Facebook Pixel Α. Καρπετόπουλος: Στέφενς, κεφάλαιο δεύτερο
| 2014-02-02 12:00:00

Α. Καρπετόπουλος: Στέφενς, κεφάλαιο δεύτερο

Α. Καρπετόπουλος: Στέφενς, κεφάλαιο δεύτερο

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του Αντώνη Καρπετόπουλου...

Δεν υπάρχει εύκολο ματς αυτή την αγωνιστική - αρκεί να δείτε το πρόγραμμα. Ακόμα κι ο Ολυμπιακός που θεωρούσε μέχρι πρότινος εύκολο κάθε ματς στο Καραϊσκάκη, με τον φορμαρισμένο Παναιτωλικό μπορεί να μπλέξει άσχημα. Η δική μου πάντως προσοχή είναι στο ματς του ΠΑΟΚ με τον Πλατανιά. Κυρίως γιατί ο ΠΑΟΚ μοιάζει να έχει αλλάξει τις δέκα τελευταίες μέρες, παρά πολύ.

 

Mετά τον Ηρακλή και τη Βέροια ο ΠΑΟΚ φόρτωσε με τρία γκολ και τον Απόλλωνα στο κλείσιμο του διημέρου του Κυπέλλου: δεν έχει δίκιο ο Σάντσεζ που φωνάζει - τα λάθη του Δασκαλόπουλου ήταν απλά σφυρίγματα έδρας, τίποτα κραυγαλέο. Δώδεκα γκολ σε τρία ματς δείχνουν ότι ο ΠΑΟΚ βρίσκει τη φόρμα του: η ήττα από τον Πανιώνιο μοιάζει ότι έγινε πριν από χρόνια! Αύριο με τον Πλατανιά καλείται ν αποδείξει ότι μπορεί να παίξει καλύτερα κι εκτός έδρας. Στον πρώτο γύρο, μακριά από την Τούμπα, άρεσε σε μόνο δύο ματς: με την Καλλονή και τον Πανθρακικό. Στα υπόλοιπα ή κυνηγούσε να κάνει ανατροπή ή υπέφερε.

Πιο πολύ

Αποκτώντας τον Νάτχο, έστω για ένα εξάμηνο και τον Αργεντινό αμυντικό Ινσαουράλντε, ο ΠΑΟΚ είναι σίγουρα η ομάδα που έχει αλλάξει πιο πολύ μετά το τέλος του μεταγραφικού παζαριού του Ιανουαρίου. Ο Γκσπούρνινγκ δεν ήρθε για να κάνει τον αναπληρωματικό του Γλύκου, ο Στέφενς έδειξε αμέσως ότι τους Μάρτενς και Μαντούρο τούς θεωρεί παίκτες ενδεκάδας κι η επιστροφή του Κάτσε μοιάζει με καινούργια προσθήκη: αν σε αυτούς προστεθεί ο Ισραηλινός χαφ κι ο Αργεντινός σέντερ μπακ, τότε ο ΠΑΟΚ μπορεί μετά τις μεταγραφές του Ιανουαρίου να έχει αλλάξει κατά 7/11! Ενδεικτικό των προθέσεων του Στέφενς, είναι ότι ο ΠΑΟΚ θα έχει πλέον τέσσερα καινούργια χαφ - πράγμα που δείχνει ότι ο Ολλανδός δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με τους παίκτες που χρησιμοποίησε στη μεσαία γραμμή στον πρώτο γύρο. Δεν ήταν και λίγοι και κανείς τους δεν μπορεί να πει ότι δεν πήρε ευκαιρίες. Αλλά δεν έκαναν πολλά.

Διάγνωση

Ολοι νόμιζαν πριν ξεκινήσουν οι μεταγραφές ότι ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να ψάξει ένα φορ κι έναν κεντρικό αμυντικό επιπέδου: αποδείχτηκε ότι ο Στέφενς έχει κάνει άλλη διάγνωση. Για τον Ολλανδό είναι βασικό πράγμα η πίεση στη μεσαία γραμμή: Μαντούρο και Κάτσε τού την εξασφαλίζουν, ενώ ο Μάρτενς του δίνει ποιότητα -είναι δεδομένο ότι ο Ολλανδός περιμένει ότι ο Βέλγος θα ξυπνήσει και τον Στοχ. Αυτή νομίζω ήταν η λογική του. Ο Κάτσε θα θυμίσει στον Λάζαρ ότι μπορεί να καταλήξει στον πάγκο. Ο Μαντούρο ήδη έχει σκοράρει πιο πολύ από τον Τζιόλη, του οποίου τη θέση θα διεκδικήσει. Τον Νάτχο τον έφερε ο Τσιστιακόφ, αλλά έχει περγαμηνές κι ο Στέφενς δεν κολλάει σε αυτά: η παρουσία του Ισραηλινού σημαίνει ότι ο Νίνης π.χ. θα έχει ακόμα πιο δύσκολη δουλειά. Επομένως πρέπει να δουλέψει πιο πολύ.

Προσθήκες

Ανεξάρτητα από το τι θα δώσουν οι νεοφερμένοι, είναι δεδομένο ότι οι προσθήκες αυτές κάνουν τον ΠΑΟΚ λιγότερο προβλέψιμο. Στον πρώτο γύρο υπήρχαν 7-8 παίκτες που ήταν απίθανο να λείψουν: μιλάω για τον Βίτορ, τον Κατσουράνη, τον Λάζαρ, τον Τζιόλη, τον Στοχ, τον Λούκας, τον Σαλπιγγίδη, τον Αθανασιάδη. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν ο Λίνο κι ο Τζαβέλλας - ακόμα κι ο Κίτσιου: ο ΠΑΟΚ, σε ό,τι αφορά τη σύσταση της ενδεκάδας ήταν η πιο προβλέψιμη ομάδα του πρωταθλήματος. Αυτό εξηγεί και τις ανατροπές του: ήταν εύκολο για όλους να τον διαβάσουν (να προσέξουν π.χ. την αριστερή πλευρά του και να ξοδέψουν έναν παίκτη στον Λούκας) κι αν τον σταματούσαν μπορούσαν να του κάνουν ζημιά. Για τους περισσότερους, όμως, ήταν δύσκολο να αντέξουν την πίεση που ο ΠΑΟΚ ασκούσε, συχνά με φρέσκους κυνηγούς (Βούκιτς, Ολίσε, Νέτσιντ). Οι ανατροπές έρχονταν σαν συνέπεια των πολλών επιθετικών λύσεων, αλλά όχι μετά από δουλειά των μέσων.

Ωρα

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ένα φορ που να παίζει με πλάτη, και φοβάμαι πως θα αποδειχτεί ότι ήθελε ένα σέντερ μπακ καλύτερο από τον Ινσαουράλντε. Ομως νομίζω ότι το μεγαλύτερο αποτέλεσμα των μεταγραφών θα είναι ότι θα βοηθήσουν (ίσως περισσότερο από όσο αυτοί που τώρα αποκτήθηκαν) κάμποσοι παίκτες που στον πρώτο γύρο παρουσιάστηκαν κατώτεροι του αναμενομένου, είτε γιατί γρήγορα κουράστηκαν είτε γιατί πίστευαν ότι έχουν τη φανέλα του βασικού σπίτι. Από αυτό τον εσωτερικό ανταγωνισμό κυρίως είχε ανάγκη ο ΠΑΟΚ. Μετά το τέλος των μεταγραφών η ενδεκάδα του δεν είναι πια προβλέψιμη: οι λύσεις είναι περισσότερες. Ο Στέφενς βρίσκει το ρόστερ που θέλει: ώρα να δούμε και την ομάδα που έχει στο μυαλό του...

 

 

Παρέλαση

Πλην του Ντόστανιτς, που κινδυνεύει όπως κάθε προπονητής που είναι στη Βέροια, δεν βλέπω άλλον προπονητή που να έχει πρόβλημα αυτή την αγωνιστική - ας περάσει και θα ξανακάνουμε λογαριασμό. Με την ευκαιρία να σας πω ότι μέχρι το τέλος της σεζόν, για μένα, μόνο έξι δεν κινδυνεύουν. Οι εξής:

• Ο Στέφενς. Οι μεταγραφές που ο ΠΑΟΚ έκανε δεν ήταν όλες δικές του, αλλά οι εισηγήσεις του εισακούστηκαν. Αυτό σημαίνει ότι η εκτίμηση του Σαββίδη είναι μεγάλη. Μπορεί να κλονιστεί μόνο μετά από μια αποτυχία στο Κύπελλο.

• Ο Αναστασίου. Είναι φανερό ότι δεν είναι απλός ένας προπονητής του ΠΑΟ, αλλά ο απόλυτος υπεύθυνος του τμήματος. Η καλή σχέση με τον Νταμπίζα, και τον Σαραβάκο, και η προσήλωση των παικτών στα θέλω του, μετράνε καθοριστικά. Μπορεί να φύγει, ειδικά αν δεν παίξει ο ΠΑΟ πλέι oφ λόγω αδειοδότησης. Να τον διώξουν αποκλείεται.

• Ο Βεργέτης. Ο Καϋμενάκης δικαιώθηκε για τον προβιβασμό του, ο ίδιος μοιάζει να άρπαξε την ευκαιρία. Μετρά πολύ και ότι ξέρει ξένες γλώσσες, πράγμα που διασφαλίζει την ηρεμία στα αποδυτήρια.

• Ο Μάντζιος. Εχει κάνει θαύματα με τον Πανθακικό κι όλοι στην Κομοτηνή πίνουν νερό στο όνομά του. Δεν λατρεύεται στα αποδυτήρια, αλλά άπαντες τον εκτιμούν.

• Ο Παράσχος. Ο Σπανός έχει μετανοιώσει μόνο για ένα πράγμα: γιατί δεν τον φώναξε όταν έφυγε ο Δώνης.

• Ο Σα Πίντο. Ηταν το μεγάλο στοίχημα του Μάνθου Πουλινάκη και του βγήκε. Λέγεται ότι οι μάνατζέρ του ήδη τον προτείνουν δεξιά κι αριστερά. Λογικό. Αλλά ο ίδιος στην Κρήτη περνάει καλά.

Αυτοί οι έξι είναι οι εκτός κινδύνου. Ο έβδομος είναι ο Μίτσελ. Αλλά πρέπει να αντικαταστήσει Μήτρογλου - Βάις με παίκτες που ήταν δικές του εισηγήσεις. Μεγάλες ευθύνες, μεγάλο ρίσκο.

 

 

Κινητροδοτούν...

Διάβασα τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Καλαφάτη, που κατέθεσε για διαβούλευση το νομοσχέδιο που επιτρέπει βελτιώσεις σε γήπεδα. «Κινητροδοτούμε (Sic) όσους θέλουν να επενδύσουν στο ποδόσφαιρο επιτρέποντας εμπορικές χρήσεις και ξεκαθαρίζοντας τους όρους κατασκευής των στεγάστρων κ.λπ.» είπε. Δεν χάνουν το χιούμορ τους οι Ελληνες πολιτικοί. «Κινητροδοτούν» τώρα που στο ποδόσφαιρο δεν εμφανίζεται να επενδύσει κανείς και παρακολουθούσαν αμήχανοι για χρόνια τα κινήματα των κορμοράνων να καταστρέφουν κάθε προσπάθεια ιδιωτικής επένδυσης. Και πρόκειται για τους ίδιους που κινητροδοτούν, ενώ έχουν αφήσει τα ολυμπιακά ακίνητα να ρημάξουν….

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags