Facebook Pixel Χ.Ευαγγελάτος: Ερνέστο, γύρισες στο «σπίτι» σου
| 2014-08-13 14:40:00

Χ.Ευαγγελάτος: Ερνέστο, γύρισες στο «σπίτι» σου

Χ.Ευαγγελάτος: Ερνέστο, γύρισες στο «σπίτι» σου

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζει θερμή υποδοχή.

Μια φορά κι έναν καιρό (έτσι δεν ξεκινούσαν τα παραμύθια οι γιαγιάδες στα εγγονάκια τους;) ήταν ένα μυρμήγκι. Για την ιστορία τη δική μας, που δεν είναι παραμύθι αλλά αληθινή, το μυρμήγκι ήταν τεράστιο και αγαπήθηκε από εκατομμύρια κόσμο. Δεν φοβόταν τη θάλασσα, έκανε «σπίτι» του ένα ολόκληρο λιμάνι και φρόντισε να μείνει εκεί για τρία χρόνια. Τρία χρόνια; Γράψτε λάθος.

Εμεινε για τρία χρόνια και θα μείνει για πολλά ακόμα ή και για πάντα. Γιατί ό,τι έχει να κάνει με δεσμούς καρδιάς δεν σβήνει όσο κι αν προσπαθήσει ο πανδαμάτωρ χρόνος. Ο «txingurri» ή αλλιώς Ερνέστο Βαλβέρδε επιστρέφει στο σπίτι του, επιστρέφει στο λιμάνι του για ν' αποδειχθεί περίτρανα πως «η θάλασσα του Πειραιά απ' όλες είναι πιο γλυκιά» όπως έγραψε και ο Γιώργος Μητσάκης το 1969. Η αγάπη του για το Μπιλμπάο είναι μεγάλη και ο ίδιος πάντα είχε στο μυαλό του την επιστροφή στην... Ιθάκη του. Γνωρίζει όμως πολύ καλά πως η δεύτερη πατρίδα του είναι η Ελλάδα και το δεύτερο σπίτι του ο Πειραιάς.

Ο μεγάλος Ερνέστο Βαλβέρδε γυρίζει στο Καραϊσκάκη για να παίξει η ομάδα του με τον Ολυμπιακό ή καλύτερα για ν' ακριβολογούμε για ν' αντιμετωπίσει η μια ομάδα του, η Μπιλμπάο, την άλλη, τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν βέβαια στον πάγκο τους τον Μίτσελ, αλλά για τον Βαλβέρδε ο Ολυμπιακός θα είναι πάντα η «ομάδα του» θα είναι πάντα σημείο αναφοράς. Ο άνθρωπος που έφτασε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 2008 έμελλε ν' αγαπηθεί όσο λίγοι από τους οπαδούς του λαοφιλούς συλλόγου. Το σύνθημα «Ερνέστο Βαλβέρδε» δονούσε την ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκη, με τον κόσμο ν' αναγνωρίζει πως κάτι καλό έχει αυτός ο άνθρωπος, κάτι θα δώσει στην ομάδα του Πειραιά. Και αν η πρώτη γεύση ήταν πικρή μια βραδιά στη μαρτυρική Κύπρο, η συνέχεια ήταν γλυκιά σαν θυμαρίσιο μέλι.

Ετσι δεν είναι όμως οι μεγάλες αγάπες; Εχουν ίντριγκες, έχουν κόντρες, έχουν τα... πάνω τους και τα... κάτω τους. Την άνοιξη του 2009 ξεκινά το πρώτο «σίριαλ» αναφορικά με την παραμονή του στον Ολυμπιακό. Ο κόσμος περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις μέχρι που γίνεται γνωστό πως το «μυρμήγκι» θ' αποχαιρετήσει τον Πειραιά. Ο προπονητής που άλλαξε τη φιλοσοφία στο παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» θα επέστρεφε στην πατρίδα του. Θα γύριζε στην Ισπανία γεμάτος με στιγμές που θα τον δέσουν για πάντα με την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Τα όσα άλλωστε έγιναν στο τελευταίο ματς στο Φάληρο αλλά και στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ είχαν γίνει για έναν μόνο προπονητή του Ολυμπιακού στο παρελθόν και θα χρειαστεί να γυρίσει κάποιος πολύ πίσω τις σελίδες της ιστορίας για να θυμηθεί το όνομα. Μάρτιν Μπούκοβι.

Με δακρυσμένα μάτια τον Μάιο του 2009, στην αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου στο Καραϊσκάκη, θα πει το πρώτο αντίο στους οπαδούς του Ολυμπιακού με μια δήλωση που άγγιξε τον κόσμο. «Ηρθα πριν από έναν χρόνο στην Ελλάδα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για όσα ζήσαμε αυτόν τον χρόνο. Ηρθα ξένος και φεύγω Ολυμπιακάρα»!

Η επιστροφή με Μαρινάκη

Οι μεγάλοι έρωτες δεν ξεθωριάζουν και ο Βαγγέλης Μαρινάκης λίγους μήνες μετά τη συμφωνία με τον Σωκράτη Κόκκαλη για την «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ θα κάνει τη μεγάλη κίνηση που θα γεμίσει ενθουσιασμό τον κόσμο των Πειραιωτών. Ο ίδιος ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού θα μεταβεί στην Ισπανία για να πείσει τον Ερνέστο Βαλβέρδε να επιστρέψει στην Ελλάδα για τους «ερυθρόλευκους». Ο Ισπανός θα πει το «ναι» και η επιστροφή του στον Ολυμπιακό είναι γεγονός. Εναν χρόνο και τρεις μήνες μετά την αποχώρησή του από τον πάγκο της ομάδας του λιμανιού ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν και πάλι το αφεντικό στου Ρέντη. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης άλλωστε το είχε πει ξεκάθαρα στην παρουσίαση του Βαλβέρδε.

«Ο Ερνέστο επέστρεψε στην ομάδα και του δίνω τα κλειδιά στου Ρέντη για δύο χρόνια. Αυτός αποφασίζει για όλα». Η σεζόν 2009-2010 δεν ήταν καλή για τους Πειραιώτες, καθώς ο Ολυμπιακός χάνει το πρωτάθλημα και μένει πέμπτος στα πλέι οφ. Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου μένει κι εκτός Ευρώπης με προπονητή τον Λίνεν και φυσικά στόχος του Βαλβέρδε είναι να οδηγήσει τους «ερυθρόλευκους» στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Ισπανός θα τα καταφέρει με τον Ολυμπιακό να κατακτά τον τίτλο στο φινάλε της σεζόν, τον Μάιο του 2011. Η δεύτερη χρονιά θα είναι ακόμα καλύτερη όχι μόνο γιατί οι Πειραιώτες θα κάνουν το νταμπλ, αλλά κυρίως λόγω του ποδοσφαίρου που θα παίξουν. Ο Ολυμπιακός θα κάνει πολύ καλές εμφανίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ, θα παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο και την άνοιξη του 2012 θα ξεκινήσει το νέο «σίριαλ» αναφορικά με το αν ο Ερνέστο θα παρέμενε στον πάγκο των πρωταθλητών Ελλάδας.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΠΑΕ στην πλατεία Αλεξάνδρας, με τον Τύπο να γράφει πρωτοσέλιδα εκείνες τις μέρες πως ο Ισπανός θα γύριζε στην πατρίδα του. «Σας κάλεσα σήμερα για να σας ανακοινώσω την επέκταση της συνεργασίας μας με τον Ερνέστο για δύο ακόμα χρόνια» ξεκινά τις δηλώσεις του ο Βαγγέλης Μαρινάκης, εμφανώς συγκινημένος και με βουρκωμένα μάτια, σε μια προσπάθεια να σπάσει τον πάγο. Ο Βαλβέρδε χαμογελά και δευτερόλεπτα μετά ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ανακοινώνει πως ο Βαλβέρδε επιθυμεί να επιστρέψει στην οικογένεια του στο Μπιλμπάο.

Παρά τις προσπάθειες του ισχυρού άνδρα των πρωταθλητών για να πείσει τον Ισπανό να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό, ο Βαλβέρδε γυρίζει στην πατρίδα του. Θα δουλέψει με επιτυχία στη Βαλένθια κι εν συνεχεία θ' αναλάβει την Μπιλμπάο, με την οποία έκανε μια εξαιρετική σεζόν, τερματίζοντας στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος. Ο κόσμος του Ολυμπιακού θα καλωσορίσει έναν δικό του άνθρωπο απόψε στο Καραϊσκάκη. Είναι τελικά αλήθεια, Ερνέστο, αυτό που είχες πει πριν από λίγα χρόνια. Ηρθες ξένος κι έγινες Ολυμπιακάρα.

Πηγή: sentragoal.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags