Η χρονιά που έφυγε ήταν μεταβατική για τον ΠΑΟΚ. Μετά την αποτυχία του μοντέλου Στέφενς, ήρθε από το καλοκαίρι η εποχή λιτότητας με τη σφραγίδα του Αγγελου Αναστασιάδη, που εξελίχθηκε απρόσμενα ελπιδοφόρα...

Η ομάδα μπαίνει στο 2015 πρωτοπόρος στο πρωτάθλημα και με τον Ιβάν Σαββίδη να έχει πλέον εντελώς διαφορετικούς προβληματισμούς σε σχέση με το πώς έβλεπε τα πράγματα λίγους μήνες πριν.

Οι απαιτήσεις του κόσμου έχουν αυξηθεί και υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα, η εξέλιξη των οποίων θα κρίνει το πρόσημο της νέας χρονιάς.

Ας τα αναλύσουμε:

-Πορεία προς τον τίτλο: Από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ φλερτάρει έντονα με τον τίτλο του πρωταθλητή για πρώτη φορά ύστερα από 30 χρόνια, είναι απολύτως λογικό ότι η τελική έκβαση της προσπάθειάς του θα κρίνει πολλά για την αγωνιστική εξέλιξή του. Ενδεχόμενη πρωτιά και συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα σημάνει την αλλαγή επιπέδου σε μπάτζετ, μεταγραφές και γενικότερη οργάνωση στο αγωνιστικό τμήμα. Φυσικά, ο Αγγελος Αναστασιάδης θα πιστωθεί το μεγαλύτερο κομμάτι της επιτυχίας και θα γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος στο αγωνιστικό τμήμα επιβάλλοντας πλήρως τη φιλοσοφία του στην ομάδα. Το τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας είναι κάτι που το αντιμετωπίζουν ως ενδεχόμενο αλλά το αφήνουν προς το παρόν στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

-Η πιθανή στήριξη του κόσμου με διαρκείας και απλά εισιτήρια αναμένεται σε περίπτωση κατάκτησης του τίτλου να σημειώσει έπειτα από καιρό εκρηκτική αύξηση. Κάτι τέτοιο θα βάλει τον Σαββίδη και πάλι σε σκέψεις για το αν πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ολικό λίφτινγκ της νέας Τούμπας ή αν θα ψάξει την προοπτική ανέγερσης νέου γηπέδου. Φυσικά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να «τρέξει» το πρότζεκτ του προπονητικού κέντρου στη Θέρμη. Θετική επίδραση θα έχει και μια ανάλογη πορεία στο Κύπελλο -αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να ξεφύγει μεσοβδόμαδα από την πολύ δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται- αφού και αυτός είναι ένας τίτλος που η ομάδα τον κυνηγά μανιωδώς τα τελευταία χρόνια.

-Επιλογή διοικητικού μοντέλου και συνεργατών: Μέσα στο 2014 η ΠΑΕ ΠΑΟΚ απέκτησε νέο πρόεδρο. Ακόμη, όμως, δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι ξεκάθαρος ο τρόπος λειτουργίας της με τον Ιάκωβο Αγγελίδη στο τιμόνι. Ο Κύπριος παράγοντας εκμεταλλεύτηκε τους πρώτους μήνες παρουσίας του στον προεδρικό θώκο της ομάδας ως διάστημα προσαρμογής στα ελληνικά δεδομένα και μελέτης των δεδομένων μέσα και γύρω από τον ΠΑΟΚ. Ομως, αποφάσεις που να δείχνουν ξεκάθαρα τα στίγμα του δεν έχει πάρει ακόμη και αυτό δημιουργεί ένα αίσθημα αναμονής για την περίοδο που ο Αγγελίδης θα αρχίσει να αναλαμβάνει δράσεις. Είναι χαρακτηριστική η στάση παρατηρητή που τηρεί στα θέματα της Λίγκας και της ΕΠΟ. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση δημιουργεί αβεβαιότητα και για το μέλλον διάφορων πρωτοκλασάτων στελεχών της ΠΑΕ. Το παράδειγμα του Ζήση Βρύζα είναι ενδεικτικό. Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής επέστρεψε στον ρόλο του τεχνικού διευθυντή, ακόμη, όμως, δεν έχει καταφέρει να αποτινάξει από πάνω του το φάντασμα του Ζόρντι Κρόιφ, που λόγω της πολύ καλής σχέσης και συνεργασίας που είχε με τον Αγγελίδη στο Ισραήλ, εμφανίζεται ως υποψήφιος να τον ακολουθήσει στον ΠΑΟΚ.

-Τα δυο καρπούζια στη μασχάλη του Ιβάν: Υπάρχει, όμως, και ένα δίλημμα που δεν έχει άμεση σχέση με τον ποδοσφαιρικό ΠΑΟΚ, μα μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορά του Ιβάν Σαββίδη απέναντί του. Ο ομογενής επιχειρηματίας φέρεται από το περιβάλλον του αποφασισμένος να αναλάβει τα ηνία και της ομάδας μπάσκετ, και μάλιστα πολύ σύντομα. Ηδη, μέσω της Γκοντσάρεβα, έχει πάρει στα χέρια του όλα τα οικονομικά στοιχεία της ΚΑΕ, ενώ πήρε δίπλα του στενούς συνεργάτες που τον συμβουλεύουν να μπει μπροστάρης και στο μπάσκετ γιατί είναι πιο εύκολο, σε σχέση με το ποδόσφαιρο, να κοντράρει Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό για τον τίτλο. Υπάρχουν φυσικά και τα οικονομικά δεδομένα που είναι πολύ μικρότερα. Από την άλλη, κάποιοι μέσα από το ποδοσφαιρικό περιβάλλον του ΠΑΟΚ τον προβληματίζουν λέγοντάς του πως είναι δύσκολο να κουβαλά δυο καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Δεν φαίνεται, όμως, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, να τον φρενάρουν.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών