Η συζήτηση για τη διαιτησία δεν έχει και μεγάλο νόημα, αφού παρά τις υπερβολές που ακούγονται, λάθος σοβαρό ο Καλογερόπουλος δεν έκανε. Αυτή για το Μήτρογλου έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

 

 

Οποιοι γκρινιάζουν για τις πρωτοβουλίες του Μήτρογλου να χτυπάει τα πέναλτι, ή όποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού δυσανασχετούν βλέποντάς τον να κάνει μούτρα όταν έγινε αλλαγή στο ματς με τη Γιουβένους, στέκονται πολύ στο ότι η συμπεριφορά του αυτή συγχωρείται από το ότι είναι ο μοναδικός φορ του Ολυμπιακού - πράγμα που οδηγεί τον Μίτσελ στο να κάνει τα στραβά μάτια: καλώς η κακώς αυτή τη στιγμή ούτε ο καλός Διαμαντάκος μπορεί να είναι λύση για την επίθεση του Ολυμπιακού, ούτε ο φιλότιμος Μπενίτες.

 

Εν μέρει

Το 'χω σκεφτεί κι εγώ αυτό και νομίζω ότι εν μέρει ισχύει- όμως μόνο εν μέρει. Γιατί αυτό που εγώ διακρίνω στην περίπτωση του πολυσυζητημένου φορ δεν είναι μόνο ένας απλός εγωισμός που μεγαλώνει από τη στιγμή που ο ίδιος διαπιστώνει ότι ο προπονητής του έχει εμπιστοσύνη μόνο σε αυτόν, αλλά κι ένα τεράστιο άγχος να αποδείξει ότι είναι ένας παίκτης 15 εκατ. ευρώ που μπορεί να λύσει κάθε πρόβλημα της ομάδας. Θα λέγα ότι η συμπεριφορά του μαρτυρά πιο πολύ άγχος, παρά εγωπάθεια. Και ίσως για αυτό τον συγχωρεί ο Μίτσελ, που από αυτά καταλαβαίνει καλύτερα από όλους.

 

Βεντέτα

Αντίθετα από αυτό που πολλοί πιστεύουν, ο Μήτρογλου δεν έχει συμπεριφορά βεντέτας – ποτέ δεν είχε. Θέλω να σας διηγηθώ ένα περιστατικό για να το καταλάβετε. Το καλοκαίρι όταν η Εθνική έπρεπε να πετάξει από την Αμερική στη Βραζιλία, μετά την ολοκλήρωση των φιλικών της στις ΗΠΑ, υπήρξε ένα πρόβλημα με το τσάρτερ καθώς λόγω προβλήματος η πτήση ακυρώθηκε. Προτάθηκε στους διεθνείς για να μη χάσουν μια μέρα, να ταξιδέψουν για το Ρίο με αεροπλάνο της γραμμής. Οι πιο πολλοί αρνήθηκαν, γιατί δεν ήθελαν να στριμωχτούν. Ο Μήτρογλου που ερχόταν από τραυματισμό και δεν έπρεπε να στριμωχτεί, καθώς η πτήση ήταν πολύωρη και μια θρόμβωση θα μπορούσε να του κάνει ζημιά, ήταν ο πιο διαθέσιμος στο να ταξιδέψει. Χωρίς μάλιστα να απαιτήσει να καθίσει σε πρώτη θέση ή μόνος. Δεν υπήρξε κανένας απολύτως βεντετισμός από τη μεριά του και καμία απολύτως γκρίνια.

 

Δεδομένα

Μεταξύ του πέρυσι και του φέτος στη ζωή του Μήτρογλου υπάρχουν τρία δεδομένα που δεν μπορούμε να μην τα λάβουμε υπ' όψην μας. Το πρώτο είναι μια μεταγραφή 15 εκατ. ευρώ στη Φούλαμ με ένα συνακόλουθα μεγάλο συμβόλαιο. Το δεύτερο ένας τραυματισμός που ήταν ο πρώτος στην καριέρα του και που σίγουρα τον τρόμαξε, γιατί ήταν πιο σοβαρός από την αρχική εκτίμηση. Το τρίτο ένα μεγάλο διάστημα απραξίας και απουσίας από το σκοράρισμα. Η μεταγραφή δεν βοήθησε την καριέρα του και αντιθέτως δημιούργησε κάποια ερωτηματικά για την αξία του. Ο τραυματισμός και η παρατεταμένη δυστοκία (ο Μήτρογλου δεν σκόραρε ούτε με τη Φούλαμ αλλά ούτε και με την Εθνική για μήνες…) του χάλασαν την ψυχολογία και τον γέμισαν για πρώτη φορά με ανασφάλεια. Ο Μήτρογλου δεν πήρε την μπάλα για να εκτελέσει το πέναλτι μόνο γιατί είναι λιγάκι κακομαθημένος. Κυρίως το έκανε γιατί ήθελε ακόμα ένα γκολ – το 'χε την Κυριακή ανάγκη όσο κι ο Ολυμπιακός. Ισως και μεγαλύτερη.

 

Θράσος

Ομολογώ ότι την Κυριακή το βράδυ απορούσα για το θράσος του, αλλά και για την αντίδραση του προπονητή του, πριν και μετά την εκτέλεση. Μετά διάβασα το τουίτ με τη συγγνώμη και τον κατάλαβα καλύτερα: ο Μήτρογλου δεν ζήτησε συγγνώμη για την πρωτοβουλία, ζήτησε συγγνώμη γιατί αστόχησε. Αυτού του τύπου η συγγνώμη δείχνει ότι θα το ξανακάνει. Θα σταματήσει μόνο αν βρει τα γκολ που θα του φτιάξουν την ψυχολογία: τώρα μόνο αυτά έχει στο μυαλό του. Το στρες του σκοραρίσματος είναι τρομερό: κατέστρεψε π.χ. τον Πάσπαλιε, που από αλάνθαστος στις βολές σταμάτησε να τις βάζει, και παίζει και τρομερά παιγνίδια στον Βασίλη Σπανούλη. Χρησιμοποίησα επίτηδες αυτά τα παραδείγματα για να γίνει κατανοητό ότι είναι πρόβλημα αντίληψης και μυαλού κι όχι τόσο παιγνιδιού.

 

Ξεμπλοκάρισμα

Είναι καλό αυτό για τον Ολυμπιακό; Μάλλον όχι. Αλλά δεν έχει νόημα ούτε να τον τιμωρήσουν, ούτε να του βάλουν τις φωνές. Πρέπει απλώς να τον αξιοποιήσουν καλύτερα. Γιατί το ξεμπλοκάρισμα του μυαλού του Μήτρογλου, πρώτα από όλα θα κάνει καλό στην ομάδα...

 

 

Λειψή λίστα

Στη λΙστα των υποψήφιων για τη Χρυσή Μπάλα υπάρχουν όλοι σχεδόν οι πρωταγωνιστές της περσινής σεζόν κι ο μόνος που λείπει είναι ο Λουίς Σουάρες, που προφανώς πλήρωσε τη δαγκωνιά στον Κιελίνι για μια ακόμα φορά. Επειδή άλλος λόγος για να μη βρίσκεται ο Ουρουγανός στη λίστα δεν υπάρχει, νομίζω ότι ο αποκλεισμός του είναι άστοχος. Προφανώς ο Σουάρες έκανε μια τρέλα δαγκώνοντας τον Κιελίνι και το ότι αυτό δεν ήταν μια αντίδρασή του που είδαμε για πρώτη φορά μέτρησε καταλυτικά στο να τιμωρηθεί αυστηρά. Αλλά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συνεχίσουν να τον τιμωρούν: πλήρωσε αρκετά.

 

Ο Σουάρες, μπορεί να κάνει καμιά τρέλα, αλλά είναι τρομερός παίκτης κι έκανε μια σπουδαία χρονιά. Οπως πρέπει να τον τιμωρείς γιατί ξέφυγε, έτσι επιβάλλεται και να του δίνεις τη δυνατότητα να κερδίσει ένα βραβείο, αν και εφόσον ψηφιστεί από όσους στις σχετικές ψηφοφορίες έχουν δικαίωμα ψήφου. Αλλο είναι η τιμωρία μιας συμπεριφοράς (που είναι κάτι που επιβάλλεται) κι άλλο η δαιμονοποίηση ενός ποδοσφαιριστή (που είναι κάτι απαράδεκτο ).Αν συνεχίσουν αυτού του τύπου της κουταμάρες, θα τον κάνουν ήρωα - και δεν το αξίζει.

 

Η «Χρυσή Μπάλα» ήταν πάντα μια ωραία ευκαιρία για να γίνει η ανακεφαλαίωση της σεζόν. Κερδίζει ένας, αλλά η επιλογή των υποψηφίων δίνει τη δυνατότητα σε όσους παρακολουθούν τον διαγωνισμό, να φέρουν στις μνήμες τους τις μεγάλες στιγμές της σεζόν. Ο Σουάρες σημάδεψε την περσινή σεζόν και με την τιμωρία του, αλλά και κάνοντας πρωταθλητισμό με τη Λίβερπουλ, από την οποία αφόρητα λείπει και κερδίζοντας την πρωτιά στον πίνακα των σκόρερ της Πρέμιερ λιγκ και αποκλείοντας στο μουντιάλ Ιταλούς και Αγγλους.

Χωρίς αυτόν η λίστα είναι λειψή. Ετσι απλά...

 

 

Πού βαδίζουμε...

«Σκασμένος» ήταν, μαθαίνω, ο Γιώργος Καραγκούνης για την ποιότητα του ντέρμπι. Η εμφάνιση που έκαναν οι δυο αιώνιοι αντίπαλοι την Κυριακή τον προβλημάτισε όσο και οι εμφανίσεις της Εθνικής στο ξεκίνημα των προκριματικών του Εuro 2016. Δεν κρύβει ο Καραγκούνης ότι δυσανασχετεί που δεν βλέπει τον Φορτούνη να παίρνει ευκαιρίες στον Ολυμπιακό - θεωρεί ότι είναι ένας από τους ελάχιστους μέσους που μπορεί να κάνουν τη διαφορά στην Εθνική. Και όπως έλεγε πιστεύει πως δύσκολα θα βελτιωθεί ο Καρέλης, αν χρησιμοποιείται έτσι...

Πηγή: sday.gr