Τότε, σαρανταπέντε χρόνια πριν, οι "καρακάξες" είχαν καταφέρει να κατακτήσουν με επική ανατροπή μάλιστα στην ρεβάνς κόντρα στους Ούγγρους της Ουίπεστ, το κύπελλο διεθνών εκθέσεων. Ήταν ο πρόγονος του κυπέλλου Ουέφα που εξελίχτηκε στο σημερινό Europa league και για τους οπαδούς της Νιουκάστλ παραμένει βασανιστική η αναμονή για ενα τρόπαιο!
Στα τέλη της δεκαετίας του 90 με τους συνεχόμενους τελικούς που έπαιξε στο κύπελλο Αγγλίας ακούμπησε την επιστροφή στους τίτλους ωστόσο έχασε απο πιο δυνατούς αντιπάλους όπως ήταν η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Επίσης πλησίασε ξανά στο να κατακτήσει ένα πρωτάθλημα περισσότερο από ποτέ το 1996 όταν υπό την καθοδήγηση του Κέβιν Κίγκαν ξέφυγε 12 πόντους στην βαθμολογία στα τέλη Φλεβάρη αλλα λύγισε και η Γιουναιτεντ έκανε την ολική ανατροπή!

Στα πρώτα χρόνια του νέου αιώνα κατάφερε να παίξει σε διαδοχικές χρονιές μάλιστα στο Champions League.Ο αείμνηστος σερ Μπόμπι Ρόμπσον ήταν ο άνθρωπος που σμίλεψε μία εξαιρετική ομάδα μέλος της οποίας υπήρξε και ο Νίκος Νταμπίζας και κατάφερε έχοντας ως αιχμή του δόρατος τον εμβληματικό Άλαν Σίρερ να κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις!

Η τωρινή ομάδα δεν έχει βέβαια την ποιότητα ούτε εκείνης της δεκαετίας του 90 ούτε της προ δεκαετία, και είναι φυσιολογικό όμως στη βραδιά της και όταν παίζει όπως στην μεγαλειώδη νίκη επί της Μάντσεστερ Σίτι εκτός έδρας την Τετάρτη το βράδυ έχει κάθε δικαίωμα να ελπίζει!Η γκρίνια που υπήρξε στην εξέδρα από το ξεκίνημα της σεζόν για τον προπονητή Αλαν Πάρντιου θα έλεγε κανείς πως ήταν δικαιολογημένη. Τα αποτελέσματα βάσει των οποίων κάνουμε κουβέντα δεν ήταν τα καλύτερα παρόλα αυτά αγωνιστικά έβλεπες πως υπήρχε σημαντική βελτίωση παιχνίδι με παιχνίδι!

Στη μεγάλη νίκη κόντρα στην περσινή πρωταθλήτρια Σίτι ο Παρντιου τόλμησε και ρίσκαρε με μία ενδεκάδα που περιείχε αμούστακα παιδιά οπως ο σκόρερ του 0-1 Ααρονς και κάποιους βετεράνους όπως ο Τέιλορ που ξαναπαίζει μετά από σχεδόν δύο χρόνια ταλαιπωρίας από τραυματισμούς!
Το τελικό σκορ 0-2 θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερο. Γιατί όποιος έχει δει το παιχνίδι μπορεί να επιβεβαιώσει πως δεν ήρθε τυχαία αυτή η πολύ μεγάλη νίκη της Νιούκαστλ (πρώτη ποτέ μέσα στην νέα έδρα της Σίτι) αλλά ως απόρροια ενός πολύ έξυπνου τακτικά παιχνιδιού!

Τώρα η κλήρωση των προημιτελικών φέρνει ακόμα έναν δύσκολο αντίπαλο, την Τότεναμ στο Λονδίνο. Αυτό που μπορεί να δώσει στη Νιούκαστλ την ελπίδα ότι είναι η χρονιά της πέραν του προφανούς δηλαδή της πρόκρισης επί του κατόχου του Λίγκ Καπ Μάντσεστερ Σίτι είναι και η πρόσφατη νίκη για το πρωτάθλημα μέσα στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν.
Αν συνεχίσει σε αυτό τον αριθμό των τελευταίων εβδομάδων όπου τις διαδοχικές νίκες με Λέστερ και με Τότεναμ ακολούθησε η μεγάλη πρόκριση με τη Σιτι ( την οποία παρεμπιπτόντως δεν ειχε νικήσει ποτέ σε διοργάνωση νοκ άουτ) τοτε οι πιθανότητες να μπει ενα τελος στην αναμονή για κάποιο τρόπαιο είναι πολλές!

Για μία ομάδα με φανατικό κόσμο που κουβαλάει πίσω της πάρα πολλά χρόνια δόξας και ιστορίας θα είναι μία ανάσα για όλη την περιοχή αλλά και για το ίδιο το αγγλικό ποδόσφαιρο αν η Νιούκαστλ καταφέρει φέτος να φτάσει τουλάχιστον στον τελικό! Και καθαρά αγωνιστικά παρά τις πολλές πιέσεις που δέχτηκε ο ιδιοκτήτης της ομάδας Μαικ Ασλει για να απομακρύνει τον Πάρντιου από τον πάγκο το ότι δεν ενέδωσε αποδεικνύει πόσο διαφορετικά σκέφτονται ακομη οι Άγγλοι από τους υπόλοιπους! Ένας Ρώσος η Αμερικανός η Άραβας ιδιοκτήτης θΑ ειχε διώξει απο την πρώτη στραβή τον προπονητή αλλά ο Ασλει αν και ταλανίστηκε και ο ίδιος μερικές φορές επαναλάμβανε πως η ομάδα θέλει υπομονή και στήριξη!

Έτσι ο Παρντιου που κλείνει τέσσερα χρόνια στον πάγκο της Νιούκαστλ στις αρχές Δεκεμβρίου είναι πάντα εκεί και βλέπει σιγά-σιγά την δουλειά να αποδίδει και φέτος. Είναι ένα μάθημα για όλους!

Πηγή: sday.gr