Facebook Pixel Ο Α. Καρπετόπουλος αναλύει: Γιατί ο Σέρχιο Μαρκαριάν
| 2015-01-22 12:56:00

Ο Α. Καρπετόπουλος αναλύει: Γιατί ο Σέρχιο Μαρκαριάν

Ο Α. Καρπετόπουλος αναλύει: Γιατί ο Σέρχιο Μαρκαριάν

Θα είναι έκπληξη να μην είναι ο Σέρχιο Μαρκαριάν ο επόμενος ομοσπονδιακός προπονητής.

Αν κάτι χαλάσει, νομίζω ότι θα ανέβουν θεαματικά οι πιθανότητες του Δώνη. Αλλά δύσκολα ο Σέρχιο θα πει όχι στον Καραγκούνη: γνωρίζονται τόσο καλά που αυτό δεν γίνεται.

 

 

Ο Γιώργος Καραγκούνης θα ήθελε ο επόμενος ομοσπονδιακός προπονητής να είναι ο Σέρχιο Μαρκαριάν. Η επιλογή του πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού γίνεται για κάποιους προφανείς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο Μαρκαριάν ξέρει την ελληνική πραγματικότητα - μολονότι λείπει πάνω από δέκα χρόνια από την Ελλάδα. Εχει φίλους και συγγενείς στην Ελλάδα, μιλάει ελληνικά, ενημερώνεται για το τι συμβαίνει δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να προσαρμοστεί. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια δουλεύει σε Εθνικές ομάδες και μάλιστα με την Εθνική Περού είχε και καλά αποτελέσματα. Ο τρίτος λόγος είναι ότι ο Καραγκούνης πιστεύει πως η Εθνική μας ομάδα έχει ακόμα ελπίδες πρόκρισης στα τελικά του Euro της Γαλλίας, αρκεί να κερδίσει στην Ουγγαρία τον Μάρτιο. Επομένως χρειάζεται έναν διαχειριστή κι όχι κάποιον που θα επιχειρήσει μεγάλες τομές.

 

Ανατροπή

Αυτό το τελευταίο είναι το σημαντικότερο. Ο Καραγκούνης είναι απολύτως πεπεισμένος ότι η κατάσταση ανατρέπεται και πως, παρά το πολύ κακό ξεκίνημα, η τρίτη θέση στον όμιλο είναι αποτέλεσμα εφικτό. Θέλει για αυτό τον λόγο ένα προπονητή που θα δείξει εμπιστοσύνη στο γκρουπ και δεν θα επιχειρήσει μεγάλες αλλαγές: ο Μαρκαριάν του μοιάζει τέτοιος. Πιστεύει επίσης ότι η λογική του Μαρκαριάν είναι αρκετά ταιριαστή με αυτή των Ελλήνων διεθνών, που πιστεύουν πως όλα τα καλά αποτελέσματα τα φέρνει η σιγουριά στην άμυνα. Αν φοβάται π.χ. να εισηγηθεί την πρόσληψη του Μίτσελ, είναι γιατί ο Ισπανός του δίνει την εντύπωση ότι για τα δεδομένα της Εθνικής αγαπά υπερβολικά την επίθεση και θα προσπαθούσε να αλλάξει πολλά. Αυτή η προσπάθεια για αλλαγές δύσκολα θα μπορούσε να συνδυαστεί με καλό αποτέλεσμα στην Ουγγαρία.

 

Σχέση

Φυσικά στην επιλογή μετρά και το ότι ο Καραγκούνης ξέρει τον Μαρκαριάν και μπορεί να έχει μια καλή σχέση μαζί του χωρίς να χρειάζεται αυτή να τη χτίσει ο χρόνος: μπορούν εύκολα να διαφωνήσουν και εύκολα να τσακωθούν χωρίς να μετράνε τα λόγια τους. Αυτό, από όσο έχω καταλάβει, ήταν ένα από τα μεγάλα προβλήματα όλων με τον Κλάουντιο Ρανιέρι. Η φυσική ευγένεια του Ιταλού και η προσπάθεια όλων να τον διευκολύνουν χωρίς να του δημιουργήσουν το παραμικρό πρόβλημα, δημιούργησε το μπάχαλο των κλήσεων π.χ. Κανένας δεν τολμούσε να φέρει την παραμικρή αντίρρηση στον Ιταλό και ο ίδιος ο Ιταλός δεν πρόβαλε ποτέ αντίρρηση σε υποδείξεις των Ελλήνων συνεργατών του. Κάπως έτσι έφτασαν να καλούνται στην Εθνική παίκτες από τη Β' Εθνική, κάπως έτσι γίνονταν διεθνής όποιος είχε παίξει δυο σερί καλά ματς, κάπως έτσι χάθηκε ο μπούσουλας και σε τέσσερα ματς κλήθηκαν περισσότεροι από όσους είχαν κληθεί τέσσερα χρόνια από το Φερνάντο Σάντος. Η πολύ ευγένεια διέλυσε την ιεραρχία.

 

Μέλλον

Κάποιος θα αντιτείνει ότι ο Μαρκαριάν είναι 71 χρονών και δεν είναι εύκολο να βασιστεί η ομάδα πάνω του για το μέλλον: προφανώς η απάντηση του «Κάρα» είναι ότι το μέλλον μπορεί να περιμένει. Ο Σέρχιο θα 'ρθει για να παίξει η Εθνική τα ρέστα της στην προσπάθεια που κάνει για πρόκριση στα τελικά του Euro του 2016. Ο Καραγκούνης εκτιμά ότι όσο υπάρχουν ελπίδες δεν μπορεί να τις πετάξουμε κάνοντας σχέδια επί χάρτου για μακροχρόνιους σχεδιασμούς. Δεν λείπουν τα χρήματα από την ΕΠΟ για να αποκτηθεί ο οποιοσδήποτε προπονητής και πρόσφατα μάλιστα ο «Κάρα» εξέτασε περιπτώσεις προπονητών με μεγάλα κασέ, όπως ο Αντβοκαντ π.χ. που έρχονταν τρέχοντας. Μετά τον διακανονισμό με τον Ρανιέρι, που πληρώθηκε μόνο τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου του, η ΕΠΟ θα μπορούσε να πληρώσει για προπονητή τα χρήματα που θα πλήρωνε στον Ρανιέρι αν αυτός εξαντλούσε κανονικά το διετές συμβόλαιό του: δεν είναι λίγα. Αλλά το θέμα είναι ο χρόνος: χρόνος για προσαρμογή και πειραματισμούς δεν υπάρχει.

 

Πίστη

Ο «Κάρα» βλέπει ότι ο Μήτρογλου ξυπνάει, ότι ο Φετφατζίδης γύρισε με γκολ, ότι ο Χριστοδουλόπουλους και ο Κονέ είναι επιτέλους σε φόρμα, ότι ο Σάμαρης προσαρμόστηκε στην Μπενφίκα, ότι ο Σιόβας επέστρεψε και ότι και ο Παπασταθόπουλος ξεπερνά τα προβλήματά του: η βάση για να κυνηγήσει η ομάδα το θαύμα υπάρχει. Τι χρειάζεται; Πίστη ότι αυτό μπορεί να γίνει. Στα ζητήματα πίστης έχει ειδικότητα ο Αναστασιάδης και για αυτό τον ήθελε. Να δούμε τι ξέρει από θεολογία ο Μαρκαριάν...

 

 

 

Ποιοι νέοι;

Άκουσα κι εγώ, όπως και πολλοί άλλοι, τον Αγγελο Αναστασιάδη να υποστηρίζει την Κυριακή το βράδυ ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μια ομάδα κάνει πρωταθλητισμό και την ίδια στιγμή ο προπονητής της βγάζει νέους παίκτες. Η αλήθεια είναι ότι αυτό έχει ξαναγίνει δεκάδες φορές. Ο Γκμοχ κέρδισε το πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό, μετά το παιδομάζωμα που έκαναν ο Γιώργος Βαρδινογιάννης και ο Μίμης Δομάζος. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και στην ΑΕΚ και στον Ολυμπιακό κέρδισε πρωταθλήματα καθιερώνοντας παιδιά 19 και 20 χρονών που έρχονταν από μικρότερες κατηγορίες ή από τις ομάδες υποδομών και λέγονταν Τσιάρτας, Κοπιτσής, Ελευθερόπουλος, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς κτλ. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε το τελευταίο του πρωτάθλημα με δύο πιτσιρικάδες τότε, τους Καρασσαβίδη και Μαυρομάτη που εκείνο τον καιρό είχε βρει ο Σκότσικ. Στον ΠΑΟ που πήρε το νταμπλ το 2009 έπαιζαν ο Νίνης, ο Μαρίνος, ο νεαρός τότε Τζόρβας. Ο Ολυμπιακός κέρδισε πρωταθλήματα με γκολ του 20χρονου κάποτε Μήτρογλου και του 18χρονου Φετφατζίδη, ή χάρη στα τρεξίματα και στη δύναμη του Μανωλά, που όταν πήγε στον Ολυμπιακό ήταν 21 χρονών! Στις πιο πολλές πρωταθλήτριες ομάδες πάντα υπάρχουν μικροί ταλαντούχοι: ο πρωταθλητισμός τους κάνει καλύτερους.

 

Το δεύτερο περίεργο στη δήλωση του Αναστασιάδη είναι ότι στον εφετινό ΠΑΟΚ δεν υπάρχουν και πολλοί μικροί που παίρνουν την ευκαιρία να βρεθούν στην πρώτη ενδεκάδα: την Κυριακή π.χ. ήταν όλοι κι όλοι δύο, ο Κωνσταντινίδης (που είναι η τρίτη χρονιά που παίζει στη Σουπερλίγκα) και ο Τζανδάρης! Ολοι οι υπόλοιποι της αρχικής ενδεκάδας ήταν πιο μεγάλοι από 24 χρονών και ειλικρινά δεν καταλαβαίνω σε ποιους αναφέρεται ο προπονητής.

 

Τι καταλαβαίνω; Οτι είναι στρεσαρισμένος και ότι έχει άγχος. Ισως να πιστεύει ότι στη Θεσσαλονίκη δεν εκτιμούν τη δουλειά του. Κακώς το πιστεύει...

 

 

 

 

Υπουργείο αρτοποιίας

Ηταν τόσο θεαματική η εμφάνιση του Πέτρου Κωνσταντινέα στη Δίκη, που πολλοί δεν περιμένουν τίποτα άλλο πλέον από το να ξημερώσει Κυριακή και να πάνε να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βγει ο Πετράν βουλευτής. Οσοι λένε ότι με τις φωνές του, την περίεργη χρήση της ελληνικής γλώσσας και τη γενικότερη συμπεριφορά του έκοψε ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ (αφού πολλοί τρόμαξαν με αυτό που είδαν…), δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται! Ο Πετράν είναι έτοιμος για Υφυπουργείο: αν όχι για το Οικονομικών, που θα πάρει η Ραχήλ Μακρή για να τυπώνει χρήμα, σίγουρα για το Αθλητισμού. Ή το αρτοποιίας….

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags