Eνα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Κλάουντιο Ρανιέρι στις λίγες μέρες που βρίσκεται στην Ελλάδα είναι να επιδιώξει να μιλήσει με τον Γιώργο Σαμαρά για να τον ρωτήσει γιατί ακόμα δεν έχει βρει ομάδα. Ο Σαμαράς καθησύχασε τον ομοσπονδιακό ότι θα βρει ομάδα που να τον καλύπτει εντός ολίγου και ότι έχει ήδη ξεκινήσει ατομικές προπονήσεις ώστε να είναι σε καλή κατάσταση σε είκοσι μέρες που η Εθνική παίζει με τη Ρουμανία και θα τον χρειαστεί.

Αύριο
Ο Σαμαράς δεν είναι ο μόνος που δεν γνωρίζει πού θα αγωνίζεται του χρόνου. Ομάδα δεν έχει ούτε ο Κατσουράνης (που ακόμα δεν είναι εκτός Εθνικής), ούτε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος (που πάντα μπορεί να βοηθήσει) ενώ ο Παναγιώτης Κονέ, που έκανε ό,τι μπορούσε για να μείνει ελεύθερος από την Μπολόνια χθες μόλις συμφώνησε με την Ουντινέζε. Ψάχνουν ομάδα ο Καρνέζης κι ο Μήτρογλου – ο τερματοφύλακας θα ξέρει σήμερα αύριο αν θα πάει στην Μπενφίκα, ο Ελληνας φορ σίγουρα δεν θα μείνει στη Φούλαμ.
Αν συνυπολογίσουμε και ότι είναι άγνωστο αν θα συνεχίσουν στον Ολυμπιακό ο Μανωλάς και ο Χολέμπας, σήμερα που μιλάμε οι μισοί παίκτες της Εθνικής που αγωνίστηκε στη Βραζιλία είναι στον αέρα!

Προσφορά
Υπάρχει πολύ αισιοδοξία για τον Ρανιέρι και τη δυνατότητα της προσφοράς του, αλλά η δουλειά του Ιταλού θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Ο Οτο Ρεχάγκελ μπορούσε αρχικά να στηριχθεί στο γκρουπ των παικτών του ΠΑΟ: στην πρώτη του Εθνική, αυτή του Euro του 2004, υπήρχαν πέντε βασικοί που είχαν ανδρωθεί στον Παναθηναϊκό κι είχαν υπάρξει εκεί συμπαίκτες για κάμποσα χρόνια (Νικοπολίδης, Φύσσας, Σεϊταρίδης, Μπασινάς, Καραγκούνης). Το ίδιο ίσχυε και για την επτάδα που προερχόταν από την ΑΕΚ: Καψής, Δέλλας, Τσιάρτας, Κατσουράνης, Ζαγοράκης, Νικολαΐδης, Λάκης είχαν παίξει μαζί πολύ καιρό.
Τώρα δεν υπάρχει ομάδα που να δίνει στον Ρανιέρι τόσους δεμένους διεθνείς – ακόμα και η πεντάδα των παικτών που προέρχονταν από τον Ολυμπιακό (Μανωλάς, Χολέμπας, Μανιάτης, Σάμαρης, Μήτρογλου) μαζί έχει παίξει λίγο.

Αβαντάζ
Το πιο μεγάλο πρόβλημα ωστόσο του Ρανιέρι είναι αυτό που ήταν κάποτε αβαντάζ και για τον Ρεχάγκελ και για τον Σάντος, δηλαδή οι Ελληνες του εξωτερικού. Μέχρι μια διετία πριν όποιος διεθνής πήγαινε στο εξωτερικό έπαιζε στην ομάδα του πάνω από είκοσι ματς τον χρόνο και γινόταν καλύτερος. Στο εξωτερικό βελτιώθηκαν ο Βρύζας, ο Χαριστέας, ο Ζαγοράκης, ο Δέλλας, ο Νταμπίζας, ο «Κάρα», ο Γκέκας, ο Αμανατίδης που τόσο βοήθησαν τον Ρεχάγκελ, και στο εξωτερικό έγιναν καλύτεροι όλοι σχεδόν στους οποίους ο Σάντος βασίστηκε: ο Τοροσίδης, ο Παπασταθόπουλος, φυσικά ο Σαμαράς, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο Τζιόλης, ο Γκέκας, οι πάντα παρόντες Κατσουράνης – Καραγκούνης έρχονταν στην Εθνική έχοντας παρουσίες σε ομάδες της Δυτικής Ευρώπης. Από την ενδεκάδα των βασικών στη Βραζιλία μόνο τρεις δεν είχαν παίξει στο εξωτερικό, δηλαδή ο Μανωλάς, ο «Σάλπι» και ο Μανιάτης.

Ελάχιστα
Τι έχει αλλάξει τώρα; Οτι πολλοί από αυτούς που πάνε στο εξωτερικό, ειδικά κάποιοι ταλαντούχοι μικρότεροι τους οποίους ο Ρανιέρι υποχρεωτικά θα υποχρεωθεί να αρχίσει να υπολογίζει, παίζουν λιγότερο από όσο πρέπει! Ταχτσίδης, Φετφατζίδης ακόμα δεν έγιναν βασικοί, ο Καρνέζης και στην Μπενφίκα πάει για αναπληρωματικός, ο Καπίνο δύσκολα θα πάρει παιχνίδια στη Μάιντς όπως δύσκολα πήραν παιχνίδια ο Σταφυλίδης, ο Μαυρίας, ο Γιαννιώτας, ο Βέλλιος – οι πιο ταλαντούχοι ξενιτεμένοι της γενιάς που έρχεται. Ευτυχώς μοιάζει να έγινε καλά ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, αλλά ας περιμένουμε να τον ξαναδούμε δυνατό και ακμαίο. Κανένας προπονητής δεν κατάφερε ποτέ να φτιάξει μια εθνική ομάδα με παίκτες που στις ομάδες τους δεν αγωνίζονται.

Δύσκολα
Μιλάμε πολύ για προπονητές, οργάνωση, υποδομές κ.λπ. Αν δεν δείξουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε Ελληνες παίκτες ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟ, ο ΠΑΟΚ για τον ομοσπονδιακό θα 'ναι δύσκολο να βρει υλικό για να χτίσει. Αν δεν μπουν σε κανονικούς ρυθμούς προετοιμασίας και προπόνησης παίκτες όπως ο Σαμαράς, ο Κονέ, ο Καρνέζης, ο Μήτρογλου, τα ματς με Ρουμανία και Φινλανδία που είναι προγραμματισμένα τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη θα 'ναι πολύ πολύ δύσκολα…

Ενίσχυση

ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΑ πως μετά την κλήρωση των προκριματικών του Γιουρόπα Λιγκ στον Παναθηναϊκό και στον ΠΑΟΚ ειδικά, θα σήμαινε συναγερμός ώστε να καλυφθούν σε χρόνο ρεκόρ με κάποιες μεταγραφές κάποια κενά. Φάινεται πως τα ονόματα της Ζίμπρου, που θα παίξει με τον ΠΑΟΚ και της Μίντιλαντ που θα αγωνιστεί με τον Παναθηναϊκό δημιούργησαν μεγαλύτερο εφησυχασμό: όλοι εκτιμούν ότι θα τα καταφέρουν χωρίς να ξοδέψουν τίποτα παραπάνω και εξακολουθούν να περιμένουν ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν στο τέλος του μήνα.

Μακάρι να έχουν ζυγίσει το πράγμα σωστά, αλλά εμένα αυτή η αναβλητικότητα με προβληματίζει: ας μην ξεχνάμε ότι στον ΠΑΟ δυο παίκτες πολύτιμοι, όπως ο Ζέκα και ο Κλωναρίδης, είναι τραυματίες και παίζεται αν θα προλάβουν το πρώτο ματς.
ΦΥΣΙΚΑ και χωρίς κάποιες απαραίτητες επιπλέον προσθήκες και οι δυο εξακολουθούν να είναι φαβορί και μεγάλα μάλιστα. Η Μίντιλαντ είναι μια ομάδα που στη Δανία δεν έχει κερδίσει ποτέ τίποτα το σημαντικό, η Ζίμπρου μπορεί να προβληματίσει τον ΠΑΟΚ μόνο γιατί για να παίξει στην έδρα της θα χρειαστεί να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι. Ομως προσοχή: στην Ευρώπη δεν σου χαρίζει κανείς τίποτα. Ο ΠΑΟ μετράει δυο αποκλεισμούς σερί από δανέζικες ομάδες: η Κοπεγχάγη και η Οντένσε του 'χουν κάνει ιστορικές ζημιές. Ο ΠΑΟΚ πρόπερσι σε συνθήκες μουρμούρας αποκλείστηκε από τη Ραπίντ Βιέννης. Η Μίντιλαντ είναι μια ομάδα που από την αρχή της σεζόν σκοράρει διαρκώς και εύκολα, η Ζίμπρου έχει ήδη περάσει τρεις γύρους διά πυρός και σιδήρου. Και το σπουδαιότερο; Και οι δυο ελληνικές ομάδες μια ενίσχυση τη χρειάζονται – δεν μιλάμε για πολυτέλειες. Θα τη χρειάζονταν όποιον κι αν είχαν αντίπαλο.

Οχι μόνο για να προκριθούν, αλλά για να έχουν λύσεις στη συνέχεια …


Θα έρχονταν αυτοί
Πάλι έφυγε για το εξωτερικό ο Νίκος Αναστόπουλος. Αυτή τη φορά προορισμός, διαβάζω, είναι η Μαδρίτη όπου θα δει την προετοιμασία της πρωταθλήτριας Ισπανίας Ατλέτικο Μαδρίτης του Σιμεόνε και της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης του Αντσελότι. Για να ψήσει τον Σιμεόνε να του δώσει τη σχετική άδεια χρησιμοποίησε κάτι κοινούς γνωστούς: του πήρε πάνω από ένα μήνα για να εξασφαλίσει την πρόσκληση. Με τον Αντσελότι ήταν πιο εύκολο, αφού έχουν αγωνιστεί και ως αντίπαλοι. Βέβαια σε έναν κανονικό κι όχι άδικο κόσμο θα έρχονταν και οι δυο να δουν τον «Αναστό» επι τω έργω, αλλά…

Πηγή: sday.gr