Σε ένα από τα πρώτα βήματά του στην ζωή μακριά από το ενεργό ποδόσφαιρο. Βρισκόταν για πρώτη του φορά στο Ηρώδειο, για να δει μια παράσταση, τον “Φιλοκτήτη” του Σοφοκλή. Στα 37 του ο “Κάρα” αρχίζει να ανακαλύπτει όλα αυτά που ήταν υποχρεωμένος να στερείται προκειμένου να απολαμβάνει τη ζωή του ποδοσφαιριστή. Στις δύο φράσεις που είπαμε κατά την έξοδο, η μία ήταν “πολύ ωραία εμπειρία, δεν είχα ξανάρθει” και η δεύτερη “παίζουμε αύριο με τη Ρουμανία, θα πάω να δω τα παιδιά, πολύ δύσκολο ματς, πρέπει να είμαστε εκεί”. Διότι ναι, ο Καραγκούνης έκλεισε ένα κύκλο ζωής και ανοίγει έναν άλλο, αλλά η Εθνική δεν θα γινόταν ποτέ να βγει από τη ζωή του. Οχι ότι δεν συμβαίνει με πολλά από τα παιδιά της Euro 2004 εποχής, που πολύ συχνά θα τα συναντήσεις στα αποδυτήρια του Καραϊσκάκη πριν από την έναρξη ενός αγώνα, όπου θα περάσουν για να εμψυχώσουν και να ευχηθούν καλή επιτυχία, αλλά η σχέση, ο δεσμός και η ταύτιση του “Κάρα” με την Εθνική είναι άνευ προηγουμένου. Αν υπάρχει προηγούμενο, κανείς πρέπει να σκάψει σε μεγάλο βάθος της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου για να το συναντήσει. Από την “Ελπίδων”, που άρχισα να τον παρατηρώ ως ρεπόρτερ της Εθνικής ομάδας στο “Βήμα”, μέχρι σήμερα, ο Καραγκούνης ήταν/είναι ο μεγαλύτερος οπαδός της Εθνικής – ποδοσφαιριστής που έχω συναντήσει ποτέ.

Δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς αν η πρόσληψη του “Κάρα” από την ΕΠΟ θα λειτουργήσει ή όχι αποτελεσματικά, δεδομένου πως ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η θέση που θα λάβει και η φύση των αρμοδιοτήτων του. Είναι όμως φανερό, ήταν από τον Ιούλιο, όταν επέστρεφε από τη Βραζιλία ότι η απόφαση για την απόσυρσή του από την Εθνική ήταν πολύ συνειδητή. Οπως φαίνεται ότι είναι και αυτή της απόσυρσής του από το ενεργό ποδόσφαιρο. Αν ήθελε να παίξει για να παίξει, ο Καραγκούνης θα είχε υπογράψει συμβόλαιο, θα συνέχιζε να φορά επαγγελματικά τα ποδοσφαιρικά. Αλλωστε ακόμη και την τελευταία στιγμή το σκεφτόταν, για χάρη της Φούλαμ, να καθυστερήσει την αποχώρησή του. Τελικά όμως αποδεικνύεται ότι ο“Κάρα” επέλεξε τη στιγμή, όταν ήταν στα ψηλά, δηλαδή έκανε fade out σε μια μεγάλη καριέρα με παρουσία στην Premier League και στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Και ο τρόπος του, η συμπεριφορά του, η διαχείριση της αποχώρησής του έδειξε ωριμότητα και συνείδηση. Ηταν ένα δείγμα ότι έχει δουλέψει στο μυαλό του και στο μέσα του την ιδέα ότι έφτασε η ώρα του – επαγγελματικού – τέλους του. Διότι για το ερασιτεχνικό μέρος της υπόθεσης δεν γίνεται λόγος, θα παίζει όσο ζει, και με νοοτροπία επαγγελματία, όπως θα διαπιστώσεις αν κάνεις μια βόλτα στον Αγιο Κοσμά, όπου θα τον βρεις να παίζει μαζί με άλλους “φρεσκοπαλαίμαχους”. Ο “τυπάρας” δίνει την εντύπωση ότι είναι έτοιμος για το επόμενό του βήμα στο ποδόσφαιρο.

Ο Καραγκούνης επιστρέφει στην Εθνική για να γίνει σύμβουλος του Κλαούντιο Ρανιέρι. Ευτύχημα για τον Ιταλό. Οχι μόνο επειδή ο “Κάρα” μιλά ιταλικά και συνεννοούνται απευθείας, αλλά επειδή βλέπει και κατανοεί σε αρκετά επίπεδα το ποδόσφαιρο και έχει αρκετά αναλυτική σκέψη ώστε να βοηθήσει τον Ιταλό να μάθει και να κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες και τη φύση του Ελληνα ποδοσφαιριστή και του κάθε παίκτη ξεχωριστά. Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής δεν θα πάρει πάνω του οργανωτικές ευθύνες, ούτε θα μπλέξει με τα “συνδικαλιστικά” των ποδοσφαιριστών, ή τον εσωτερικό κανονισμό της Εθνικής. Κι αυτό είναι καλό, ειδικά για την αρχή, δηλαδή για το απαιτούμενο διάστημα μέχρι να βγάλει τον ποδοσφαιριστή από μέσα του και να περάσει απέναντι.

Μέχρι χθες ο Ρανιέρι ήταν μόνος, άρα ο πήχης ήταν πολύ χαμηλά. Γι' αυτό και είναι βέβαιο ότι ο Καραγκούνης θα τον βοηθήσει και ότι ο Ιταλός θα έχει την προοπτική να μπει στο κλίμα και στο νόημα και να εξοικειωθεί με τον νέο κόσμο του. Οσο για τον Καραγκούνη, είναι βέβαιο ότι θα περνάει καλά. Επιστρέφει στον κόσμο του. Για την ακρίβεια παραμένει, διότι δεν πρόλαβε να φύγει ποτέ.

Πηγή: gazzetta.gr