Το 2002, ο Ολυμπιακός είχε νικήσει την τότε φιναλίστ του Τσάμπιονς Λιγκ, την Μπάγερ Λεβερκούζεν, με 6-2 στη Ριζούπολη και την επόμενη αγωνιστική πήγε στην Κύπρο κι έχασε από τη Μακάμπι Χάιφα, γνωρίζοντας στο τέλος τον αποκλεισμό. Τώρα, έπειτα από τον θρίαμβο επί της φιναλίστ Ατλέτικο ταξίδεψε βόρεια, στο Μάλμε. Αλλά, αντί για «διπλό», έστω «Χ», ενέσκηψε ήττα. Που δεν συνιστά ακριβώς τραγωδία, καθ' ότι απομένουν τέσσερις αγωνιστικές, αλλά όχι και ότι δεν τρέχει τίποτα. Οσα μέτρα κέρδισε η ομάδα του Μίτσελ στην εκκίνηση, τα έχασε σε μια βραδιά. Πλέον, ο όμιλος είναι απόλυτα ισορροπημένος, αφού οι τέσσερις ομάδες έχουν από 3 βαθμούς.

Και αν το 2002 ο Ολυμπιακός είχε τη δικαιολογία ότι δεν είχε βγάλει ακόμη κανονικά δόντια, αλλά ήταν με... νεογιλούς, τώρα με εκατό ματς Τσάμπιονς Λιγκ στην πλάτη του, άρα με υποτιθέμενη ωριμότητα, δεν του φτάνει το ελαφρυντικό της εχθρικής διαιτησίας. Ναι, ο Ρώσος ρέφερι είδε φάουλ του Μανιάτη και δεν μέτρησε το γκολ του Μήτρογλου. Ναι, δεν έδωσε το πέναλτι στον Μανιάτη κι από πάνω τον παρατήρησε και με κίτρινη για «θέατρο», σαν να του έλεγε πως ό,τι και αν έκανε ο Ολυμπιακός η μοίρα του ήταν προδιαγεγραμμένη. Ομως, από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι φάσεις που η διαιτησία είναι αμέτοχη: η «παιδική» συνεννόηση του Μποτία με τον Ρομπέρτο στο πρώτο γκολ και η αντίδραση του Αμπιντάλ στο δεύτερο, αναντίστοιχη προς τις υψηλού επιπέδου παραστάσεις του. Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν σαν αρχάριοι στη Σουηδία και πέταξαν στα σκουπίδια το προβάδισμα που είχαν αποκομίσει στην πρεμιέρα. Σε αυτό το level για προχωρημένους, όπως είναι οι όμιλοι του Τσάμπιονς Λιγκ, τα λάθη δύσκολα περνούν ατιμώρητα. Ο Ολυμπιακός, άλλωστε, το ξέρει καλά από το πλούσιο παρελθόν του. Δεν το είχε βιώσει μόνο σ' εκείνο το ματς με τη Μακάμπι, αλλά και σε άλλα.


Εν πάση περιπτώσει, το φύλλο αγώνα δεν αλλάζει. Η Μάλμε νίκησε 2-0 και ο Ολυμπιακός είναι υποχρεωμένος να κοιτάξει τις επόμενες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του. Τα δύο ματς με τη Γιουβέντους, που ακολουθούν στο πρόγραμμα, είναι το σταυροδρόμι. Η ελληνική ομάδα θα πρέπει με την απόδοσή της να «διαλέξει» κατεύθυνση: ή γερά προς τον στόχο της πρόκρισης ή ανάποδα.

Πηγή: sday.gr