Μετά από δύο χρόνια ο Ιβάν Σαββίδης έχασε αρκετά εκατ. ευρώ χωρίς να δούμε και να δει ο ίδιος καμία ουσιαστική χαρά. Το γιατί, οφείλεται κυρίως γιατί δεν συνέβη αυτό που γράφω πως περιμέναμε να συμβεί υπό την ηγεσία του.

Αποδείχτηκε πως ο Σαββίδης είναι ένας παράγοντας παλαιάς κοπής και μέχρι να συγχρονιστεί με την εποχή θα χάσει και άλλα χρήματα. Εννοείται πως μπαίνουν και αρκετές τρικλοποδιές αφού για να εκσυγχρονίσεις μία ΠΑΕ, θα πρέπει να διώξεις και τα βάρη του παρελθόντος.

Η Πολιτεία δεν έχει δώσει λύση στην υπόθεση των χρεών, ο Βρύζας παραμένει αναγκαστικά πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ενώ θέλει να είναι μόνο τεχνικός διευθυντής, με αποτέλεσμα τα χέρια του Ιβάν να είναι σχετικά δεμένα.

Αυτή η αναμονή, αλλά και η παρωχημένη αντίληψη του μεγαλομετόχου για το πώς χτίζεται μία ομάδα, οδηγεί μαθηματικά όλους τους εμπλεκόμενους όχι στο να χτίσουν αλλά να φτιάξουν μία καλή ομάδα.

Το χτίζω στο ποδόσφαιρο, σημαίνει πως κάνω επιλογές προοπτικής, το φτιάχνω σημαίνει πως επιλέγω παίκτες με σταθερές που θα μου δώσουν μία ισορροπία ως σύνολο άμεσα.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ήρθε ο Ρατ στον ΠΑΟΚ. Παίκτης που 15 χρόνια τώρα βγάζει το ψωμί του με συνέπεια σε πολύ υψηλό επίπεδο και δίνει την αίσθηση και την εγγύηση στον προπονητή πως μπορεί να κοιμάται ήσυχος για αυτή τη θέση.

Με παίκτες σαν τον Ρατ δεν μπορείς να πεις πως χτίζεις ομάδα, αφού όταν θα την χτίσεις θα αρχίσει να γκρεμίζεται.

Το παράδειγμα της ομάδας του Σάντος που έκλεισε την τριετία και άρχισε να διαλύεται, είναι το απόλυτο. Εκεί, με παίκτες μεταξύ 29 και 31 ετών δεν μπορούσε να έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Ελάχιστοι έμειναν παραπάνω και πλην του Λίνο, η προσφορά τους δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και μνημείο αναφοράς.

Ο ΠΑΟΚ δεν θα πάρει μόνο παίκτες τύπου Ρατ βέβαια. Θα χρειαστεί και μικρότερες ηλικίες για να έχει όλα τα στοιχεία. Και αυτές οι επιλογές καλό θα είναι να υποστηριχτούν με εμπειρία έτσι ώστε όταν θα έρθει η στιγμή για τον μηχανισμό του ΠΑΟΚ να είναι σε θέση να χτίσει, να υπάρχει ο κορμός.

Και ο ΠΑΟΚ θα είναι σε θέση να χτίσει όταν αποκτήσει μία διοικητική πληρότητα, μία ξεκάθαρη μακροπρόθεσμη στρατηγική, μία ξεκάθαρη εικόνα του διαθέσιμου μπάτζετ και βέβαια έναν τρόπο να επικοινωνήσει όλα τα παραπάνω στο κοινό του.

Μέχρι τότε, ας φτιάξουμε μία κανονική ομάδα και ότι προκύψει.

Πηγή: paok24.com