Η συνάντησή τους στον τελικό θα ήταν μια ευκαιρία να τεστάρουμε τον χαρακτήρα τους σε ένα τόσο οριακό ματς. Ο διπλός ημιτελικός έχει άλλου είδους ζητούμενα.
Aς πιάσουμε το κουβάρι από εκεί που το 'χαμε αφήσει μια εβδομάδα πριν. Η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε το Κύπελλο Ισπανίας με τον τρόπο που ξέρει, δηλαδή προσέχοντας στην άμυνα, περιορίζοντας τους χώρους που είχε η Μπαρτσελόνα και χτυπώντας την στις αντεπιθέσεις. Τα δυο γκολ που πέτυχε η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι είναι ο ορισμός της αντεπίθεσης. Η πρώτη γίνεται με τρεις παίκτες, μετά από κλέψιμο της μπάλας: την ολοκληρώνει ο Ντι Μαρία που ακολουθεί τη φάση εξ αρχής. Η δεύτερη είναι ένα ποίημα του Μπέιλ, που σε μια και μόνη φάση αποδεικνύει γιατί κόστισε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ: η τεχνική του και κυρίως η ταχύτητά του είναι κάτι το αληθινά σπάνιο. Ο τρόπος που επιταχύνει, βγαίνοντας από τον αγωνιστικό χώρο (!) για να μην έρθει σε επαφή με τον (άτυχο) Μπάτρα, σέντερ μπακ και σύμβολο της κρίσης της Μπαρτσελόνα, κάνει το γκολ μοναδικό! Τέτοιον καλπασμό είχαμε χρόνια να δούμε σε ευρωπαϊκό γήπεδο.
Πρόβα
Η Ρεάλ ξανακέρδισε την αιώνια αντίπαλό της σε τελικό Κυπέλλου αποδεικνύοντας ότι φέτος είναι καλύτερη - κι ας έχει χάσει στο πρωτάθλημα δυο φορές. Το έκανε χωρίς τον Ρονάλντο, με όπλο την τακτική της και κυρίως την άμυνά της. Κατά τη γνώμη μου η Ρεάλ έχασε (;) το πρωτάθλημα Ισπανίας γιατί έπαιξε με την Μπαρτσελόνα στο «Μπερναμπέου», παρασύρθηκε από το κοινό της κι έκανε ένα άτακτο ματς αν έπρεπε να παίξει μαζί της εκτός έδρας δεν θα έχανε ούτε τότε. Το σημαντικότερο για τη «Βασίλισσα» είναι ότι στο ματς κόντρα στην Μπαρτσελόνα έκανε μια ωραία δοκιμή εν όψει των ραντεβού με την Μπάγερν. Οι Γερμανοί πρωταθλητές διαφέρουν από τους Καταλανούς σε λύσεις και βάθος, μοιάζουν όμως αρκετά στον τρόπο παιχνιδιού. Αμυνα ψηλά, κατοχή μπάλας και πρέσινγκ είναι ίδια, γιατί ίδιος είναι ο προπονητής που έφτιαξε τις δυο ομάδες.
Αντοχή
Ο Αντσελότι έχει εμπιστοσύνη στην ανασταλτική δουλειά που μπορεί να κάνει η ομάδα του κόντρα στους Γερμανούς στη Μαδρίτη και ίσως για αυτό σκέφτεται πολύ αν θα ρισκάρει με τον Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος θα του έδινε σίγουρα κάποιες παραπάνω λύσεις επιθετικά, αλλά το θέμα απόψε είναι πρώτα από όλα η άμυνα. Με τη Μπάγερν να κάνει πάνω από 60% κατοχή μπάλας, αν δεν ξέρεις να αμυνθείς καλύτερα να μην κατεβείς στο γήπεδο. Η Ρεάλ ευκαιρίες θα κάνει. Αν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, των τόσων προβλημάτων έκανε τέσσερις μεγάλες φάσεις κόντρα στην Μπάγερν στο «Ολντ Τράφορντ», είναι λογικό να περιμένουμε να κάνει τόσες και περισσότερες η Ρεάλ. Αλλά το ζήτημα δεν είναι η ποιότητα των Ισπανών - είναι η αντοχή τους. Τα ματς άλλωστε είναι διπλά.
Ενταση
Αν ερωτηματικά υπάρχουν για την αντοχή της ομάδας του Αντσελότι, ερωτηματικά υπάρχουν και για την ένταση που μπορεί να βγάλει αυτό τον καιρό η Μπάγερν. Νομίζω ότι να κάτι βοήθησε να καταλάβει ο κόσμος ο Γκουαρντιόλα και η δουλειά του, αυτό είναι το πόσο σημαντικό πράγμα είναι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η ένταση. Δεν είναι το μυστικό πιά, ούτε οι διατάξεις, ούτε οι μαγικές αλλαγές, ούτε η ψυχολογία: το ζήτημα είναι τι βενζίνη υπάρχει στο ρεζερβουάρ. Η Μπάγερν του Γκουαρντιόλα φτάνει για πρώτη φορά στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ: η εντύπωση που έχω είναι ότι αυτό τον καιρό τρέχει λιγότερο από όσο έτρεχε πέρυσι η Μπάγερν του Χάινκες που τέτοιες μέρες διέσυρε την Μπάρτσελόνα. Το μόνο δείγμα που έχουμε για συγκρίσεις είναι η Μπάρτσα του Γκουραντιόλα, η οποία θυμίζω ότι σπανίως έκανε δυο καλά ματς στα ημιτελικά. Ακόμα και τις χρονιές που προκρίθηκε στον τελικό, πέρασε μετά βασάνων το 2009 την Τσέλσι και χωρίς να ενθουσιάσει (ειδικά στο δεύτερο ματς) τη Ρεάλ το 2011. Στην πενταετία της ηγεμονίας της έπαιξε συνολικά καλύτερους τελικούς από ημιτελικούς. Στους τελικούς, δυο φορές με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, έκανε τη διαφορά η κλάση του Μέσι. Οι ημιτελικοί στους οποίους το πλεόνασμα ενέργειας είναι πάντα απαραίτητο, ήταν για τον Γκουαρντιόλα τα πιο δύσκολα ματς.
Μπορεί;
Μπορεί η Μπάγερν να τρέξει και να πιέσει για δύο βράδια, όπως πίεζε τον Νοέμβριο π.χ.; Αν ναι, θα περάσει εύκολα. Αν όχι, θα σπάσουν καρδιές
Χαράμισε
Οτι ήταν ωραίος τύπος ο Λόρι Σάντσεζ το είχαμε καταλάβει: ότι θα έστελνε και επιστολή για να εξηγήσει τους λόγους υποβιβασμού του Απόλλωνα, ομολογώ ότι κι εμένα με κατέπληξε! Γράφει ο Σάντσεζ πως το ότι ήταν ο τρίτος προπονητής στη σεζόν για τον Απόλλωνα, κάτι δείχνει: «Εάν οι παίκτες πιστεύουν ότι τελικώς θα "φάνε" μερικούς προπονητές κατά τη διάρκεια της σεζόν, αρχίζουν να πιστεύουν ότι η δύναμη βρίσκεται σε αυτούς και δεν είναι θεμιτό εάν θέλεις να έχεις έναν επιτυχημένο σύλλογο, εκτός εάν οι παίκτες είναι εξαιρετικά ταλαντούχοι και επαγγελματίες!
Κάθε νέος προπονητής χρειάζεται κατ' ελάχιστο 3-4 παιχνίδια να μεταφέρει τη φιλοσοφία του στους παίκτες. Το ότι ο Απόλλωνας χρειάστηκε να το κάνει τρεις φορές στη σεζόν δείχνει ότι χαράμισε αποτελέσματα, πράγμα που δεν είχε την πολυτέλεια να κάνει.(
) Ο επαγγελματισμός των παικτών, και μέσα και έξω από το γήπεδο, είναι πρακτικά αυτό που χρειάζεται για μια επιτυχημένη σεζόν. Η πειθαρχία είναι ένα βασικό συστατικό του επαγγελματία ποδοσφαιριστή και εμείς χάσαμε πάρα πολλούς παίκτες από κάρτες, ειδικά προς το τέλος της σεζόν. (
) Χάσαμε δυο βασικούς παίκτες από κάρτες κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών στο ματς με τον Εργοτέλη, ενώ ετοιμαζόμασταν να παίξουμε το σημαντικότερο παιχνίδι στην πρόσφατη ιστορία του Απόλλωνα!
Οσον αφορά τα αποδυτήρια, πάρα πολλοί παίκτες-κλειδιά δεν ενήργησαν με τον τρόπο που θα περίμενα από έμπειρους επαγγελματίες. Συνεχόμενες διαρροές στον "φίλο μας" στον Τύπο, συνεχόμενες δυσανασχετήσεις, σε όποιον θα άκουγε, συνεχόμενη αρνητικότητα για τις "εξωτερικές δυνάμεις" που προσπαθούν να υποβιβάσουν τον Απόλλωνα μέχρι το σημείο που έφτασε να είναι μια αυτο-εκπληρούμενη προφητεία.
Η χαριστική βολή για μένα ήταν η "καθαίρεση" του διορισμένου από εμένα αρχηγού Αλβάρες (
). Ολη αυτή η εσωστρέφεια απλά χαράμισε χρόνο και ενέργεια που θα έπρεπε να είχαμε εστιάσει στην επιβίωσή μας».
Ανησυχητικό
Ολα καλά κι όλα ωραία με την επιστολή του ΠΑΟΚ. Ούτε συγγνώμες χρειάζονται, ούτε υποκρισίες και καλό είναι να ξέρουμε τις θέσεις των ΠΑΕ για να έχουμε εικόνα του τι θέλουν και του τι οραματίζονται. Αλλά είναι ανησυχητικό να γράφει ο ΠΑΟΚ ότι «η συνεργασία του με τους παρατηρητές της ΟΥEΦA είναι τόσο καλή, ώστε η ομάδα παίρνει άριστα για τους αγώνες που διοργανώσει στα διεθνή παιγνίδια». Ο ΠΑΟΚ θυμίζω ότι είναι τιμωρημένος με τριετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αναστολή: αν δεν είναι υποδειγματικός και πρέπει να του το θυμίζουν οι παρατηρητές, θα ξαναπαίξει Ευρώπη το 2018. Ελπίζω να το θυμούνται
Πηγή: sday.gr