Facebook Pixel Καρπετόπουλος: Τα παρκαρισμένα λεωφορεία
| 2014-11-11 23:00:00

Καρπετόπουλος: Τα παρκαρισμένα λεωφορεία

Καρπετόπουλος: Τα παρκαρισμένα λεωφορεία

Η διακοπή του πρωταθλήματος αποτελεί μια ευκαιρία για να απαντηθεί η ερώτηση ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα. Θα το πάρει όποιος ανάμεσα στον ΠΑΟΚ, τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό αποδείξει ότι μπορεί να ανοίγει κλειστές άμυνες. Οποιος αυτόν τον γρίφο δεν τον λύσει, τύχη δεν έχει. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος

Στο ματς ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός έχασα το προγνωστικό και το λάθος μου βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στο ότι έχω τον φετινό ΠΑΟΚ σε μεγάλη εκτίμηση. Οτι ο ΠΑΟΚ θα 'χε ελλείψεις και θα είναι κουρασμένος, μετά τη μάχη στη Φλωρεντία φυσικά και το ήξερα -μόνο που κούραση και ελλείψεις θα είχε και ο ΠΑΟ: οι απουσίες του Μπεργκ, του Μέντες και του Ζέκα δεν είναι μικρότερες από αυτές των Μακ και Ρατς και με την PSV παίκτες όπως ο Καρέλης, ο Ατζαγκούν, ο Νάνο, ο Σίλντενφελντ ταλαιπωρηθήκανε. Πίστευα ότι στην Τούμπα θα μετρούσε, πιο πολύ από την κούραση, το τρέξιμο. Τελικά μέτρησε κάτι άλλο: η τακτική -κυρίως η για πρώτη φορά λάθος τακτική του Αναστασιάδη, που δεν κράτησε την κουρασμένη του ομάδα πίσω, όπως έκανε στο Παγκρήτιο όπου ο ΠΑΟΚ με υπομονή βρήκε αντεπιθέσεις, αλλά την έστειλε στην επίθεση κι έδωσε στον ΠΑΟ χώρους. Το έκανε στερώντας της μάλιστα τον Αθανασιάδη στο τελευταίο μισάωρο -δηλαδή τον παίκτη που πολλές φορές το τίποτα το κάνει γκολ.

Πέρυσι
Ο ΠΑΟ στην Τούμπα έδειξε πως αν έχει χώρους στη διάθεσή του, μπορεί με τους Κλωναρίδη, Καρέλη, Ατζαγκούν να χτίσει αντεπιθέσεις χωρίς να χρειάζεται κάποιος από τους μέσους να συμμετέχει στη φάση. Πέρυσι ο Παναθηναϊκός σπανίως έκανε κάτι τέτοιο. Οταν κέρδιζε την μπάλα στη μεσαία γραμμή και μακριά από την περιοχή, έπαιζε ή με μια πάσα κάθετη στο φορ (που έπρεπε να κρατήσει μπάλα περιμένοντας τους υπόλοιπους να ανέβουν) ή έπαιζε την μπάλα οριζόντια, ώστε ν’ ανεβεί η ομάδα όλη μαζί. Φέτος όταν έχει χώρους δεν διστάζει να γεμίσει, να παίξει με μεγάλες μπαλιές στον Καρέλη (όπως έκανε στο Καραϊσκάκη) ή στον Κλωναρίδη (όπως στο πρώτο ημίχρονο στην Τούμπα). Το πρόβλημα για τον ΠΑΟ είναι ότι συνθήκες τέτοιου παιχνιδιού βρίσκει σπάνια. Οπως σπάνια τις βρίσκει και ο ΠΑΟΚ (ειδικά στην έδρα του) και ο Ολυμπιακός (γενικά). Γι' αυτό το βασικό είναι να ξέρεις τι κάνεις όταν βρίσκεις κλειστές άμυνες.

Μέθοδος
Μέχρι τώρα απέναντι στα «παρκαρισμένα λεωφορεία» ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟ ακολούθησαν διαφορετικές μεθόδους -όχι τις καλύτερες. Ο Ολυμπιακός ελπίζει πολύ στην ατομική ενέργεια: αυτή την ψάχνουν πολύ ο Μασουακού, ο Τσόρι, ο Ντουρμάζ, ο Κασάμι και λίγο λιγότερο ο Μήτρογλου, ο Αφελάι, ο Ελαμπντελαουί κι ο Φορτούνης, όποτε παίζει. Οι δυσκολίες του Ολυμπιακού (εκτός έδρας κυρίως) οφείλονται κατά πολύ στο ότι οι ενέργειες αυτών δεν πιάνουν. Ο Μασουακού δεν βλέπει συχνά πού είναι οι συμπαίκτες του, ο Τσόρι δεν είναι καλός σκόρερ (ακόμα και με τον Πανθρακικό έχασε τέσσερα γκολ!), ο Ντουρμάζ δεν παίζει απλά και ο Κασάμι κάνει τον Μίτσελ να θυμώνει όταν δεν συνεργάζεται. Από τους τέσσερις αυτούς, νομίζω ότι ο Ντοσεβί (που δεν μπορεί να βάλει γκολ) μπορεί να «ταΐσει» το φορ καλύτερα -αρκεί ειδικά ο Μήτρογλου να ξεμαρκάρεται. Αφελάι και Φορτούνης πρέπει να γίνουν λίγο πιο εγωιστές (ειδικά ο Ολλανδός) και ο Ελαμπντελαουί να βρει συμπαίκτη για τα overlap.

Συμπεριφορά
O ΠAOK κι ο Παναθηναϊκός απέναντι σε κλειστές άμυνες έχουν την ίδια συμπεριφορά: ποντάρουν πολλά στο πρέσινγκ, στην πίεση στην μπάλα, στην κίνηση των ακραίων μπακ (που γίνονται έξτρα παίκτες στην επίθεση). Διαφέρουν στο ότι στον ΠΑΟΚ είναι πιο απειλητικά τα εξτρέμ από τους μέσους, ενώ στον ΠΑΟ συμβαίνει το αντίθετο αφού οι χαφ (Πράνιτς, Ζέκα κυρίως) είναι δημιουργικά πιο χρήσιμοι από τους παρτενέρ του φορ. Στην αρχή της σεζόν τα καλά ματς του ΠΑΟΚ βασίστηκαν στην πίεση του Κάτσε, του Τζανδάρη, του Τζιόλη: οι τρεις την Κυριακή έδειξαν κουρασμένοι και δεν προστάτεψαν και την άμυνα. Οταν ξεκουραστούν θα ανέβουν και μαζί τους θα παίξει καλύτερα ο ΠΑΟΚ.

Πνευμόνια
Στην άμυνα έχουν όλοι τα προβλήματά τους -στη γραμμή αυτή και οι τρεις, άλλος λιγότερος άλλος περισσότερο, έχουν ανάγκη ενίσχυσης. Στην επίθεση είναι πιο γεμάτοι. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη τα πνευμόνια των μέσων του και των ακραίων του -φυσικά δεν χρειάζεται ο Αναστασιάδης να ξαναπαίξει κόντρα σε μια κλειστή άμυνα τόση ώρα χωρίς τον Κλάους. Ο ΠΑΟ περιμένει τον Μπεργκ, σίγουρος ότι λύσεις έχει κι άλλες. Κι ο Ολυμπιακός θα ανοίγει άμυνες εύκολα όταν συνεργάζονται πιο πολύ οι κυνηγοί και οι μέσοι του. Του είναι πιο εύκολο να το καταφέρει γιατί έχει πολλούς.

Δεν το ξέχασε
Αν είναι αλήθεια αυτό που μου είπαν, ότι δηλαδή ο Λεωνίδας Βόκολος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατέταξε μεταξύ των νέων παικτών που μπορεί να βοηθήσουν την Εθνική Ανδρών και τον Κάτσε του ΠΑΟΚ, θα σας παρακαλούσα πολύ να μην τον παρεξηγήσετε. Οχι, ο Λεωνίδας δεν ξέχασε ότι ο Κάτσε είναι Αλβανός και ότι έχει γίνει και της κακομοίρας για διάφορες εθνικιστικές συμπεριφορές του. Απλά, είναι τόση μεγάλη ανακούφιση γι' αυτόν το ότι επιστρέφει στον Παναθηναϊκό, που έχει μεθύσει από τη χαρά του, που λένε. Γι' αυτό άλλωστε και δεν τον διόρθωσε και κανείς από τους παρουσιαστές…    

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags