Δεν εννοώ πως αν χάσει, θα τον διώξουν - είναι και δύσκολο αφού ακολουθεί αμέσως ματς με τους Ιρλανδούς και χρειάζεται κάποιος προπονητής στον πάγκο. Ωστόσο αν δεν κάνει αποτέλεσμα, το γυαλί θα ’χει ραγίσει. Κι ένα γυαλί που ραγίζει, εύκολα σπάει: ο Ιταλός πρέπει να ελπίζει ότι ο νεοφερμένος αλλά πάντα «παλιός» Γιώργος Καραγκούνης θα του φέρει τύχη.

 

Δεν έγραψα τίποτα για την επισημοποίηση της πρόσληψης του Γιώργου Καραγκούνη στην Εθνική, γιατί θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να υπογραμμίζουμε τα προφανή: η καριέρα του «Κάρα» είναι ταυτόσημη με την ιστορία της Εθνικής αυτή την τελευταία πολύ γεμάτη σε επιτυχίες δεκαετία και η παρουσία του στην Εθνική ήταν επιβεβλημένη και απαραίτητη. Αναρωτηθήκανε πολλοί -κι εγώ μαζί- τι ακριβώς θα κάνει ο Καραγκούνης. Σε δεύτερη σκέψη δεν έχει και πολλή σημασία: έπρεπε έτσι κι αλλιώς να υπάρχει στην Εθνική εφόσον αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του. Θα μπορούσε να είναι τιμ μάνατζερ, γενικός διευθυντής, πρόεδρος της ΕΠΟ: οτιδήποτε! Σημασία έχει να είναι εκεί. Μόνο που δεν αρκεί.

 

Ιστορίες

Η χρησιμότητα του Καραγκούνη φαίνεται σε κάτι ιστορίες σαν αυτή του Φάνη Γκέκα. Ο Ρανιέρι αρχικά δεν ήθελε παίκτες που στα τελικά της Γαλλίας δύσκολα θα είναι χρήσιμοι: ο καλός Φάνης στο Μουντιάλ δεν έσκισε, φανταστείτε σε τι κατάσταση θα είναι σε δύο χρόνια από τώρα, έτσι και η Εθνική βρεθεί στα τελικά του Euro. Ομως για να προκριθεί η Εθνική, ο Γκέκας θα μπορούσε να είναι χρήσιμος κι όταν ήδη σκόραρε δυο φορές κόντρα στη Φενέρ τον έβαλε στην προεπιλογή. Ομως ο Γκέκας που δεν είχε ακόμα ειδοποιηθεί για την κλήση, δεν κρατήθηκε, βγήκε στα ραδιόφωνα κι έλεγε ότι ο Ρανιέρι κάνει ό,τι του λένε. Κι αντί να κληθεί, θα δει τα ματς από το σπίτι, αφού αν τον καλούσε ο Ιταλός θα ήταν σαν να του δίνει δίκιο.

 

Τηλέφωνο

Αν ο «Κάρα» είχε αναλάβει μια εβδομάδα πριν, θα τον έπαιρνε ένα τηλέφωνο τον Γκέκα και θα του ’λεγε να συνεχίσει να βάζει γκολ και γρήγορα θα ξανακληθεί. Και να ήταν αυτό μια απλή εκτίμηση του Καραγκούνη (κι όχι γνώση των προθέσεων του Ρανιέρι), ο Γκέκας θα το άκουγε και θα καθόταν ήσυχος: και τώρα θα ήταν στην Εθνική και μπορεί ή στη Φινλανδία ή με τους Ιρλανδούς να έπαιζε κιόλας.

 

Καλός

Σε αυτά ο Καραγκούνης είναι καλός: θα κρατάει μια επαφή με τους παίκτες, θα τους ακούει, θα τους παρηγορεί ή θα τους γκαζώνει. Πριν τον Καραγκούνη υπήρχαν στην Εθνική ο Τάκης Φύσσας και ο Λεωνίδας Βόκολος. Οσοι θέλουν να καταδείξουν ότι στην ΕΠΟ δεν λειτουργεί τίποτα κ.λπ., πρόβαλαν την απουσία του Φύσσα ως ένα είδος δυσαναπλήρωτου κενού: στην πραγματικότητα ο Φύσσας ασχολούνταν περισσότερο με τα οργανωτικά, παρά με το αγωνιστικό κομμάτι. Ο Φύσσας μπορεί να οργάνωνε τα τηλεοπτικά γυρίσματα των σποτ που ήθελαν οι χορηγοί - σε μερικά από αυτά πρωταγωνιστούσε κι ο ίδιος. Εκανε ταξίδια για να δει προπονητικά κέντρα και ξενοδοχεία: στη Βραζιλία είχε πάει δυο-τρεις φορές. Μιλούσε στους δημοσιογράφους, επόπτευε στις αποστολές, άκουγε τις γκρίνιες των παικτών και συνομιλούσε με τον Κατσουράνη, αλλά για τα αγωνιστικά δεν τον θυμάμαι να παίρνει θέση. Δεν ξέρω αν ο Καραγκούνης έχει όρεξη να κάνει στον Ρανιέρι αγωνιστικές υποδείξεις: πολύ αμφιβάλω.

 

Βόκολος

Μέχρι τώρα στην Εθνική δεν καταγράφεται έλλειψη Φύσσα: τη δουλειά του Τάκη στα οργανωτικά κάποιος θα βρεθεί να την κάνει. Για μένα υπάρχει έλλειψη Λεωνίδα Βόκολου κι έλλειψη Μιχάλη Τσαπίδη. Ο Βόκολος δεν ήταν κάποιος που απλά παρακολουθούσε το τι κάνουν οι προπονητές των μικρών Εθνικών, αλλά δούλευε σαν ένας πραγματικός βοηθός που καθόταν δίπλα στον Σάντος έχοντας λόγο για τα αμιγώς αγωνιστικά: ένας τέτοιος άνθρωπος έλειψε πριν το ματς με τη Ρουμανία και ίσως λείψει και τώρα.

 

Κάλυψη

Υπάρχει κάποιος π.χ. να πει στον Ρανιέρι ότι ο Χολέμπας χρειάζεται κάλυψη από ένα πραγματικό χαφ - ειδικά αν ο Σαμαράς δεν είναι στα καλύτερά του και λείπει πάλι κι ένα αριστερό στόπερ; Υπάρχει κάποιος να πει του Ρανιέρι ότι αριστερά παίζει και ο Τοροσίδης; Υπάρχει κάποιος να του πει πως ο Κονέ έχει παίξει και ως χαφ πίσω από το φορ; Υπάρχει κάποιος που θα του επισημάνει πως Μανιάτης και Ταχτσίδης δεν έχουν παίξει ποτέ μαζί; Πολύ αμφιβάλλω…

 

Δεδομένο

Α, και για να μην το ξεχάσω. Το ότι από τότε που παραμερίστηκε οικειοθελώς ή όχι ο Τσαπίδης, κανείς δεν μιλά με τους ρεπόρτερ, το θεωρώ δεδομένο...

 

 

Τα είδε όλα

Η Γιουβέντους κέρδισε τη Ρόμα με 3-2 την Κυριακή το βράδυ κι ο Μίτσελ που βλέπει, όπως μαθαίνω, ώρες ποδόσφαιρο στην τηλεόραση είδε όλες τις δυνατότητες και όλες τις αδυναμίες της. Η «Κυρία» προηγήθηκε με πέναλτι που κέρδισε ο Πίρλο σε εκτέλεση φάουλ: σε μια ομάδα που έχει τον Πίρλο, τον Πογκμπά, τον Βιντάλ απαγορεύεται να χαρίζεις φάουλ. Πήρε ένα δεύτερο πέναλτι μετά από ανατροπή του Ασαμόα σε μπάσιμο στην περιοχή και μολονότι ο Μαϊκόν είχε την κάλυψη και του Πιάνιτς και του Κεϊτά: οι ακραίοι μπακ της Γιούβε μπουκάρουν -αντίθετα από αυτούς της Ατλέτικο που σεντράρουν και αυτούς της Μάλμε που δεν ξεμυτίζουν από την άμυνα. Η Ρόμα την περίμενε πολύ τη Γιούβε, παίζοντας με τη γραμμή της άμυνας σχεδόν μέσα στην περιοχή, αλλά ο Τέβες και ο Μαρκίζιο (κυρίως) πρόβλημα με τον συνωστισμό δεν είχαν – αν κάποιος ήταν ακίνδυνος και δεν είχε χώρο να στρίψει αυτός ήταν ο Γιορέντε. Οταν ο χρόνος πέρασε, ο Αλέγκρι έριξε στο ματς τον Μοράτα: ο Ισπανός παίζει με ψηλά το κεφάλι, βγαίνει μακριά από την περιοχή, πασάρει και μπορεί να είναι κακός μπελάς για μια άμυνα κουρασμένη. Η «Κυρία» πήρε το ματς μετά από ένα τρομερό γκολ του Μπονούτσι που σούταρε εκτός περιοχής έπειτα από ένα κόρνερ: η Γιούβε ακροβολίζει παίκτες στο ύψος της αντίπαλης περιοχής - παίκτες που ψάχνουν ριμπάουντ.

Υπήρξαν φυσικά και αδυναμίες. Τα μαρκαρίσματα στα κόρνερ και στα φάουλ είναι άσχημα. Η άμυνα της «Κυρίας» υποφέρει κυρίως από πλάγιους που μπορεί να πατήσουν την περιοχή της και οι τρεις στόπερ όταν έχουν μόνο έναν αντίπαλο μπλέκουν. Κι ο Πίρλο υποφέρει πλέον το πρέσινγκ καθώς τα καλύτερα χρόνια πέρασαν.

Ο Μίτσελ μπόρεσε να τα δει όλα σε ένα ματς. Πριν τον Ολυμπιακό η Γιούβε θα κάνει μια προπόνηση με τη Σασουόλο. Θα το πουν δοκιμή εν όψει Καραϊσκάκη…

 

 

Τρέχα-γύρευε

Αντίθετα με τον Γκέκα που κόπηκε λόγω δηλώσεων, ο Μάνταλος ξανατρύπωσε στην Εθνική λόγω συμπεριφοράς: ο παίκτης της ΑΕΚ όταν έμαθε τον αρχικό αποκλεισμό του δεν είπε κουβέντα κι αυτό από τον ομοσπονδιακό εκτιμήθηκε. Τώρα ποιος ενημερώνει τον Ρανιέρι για το τι λέει ο Γκέκας και τι δεν λέει ο Μάνταλος, τρέχα-γύρευε. Οπως ισχύει ότι τους ορισμούς των διαιτητών τούς κάνει όποιος του Ντάλας του τα εξηγεί ωραία, άλλο τόσο και στην Εθνική τις κλήσεις τις κάνει όποιος του Ρανιέρι του λέει τι λένε και τι δεν λένε οι παίκτες…

Πηγή: SportDay