Η ιστορία με πρωταγωνιστές τα παιδιά της Ξάνθης που έβγαλαν φωτογραφία με τον Πράνιτς, την ανήρτησαν στο Facebook και εκδιώχθηκαν από την ομάδα, έχει όλα τα στοιχεία για να προκαλέσει ντόρο. Είναι μελό, κι ο Ελληνας αυτό το λατρεύει, προσφέρεται για ηθικολογία, επιτρέπει στους δημοσιογράφους να καταγγείλουν τους Ελληνες παράγοντες και βολεύει όλους εκείνους που τους αρέσει να χρησιμοποιούν τη φράση «αυτά γίνονται μόνο εδώ». Αλλά όποιος κάνει φασαρία και ηθικολογεί δεν είναι απαραίτητο ότι έχει και δίκιο. Το δίκιο το έχει η ΠΑΕ Ξάνθη.

 

Δεν θυμάμαι στη ζωή μου να έχω συμφωνήσει σε τίποτα με τον Χρήστο Πανόπουλο, τον μεγαλομέτοχο της Ξάνθης. Του αναγνωρίζω τη δύναμη, την όρεξη και την αντοχή να κρατά με προσωπικές θυσίες μια ομάδα στη Σούπερ Λίγκα, σε μια εποχή που διάφοροι μεγιστάνες το έβαλαν στα πόδια, αλλά συχνά δυσφορώ με την πρακτική των ανακοινώσεων, τις γκρίνιες του, τις ειρωνικές παρεμβάσεις του, τις συχνά άδικες επιθέσεις κατά πάντων. Ωστόσο στην περίπτωση των δυο πιτσιρικάδων που έκαναν αστειάκια φορώντας τη φόρμα της ομάδας, του δίνω δίκιο.

Ανακοίνωση

Πριν καταδικάσουμε τους ανθρώπους, ας ακούσουμε τι λένε. Στην ανακοίνωση που έβγαλε η Ξάνθη εξηγώντας το περιστατικό αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Πριν ένα χρόνο» γράφει «ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Γιάννης Παπαδημητρίου, συγκέντρωσε τις ομάδες και τους υπευθύνους των Κ-20 και Κ-17 και τους (…) είπε ότι θα πρέπει να σταματήσουν, όχι να υποστηρίζει ο καθένας την όποια ομάδα θέλει, γιατί τελικά ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος για την επιλογή του, (…) αλλά τουλάχιστον να μη συμμετέχουν σε ένα «πάρτι» μέσω του facebook, twitter, skype, instagram κ.λπ. και να διαδίδουν, αν και αγωνιζόμενοι στην Ξάνθη, τα φίλαθλα αισθήματά τους κατά βάση προς τις ομάδες Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Αρη». Και προσθέτει: «Το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει η ΠΑΕ αποδίδοντας σεβασμό στην ιστορία της ομάδας και σε όσους έχουν τιμήσει τη φανέλα της, είναι (…) στις Ακαδημίες της να προσπαθήσει να έχει παιδιά-ποδοσφαιριστές που θα παίζουν για τη φανέλα της Ξάνθης, θα αγαπάνε την Ξάνθη, θα είναι φίλαθλοι της Ξάνθης κι η Ξάνθη θα είναι η ομάδα της καρδιάς τους».

Συστάσεις

Συστάσεις υπήρξαν λοιπόν και ήταν ξεκάθαρες. Οπως καταλαβαίνετε, οι δυο μικροί όλες αυτές τις συστάσεις τις έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια! Γιατί; Γιατί φαίνεται ότι στο μυαλό τους το να γίνεις επαγγελματίας ποδοσφαιριστής δεν περιλαμβάνει υποχρεώσεις προς τον εργοδότη σου. Μπορείς να κάνεις ό,τι γουστάρεις, γιατί είσαι μάγκας και δεν μασάς.

Λογική

Αυτή η επικίνδυνη λογική είναι πίσω από τις περιπτώσεις και του Κατίδη και του Κάτσε: κι αυτοί υπήρξαν παιδιά που δεν κατάλαβαν ότι κάνοντας αυτή τη δουλειά έχουν υποχρεώσεις και ηθικές και πραγματικές. Υποχρέωση είναι να σέβεσαι την ομάδα, να σέβεσαι προπονητές και συμπαίκτες, να σέβεσαι τους οπαδούς: αν η υποχρέωση σε καταπιέζει, δεν κάνεις γι’ αυτή τη δουλειά.

Γιούβε

Η Γιουβέντους απαγορεύει στους επαγγελματίες της να χρησιμοποιούν τα social media. Οι παράγοντές της τo έχουν αποφασίσει κρίνοντας ότι η υπερέκθεση σε αυτά επιτρέπει και τον διασυρμό των αθλητών της και το διασυρμό του συλλόγου: προστατεύει έτσι και τους αθλητές και την ομάδα. Κάποιος με την πρακτική μπορεί να διαφωνεί: δικαίωμά του, αλλά προφανώς δεν θα αγωνιστεί στη Γιουβέντους. Τον κώδικα συμπεριφοράς σε μια επιχείρηση τον ορίζει ο εργοδότης: ελεύθεροι επαγγελματίες είναι οι παίκτες, μπορούν να πάνε αλλού. Το λέει στην ανακοίνωσή της και η Ξάνθη: έτσι καταλήγει. Εχει κι εκεί Ακαδημίες μεγάλων ομάδων να πάνε τα παιδιά να παίξουν: κανένα πρόβλημα.

Κάλυψη

Το δεύτερο που με διαβολίζει (κι είμαι με την Ξάνθη) είναι η δημοσιογραφική κάλυψη της ιστορίας. Βρήκαμε μια ακριτική ομάδα χωρίς Τύπο και χωρίς δύναμη στα ΜΜΕ και τις κάνουμε μαθήματα συμπεριφοράς. Αν δυο πιτσιρικάδες του ΠΑΟ φωτογραφίζονταν με τον Σαβιόλα και έγραφαν στις σελίδες του facebook τους «παικταρά μας!», οι ίδιοι οι υποστηριχτές του δίκιου των παιδιών θα έγραφαν ότι πρόκειται για δυο βλαμμένα! Οταν το επισημαίνω αυτό, είναι ότι άλλη είναι η αντιπαλότητα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό και άλλο η Ξάνθη. Συγγνώμη, αλλά δεν το καταλαβαίνω. Η Ξάνθη δηλαδή δεν έχει οπαδούς; Δεν θέλει οπαδούς; Απαγορεύεται να θέλει οι παίκτες της να αγαπάνε τη φανέλα της ομάδας που παίζουν; Δεν έχει δικαίωμα να ορίζει τους δικούς της αντιπάλους; Γιατί η περίπτωσή της είναι διαφορετική από αυτή άλλων ομάδων;

Κανείς

Κανείς δεν έκοψε το ποδόσφαιρο στα παιδιά: αν ζητήσουν συγγνώμη και κλείσουν τα facebook γυρνάνε στην ομάδα, είπε ο Πιαλόγλου. Κι αν γυρίσουν δεν θα κάνουν τις βλακείες του Κατίδη και του Κάτσε, λέω εγώ. Κάτι σπουδαίο θα έχουν μάθει στην Ξάνθη. Να σέβονται.

 

 

Συνεπής

Ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ έχουν ένα ραντεβού στον ημιτελικό του Κυπέλλου και θέλουν να παρουσιαστούν σε αυτό συνεπείς.

Στην Τρίπολη δεν υπήρχε σασπένς αφού η νίκη του Ολυμπιακού με 4-0 στο Καραϊσκάκη είχε βάλει τέλος σε κάθε συζήτηση για το ποιος θα προκριθεί. Ο Μίτσελ παρουσίασε ένα Ολυμπιακό με απόντες και τον Βάις και τον Κάμπελ στην ενδεκάδα, με το βαρύ δίδυμο Ντινγκά - Πελέ στα χαφ, με τον Μασάδο ακραίο χαφ: αυτό σε συνδυασμό με την ανετοιμότητα του Μήτρογλου είχε αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στο ματς ευκαιρίες. Χρειάστηκαν πάλι οι αλλαγές του Μίτσελ: ένας συνδυασμός του Ιμπαγάσα με τον Σκέποβιτς έδωσε τη δυνατότητα στον Σέρβο να χριστεί σκόρερ κι άφησε τον φιλότιμο Αστέρα με το παράπονο. Ενα γκολ του Ζησόπουλου, που ακυρώθηκε ως οφσάιντ, δυο τρία καλά σουτ του Κάφα μαρτυρούν ότι η ομάδα του Βεργέτη, που έπαιξε με πολλούς αναπληρωματικούς, ήθελε το αποτέλεσμα περισσότερο. Ηταν η πρώτη ήττα του Αστέρα στην Τρίπολη φέτος.

Λίγο νωρίτερα ο Στέφενς είδε τον ΠΑΟΚ να κάνει μια εύκολη νίκη επί του Ηρακλή με 5-1. Ο Ολλανδός είδε τον Στοχ μετά από καιρό να κάνει ένα σπουδαίο ματς, τον Αθανασιάδη να βρίσκει σαν φορ περιοχής (και ράτσας…) το γκολ της γρήγορης ισοφάρισης, τον Κάτσε να μπαίνει να μην έχει προβλήματα με την εξέδρα και να δίνει λύσεις στο κέντρο, τον Μάρτενς να μοιάζει έτοιμος να βοηθήσει. Εκανε και πειράματα και είδε το Νίνη σε καλή κατάσταση και τον Ολίσε να κάνει ένα συμπαθητικό ματς σαν φορ! Κυρίως ο Ολλανδός είδε τον ΠΑΟΚ να τρέχει μετά από είκοσι μέρες που περπατούσε: αυτό ήταν το καλύτερο νέο – σημάδι ότι η αγωνιστική κρίση περνάει. Φυσικά στο ματς καταγράφεται και μια ακόμα ανατροπή. Αλλά για αυτές τις ανατροπές του ΠΑΟΚ θέλω να γράψω κάτι ειδικότερο αύριο.

 

 

Για εσωτερική κατανάλωση

Η ιστορία των παιδιών παρουσιάστηκε και σε ένα σουηδικό site. To συγκεκριμένο δημοσίευμα το αναπαρήγαγαν και ελληνικές ιστοσελίδες με τίτλους όπως «μας πήραν χαμπάρι», «γελάνε με μας» κ.λπ. Μου έκανε εντύπωση πού το έμαθαν οι Σουηδοί και μου έλυσε την απορία ο φίλος Παύλος Βογιατζής, που ζει εκεί. Μου εξήγησε ότι η ιστοσελίδα www. svenskafans.com έχει forum οπαδών και ότι το θέμα ανήρτησαν Ελληνες οπαδοί. Πόσοι το διάβασαν; Στη Σουηδία ούτε πεντακόσια άτομα - εδώ περισσότερα! Που σημαίνει πως κανείς δεν ασχολήθηκε και πως φασαρία για εσωτερική κατανάλωση κάνουμε μόνοι μας…

Πηγή: Sportday