Αναλυτικά η συνέντευξη του Καπράλου στον Sentra 103,3:

Για το πως θα κυλήσει το νέο έτος με τα 11 μόλις εκατ. ευρώ: «Με έπιασε πονοκέφαλος ακούγοντάς σας... Δεν επαρκούν τα 11 εκατ. ευρώ. Σήμερα οι ομοσπονδίες ξεκινούν και τελειώνουν μια χρονιά με 10 εκατ. έξοδα.

Αρα στην ουσία αυτό που μένει για τον αθλητισμό είναι περίπου 1,5 εκατ. για όλες τις ομοσπονδίες! Δεν φτάνουν για αξιοπρεπή πρωταθλήματα στην Ελλάδα, πόσω μάλλον για να στείλουμε αθλητές στις διοργανώσεις εκτός συνόρων...

Σήμερα ο αθλητισμός γίνεται χάρη στη χορηγία των γονέων των παιδιών. Όταν ήμουν εγώ αθλητής δεν πλήρωνε κανένας γονιός».

Για το ότι δεν μπορούν οι γονείς να πληρώνουν και τη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων: «Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση κάθε ομοσπονδίας και πολιτείας τουλάχιστον να διοργανώνει αγώνες.

Δόθηκε μια καλή λύση μετά την χθεσινή επίσκεψή μας. Πρώτον, μας υποσχέθηκε ο υπουργός ότι τα γυμναστήρια και τα γήπεδα που ανήκουν στο κράτος θα δίνονται σε εθνικές ομάδες και θα παραχωρούνται δωρεάν στις ομοσπονδίες μια-δυο φορές το χρόνο για τη διεξαγωγή πρωταθλημάτων.

Δεύτερον συζητήσαμε για εξεύρεση πόρων. Δεν μιλάμε για πολλά, γύρω στα 10 εκατ. ευρώ χρειαζόμαστε. Πέρυσι ήταν κουτσουρεμένη η επιχορήγηση, αλλά μάθαμε να ζούμε με τα λίγα.

Επίσης... Τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν γίνανε. Πλέον οι ομοσπονδίες έχουν πλεονάζον προσωπικό που πρέπει να το κρατήσουν δεν γίνεται να το διώξουν ούτε να μην το πληρώνουν. Μας είπε να πάμε στον υπ. Εργασίας να βρούμε μια λύση.

Θα πρέπει ακόμα να βγάλουμε κριτήρια και να υπάρξει διαφάνεια για το πώς θα κατανεμηθούν τα χρήματα γιατί δεν υπήρχε διαφάνεια.

Θα πρέπει όλες οι ομοσπονδίες να εφαρμόσουν το ενιαίο μισθολόγιο. Με τους νέους νόμους είναι υποχρεωμένες να το εφαρμόσουν. Όπως π.χ. ο ΣΕΓΑΣ που εξέφρασε αντιρρήσεις».

Για το αν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από το ενιαίο μισθολόγιο θα φέρουν έσοδα: «Δεν ξέρω πόσα θα είναι, αλλά υπάρχουν και θα πρέπει να συνεχίσουμε να βρίσκουμε πόρους για να εξοικονομούμε χρήματα που θα πάνε στον πραγματικό αθλητισμό».

Για το αν πάει για λουκέτο ο αθλητισμός: «Ευελπιστώ ότι θα βρεθούν τα χρήματα και όλοι από την μεριά τους θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να βρεθούν τα χρήματα. Ειδικά για τον ελληνικό αθλητισμό που έχει φέρει πολλές διακρίσεις και χαρές. Θα κάνω ό,τι μπορώ κι από την πλευρά μου να βρούμε χρήματα».

Γιατί όλα θα πρέπει να τα περιμένει ο αθλητισμός από την Πολιτεία, την ώρα που περιμένουν Υγεία, Παιδεία κτλ: «Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και κάθε πολιτεία δίνει χρήματα, που τα σώζει από κάπου αλλού. Σύμφωνα με μελέτες δίνοντας τα χρήματα στον αθλητισμό σώζει 6-7 ευρώ από την υγεία αργότερα. Αν διαλυθεί ο αθλητισμός, θα πίνουν όλοι καφέ, θα γίνουν χοντροί, θα είναι μπροστά σε μια τηλεόραση και θα παίζουν βιντεοπαιχνίδια κι αργότερα αυτό θα έχει αντίκτυπο στην υγεία.

Νομίζω ότι οι ομοσπονδίες που έχουν κάνει πολλά λάθη στην περίοδο των παχιών αγελάδων δεν εκμεταλλεύτηκαν σωστά τους πόρους. Δεν λέω ότι θα πρέπει να κάνουμε πρωταθλητές παντού και σε όλα τα ολυμπιακά αθλήματα. Να βοηθήσουμε τα αθλήματα και όσα επιβιώσουν...

Η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν βοηθάει ένα μικρό άθλημα. Σήμερα για να γίνει πρωτάθλημα τρέχουν τα μέλη του Δ.Σ. της ομοσπονδίας και οι υπάλληλοι για να διεξαχθούν».

Για το αν υπάρχουν βιώσιμες λύσεις: «Δώσαμε στον υπουργό μια σειρά προτάσεων με άμεσες λύσεις που μπορούν να δώσουν ανάσα. Πήραμε με μεγάλη χαρά απάντηση από τον υφυπουργό που λέει ότι θα τα λύσει. Πρέπει να λυθούν πολλά γραφειοκρατικά θέματα. Εξασφαλίσαμε πόρους από τη ΔΟΕ για υποτροφίες και προετοιμασίες. Θέλουμε να περάσει μια τροπολογία κι εκεί γιατί δεσμευόμαστε και δεν μπορούμε να δώσουμε τα χρήματα. Έχουμε τα χρήματα των χιονοδρόμων από το Σότσι 4 μήνες και δεν μπορούμε να τους τα δώσουμε!»

Για το αν πρέπει να επιχορηγούνται οι ομοσπονδίες: «Σε κάθε άθλημα υπάρχουν σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα. Αυτά τα σωματεία έκαναν ενώσεις για να δημιουργούν πρωταθλήματα. Αυτός είναι ο ρόλος των ενώσεων. Η ανάπτυξη του αθλήματος. Από εκεί βγαίνουν οι εθνικές ομάδες. Οι διαιτητές, οι κριτές, οι αθλητές. Η δουλειά τους είναι να καλύπτουν τους αθλητές και όχι τους υπαλλήλους. Το 90% των εσόδων όμως, πάει στους υπαλλήλους».

Για το γεγονός ότι από τον ΟΠΑΠ δεν μπόρεσε να υπάρχει πρόβλεψη για επιχορήγηση του αθλητισμού: «Δεν ήταν δικό μας θέμα. Όταν υπήρξε κεντρική βούληση να γίνει η ιδιωτικοποίηση όπως έπρεπε δεν τέθηκε τέτοιο ζήτημα. Ο υπουργός είπε ότι θα προσπαθήσει να πάρει ένα κομμάτι των φόρων του ΟΠΑΠ που πάει στο οικονομικών για τον αθλητισμό.

Δεν είναι μόνο τα οικονομικά θέματα. Ας λύσει όπως δεσμεύτηκε ορισμένα θεσμικά θέματα και αυτό θα είναι ένα βήμα μπροστά. Μετά θα προσπαθήσουμε όλοι για τα χρήματα».