να μεγαλώσει το ποσοστό που πληρώνει ο «άσος», γεγονός που στη Νέα Σμύρνη γιγάντωσε την καχυποψία. Στο ζέσταμα η ομάδα έχασε τον Γιάννου και όταν τελείωσε το ημίχρονο με τη Βέροια να ισοφαρίζει με πέναλτι, στο γήπεδο είχαν μαζευτεί μαύρα σύννεφα. Μετά το δοκάρι του Κολοβού, όλα έμοιαζαν στραβά κι ανάποδα κι έλειπε το κλασικό γκολ του φιλοξενούμενου στην αντεπίθεση, για να κάνουν οι απλήρωτοι παίκτες μαύρα Χριστούγεννα. Και μετά, κόντρα στη ροή, ο τερματοφύλακας Καντοιμίρης κάνει ένα τεράστιο λάθος κι ο Αραβίδης κάνει το 2-1. Ο Πανιώνιος κερδίζει, ένας Θεός ξέρει πώς, αλλά μήπως δεν είναι εξίσου θαυμαστό ότι έχει 20 βαθμούς στο τέλος του πρώτου γύρου;

 

Κάτι ανάλογο πήγε να γίνει και στο «Κλ. Βικελίδης». Ο Άρης βρέθηκε να χάνει με 0-1, χωρίς καλά καλά να καταλάβει πώς! Με τις δυσκολίες που έχει αυτόν τον καιρό ο Άρης, η αντίδραση μόνο απλή υπόθεση δεν ήταν: υπήρξε όμως. Ο Αγάνθο, με τα καλά του και τα στραβά του, θύμισε πόσο σημαντικός μπορεί να είναι και μετά από περιπέτειες έφερε το ματς στα ίσια εκμεταλλευόμενος ένα λάθος του Ερέρα κι αφού προηγούμενος έχασε πέναλτι. Ως αποτέλεσμα η ισοπαλία δεν είναι κάτι σημαντικό -η βαθμολογία ελάχιστα έγινε καλύτερη. Ας το δουν ως καλό οιωνό. Υπάρχει ακόμα η δύναμη της φανέλας.

 

Δάκρυσα...

 

Ήταν πολύ ανθρώπινη η δήλωση του προέδρου Μάνθου Πουλινάκη μετά την ήττα του ΟΦΗ στην Ξάνθη. «Δεν ξέρω για ποιο λόγο να συνεχίσω να ασχολούμαι ακόμα με αυτό το ποδόσφαιρο», είπε. Δεν έχω απάντηση στην ερώτηση, αλλά έχω κάποιες ιδέες και μπορώ να τον βοηθήσω. Κύριε Πουλινάκη, μπορείς να συνεχίσεις για να ξαναδείς τον ΟΦΗ να παίζει με τον Άρη 89 λεπτά με παίκτη παραπάνω γιατί ο Σπάθας έκανε την πιο γρήγορη αποβολή στην ιστορία. Ή για να δεις τον Μακρή στην Κομοτηνή να ισοφαρίζει με το χέρι σαν να παίζει χάντμπολ. (Δάκρυσα πρόεδρε, πανάθεμά σε…).

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags