Γιατί μπορεί οι κάτω των 25-30 ετών να μην έχουν «ζήσει» ποδοσφαιρικά εκείνη την περίοδο, αλλά μιλάμε για 13 χρόνια, πριν από το 1997, οπότε κι άρχισε ο Ολυμπιακός τη μεγάλη του αντεπίθεση με τον Σ. Κόκκαλη στην ηγεσία του, στα οποία ο Ολυμπιακός είχε πάρει ένα πρωτάθλημα! Από το 1984 έως το 1996! Πρωτοφανές. Ενα πρωτάθλημα σε 13 χρόνια ο Ολυμπιακός! Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ο μεγαλύτερος ελληνικός σύλλογος δεν είχε τέτοιο τραγικό ρεκόρ: ένα στα 13.

Και ποιος Ολυμπιακός, ε; Με μεταγραφές όπως ο Ντέταρι, ο Προτάσοφ, ο Λιτόφτσενκο, ο Κρίστενσεν, ο Γιουσκόβιακ, ο Φούνες. Με αστέρια όπως ο Τσαλουχίδης, ο Κωφίδης, ο Τσιαντάκης, ο Μπατίστα. Ολοι αυτοί, δεν πήραν ούτε μία φορά πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό!!! Τότε, που δεν υπήρχε… χούντα στο ποδόσφαιρο κι ήταν όλα ωραία και καλά!

Ξέρετε ποιοι άλλοι παίκτες έπαιξαν στον Ολυμπιακό σε αυτά τα 13 χρόνια, με τον απολογισμό του ενός πρωταθλήματος, το 1987, για τη μεγαλύτερη ελληνική ομάδα; Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Μίχος, Ξανθόπουλος, Λεμονής, αλλά και Καραπιάλης, Μητσιμπόνας, Σκαρτάδος, Αλεξανδρής, Ιβιτς, Καραταϊδης, Γεωργάτος, Νταμπίζας. Απλά οι περισσότεροι ήταν τυχεροί γιατί είχαν πάρει πρωταθλήματα πριν ή πήραν μετά τα 13 πέτρινα χρόνια. Διότι ουσιαστικά τα πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού δεν ήταν εννιά -αυτά τα χωρίς πρωτάθλημα. Ηταν 13, με το μόλις ένα πρωτάθλημα. Εκείνη τη εποχή, λοιπόν, τα 13 χρόνια με το ένα πρωτάθλημα του Ολυμπιακού, τι… πολίτευμα είχαμε στο ποδόσφαιρό μας; Δημοκρατία;

*Τότε που σε όλα (!!!) τα ελληνικά γήπεδα ακουγόταν κάθε Κυριακή ένα υβριστικό σύνθημα, με το όνομα ενός προέδρου, μίας ομάδας.

*Τότε που ένας πρόεδρος, μίας ομάδας, έλεγε «ποτέ ξανά πρωτάθλημα στον Πειραιά».

*Τότε που είχαν (σχεδόν) μοιραστεί τα πρωταθλήματα: Παναθηναϊκός (έξι) και ΑΕΚ (τέσσερα), με τον ΠΑΟΚ και τη Λάρισα να παίρνουν από ένα (το ένα από τα δύο της ιστορίας του ο μεν, το μοναδικό επαρχιακής ομάδας η δε, σαν… ψίχουλο δηλαδή).

Και προσέξτε, σε μία εποχή που στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και μετέπειτα Champions League δεν παίζονταν τα λεφτά που παίζονται σήμερα. Γιατί αν υπήρχε τότε Champions League με τόσα λεφτά, θα σας έλεγα εγώ αν έπαιρναν τα ψίχουλα ο ΠΑΟΚ και η Λάρισα. Κι εκεί θα έβλεπες αν η ΑΕΚ είχε πάρει τέσσερα πρωταθλήματα ή ένα-δύο.

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 22/11/2014)