"Θα καλέσω 23 παίκτες κι όχι 25 όπως στην προηγούμενη διοργάνωση. Κατάλαβα ότι δεν ήταν η κατάλληλη απόφαση να πάρω παραπάνω παίκτες, γιατί στο Euro-2012 ήμουν αναγκασμένος να κόψω δύο παίκτες. Αυτό εκτός του ότι είναι άσχημο να το λες στους ποδοσφαιριστές, αλλά παράλληλα υπάρχει νευρικότητα όταν όλοι ξέρουν πως κάποιοι θα κοπούν από την τελική αποστολή. Επίσης αυτοί που μένουν μπορεί να πουν μετά πως είναι κρίμα ότι κόπηκαν κάποιοι. Γι’ αυτό αποφάσισα αυτή τη φορά να πάρω 23 παίκτες. Για να είμαστε πλήρως καλυμμένοι, όπως μας υποχρεώνει και η FIFA, έχουμε επιλέξει άλλους επτά παίκτες. Ίσως να είναι λάθος της FIFA να βάζει αυτό το όριο για τους 30 παίκτες. Τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση, οι ποδοσφαιριστές που είναι πιθανό να κληθούν είναι από ένα σύνολο 40-45 ποδοσφαιριστών. Θα πρέπει όμως να σεβαστούμε την απόφαση της FIFA. Στις 19 Μαΐου θα ανακοινώσουμε την τελική αποστολή, αν και η τελική 23άδα μπορεί να σταλεί στη FIFA μέχρι τις 2 Ιουνίου. Αυτή η 23άδα δεν είναι 100% ‘κλεισμένη’, αν π.χ. εγώ δω κάτι που δεν μου αρέσει στην προπόνηση", δήλωσε ο Σάντος στον "NovaΣΠΟΡ-FM".

Για το κέντρο της άμυνας, εξήγησε: "Προσανατολιζόμαστε να πάρουμε τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Έχουμε παίκτες όπως ο Βύντρα, που λογικά θα είναι στην αποστολή αν δεν υπάρχει κάποιο απρόοπτο γιατί πολλοί παίκτες έχουν ακόμη αγώνες, υπάρχει και ο Κατσουράνης που μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Δεν υπάρχει λόγος να πάρουμε παραπάνω από τρεις παίκτες και θα προτιμήσω να πάρω έναν επιπλέον παίκτη στο μεσοεπιθετικό κομμάτι".

Όσο για τα παράπονα που μπορεί να προκύψουν από όσους δεν κληθούν: "Ξέρω πως όποιον και να καλέσω, οι φίλοι, ο μάνατζερ, οι σύλλογοι αυτών που δεν θα πάρω θα έχουν παράπονο. Είναι λογικό αυτό, γιατί προασπίζουν τα συμφέροντα συγκεκριμένου ή συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών. Αν ήταν στη δική μου θέση, θα προσπαθούσαν να προασπίσουν τα συμφέροντα της Εθνικής. Η αποστολή που θα πάρω εγώ, γιατί εγώ είμαι αυτή τη στιγμή προπονητής της Εθνικής, θα είναι αυτή που θεωρώ πως είναι ενδεδειγμένη. Θεός δεν είμαι, έχω κάνει λάθη και θα κάνω κι άλλα, αλλά λειτουργώ με τη συνείδηση πως όλα γίνονται για το καλό της ομάδας. Η δική μου σκέψη βρίσκεται μόνο στην Εθνική. Κι εμένα θα μου στοιχίσει να αφήσω κάποιους παίκτες εκτός, γιατί έχουν βοηθήσει την ομάδα. Αν μπορούσα, θα τους έπαιρνα όλους όσους έχουν αγωνιστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αλλά δεν μπορώ. Και μετά, βέβαια, πρέπει να βάλω 11 να παίξουν, δεν μπορώ να τους βάλω όλους. Πάντα υπάρχουν υποκειμενικά κριτήρια. Υπήρχαν παίκτες που μας βοήθησαν να προκριθούμε στο Euro 2012, αλλά δεν ήταν στην αποστολή, όπως ο Καφές. Οι ποδοσφαιριστές είναι άνθρωποι με συναισθήματα, αλλά όσο σκληρή κι αν είναι μια απόφαση, πρέπει να την πάρω. Έτσι είναι η ζωή και το ποδόσφαιρο. Πρέπει να φτιάξω την ομάδα όχι με συναισθηματικά κριτήρια, αλλά με τις ανάγκες της Εθνικής. Είμαι σίγουρος πως θα υπάρξουν αμφισβητήσεις. Το μοναδικό που θέλω να ζητήσω είναι πως από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί η τελική 23άδα, δεν θα φέρει κάτι θετικό για την ομάδα να λέμε πως θα έπρεπε να έρθει ο τάδε ή ο δείνα. Θέλω από τους φιλάθλους και τον Τύπο να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ζητάω να είμαστε ενωμένοι κι όχι να καθόμαστε και να δημιουργούμε προβλήματα μεταξύ μας, γιατί μιλάμε για την Εθνική κι όχι για συλλόγους. Το σέβομαι πως κάποιοι θα απογοητευτούν και θα λυπηθούν που θα μείνουν έξω, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά".

Τέλος, για τα κριτήρια επιλογής των παικτών, είπε: "Είναι θέμα ποιος συνδυασμός παικτών είναι πιο πιθανό να μου καλύψει τις ανάγκες, ώστε να νιώθω περισσότερο καλυμμένος ότι η ομάδα θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Και φυσικά σημασία έχει σε τι κατάσταση θα είναι ο καθένας. Αν αγωνίστηκαν πολύ ή λίγο φέτος, είναι κάτι πολύ σχετικό. Αν κάποιος έχει παίξει 2-3 ματς σε διάστημα έξι μηνών, είναι δύσκολο να κληθεί. Το σκεπτικό είναι να πάρω τους παίκτες που αυτή τη στιγμή μού προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια. Δεν πρόκειται και δεν θέλω να μιλήσω για συγκεκριμένα ονόματα. Έχω κάποια πράγματα στο μυαλό μου, δεν υπάρχει λόγος να πούμε κάτι παραπάνω. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια ομάδα κι όχι να μιλήσουμε για πρόσωπα. Έχουμε κάποιες συγκεκριμένες επιλογές και με αυτές θα πορευτούμε. Αυτοί οι παίκτες έφεραν αυτές τις επιτυχίες τα τελευταία χρόνια. Περιμένω από αυτούς να διατηρήσουν τη σωστή νοοτροπία και την ταπεινότητά τους. Χρειάζεται αυτοπεποίθηση, σεβασμός και ρεαλισμός. Αν έχουμε αυτά τα στοιχεία, θα δυσκολευτεί οποιαδήποτε ομάδα να μας αντιμετωπίσει".