Facebook Pixel Ο "Καρπετ" σχολιάζει την πρόσληψη του Μαρκαριάν
| 2015-02-13 23:32:00

Ο "Καρπετ" σχολιάζει την πρόσληψη του Μαρκαριάν

Ο "Καρπετ" σχολιάζει την πρόσληψη του Μαρκαριάν

Μετά από πολλές συζητήσεις ο Σέρχιο Μαρκαριάν πήρε το χρίσμα και θα είναι ο νέος ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής. Η πρόσληψή του δείχνει πως κανείς στην ΕΠΟ, με πρώτο τον Γιώργο Καραγκούνη, δεν θέλει να καταθέσει τα όπλα στη μάχη για την πρόκριση στα τελικά του Euro του 2016: αυτό το νόημα έχει η πρόσληψη του 71χρονου κόουτς. 

Δεν τον έφεραν για να ασχοληθεί με το μέλλον της Εθνικής, αλλά για να πάρει μια πρόκριση που ακόμα παίζεται.

Το γιατί ο Καραγκούνης, πρώτος από όλους, ήθελε στο τιμόνι της Εθνικής τον Μαρκαριάν σας το είχα γράψει πριν από λίγο καιρό, όταν ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής πήγε στη Μαδρίτη, τον συνάντησε και συμφώνησε σε όλα μαζί του. Παρ' ότι δεν έλειψαν κάποιες ενστάσεις και κάποιες διαφωνίες, το Δ.Σ. της ΕΠΟ δέχτηκε την εισήγηση του Καραγκούνη και ευτυχώς: αν αυτό δεν συνέβαινε μπορεί στην πρώτη αποτυχία πάλι να στηνόταν στον τοίχο το Δ.Σ. της ομοσπονδίας, αφού θα του χρεωνόταν η μη πρόσληψη του Μαρκαριάν που «ο Κάρα ήθελε», που «θα τα διόρθωνε όλα» κτλ.

Ησυχία
Η πρόσληψη του Μαρκαριάν αλλά και του Νίκου Κωστένογλου, σε συνδυασμό με την επιστροφή του Νίκου Πανταζή, φυσικοθεραπευτή του Σάντος, θα μετριάσει την κριτική που γίνονταν στην Εθνική από το δημοσιογραφικό μπλοκ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Ειδικά στους τριγύρω από τον ΠΑΟ ο Μαρκαριάν είναι συμπαθέστατος. Είναι όμως καλός προπονητής; Εχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτό στην Εθνική είναι δευτερεύον: σημασία έχει να φέρει λίγη ησυχία. Επίσης είναι πολύ καλό το ότι η ΕΠΟ συμφώνησε με τον Μαρκαριάν ουσιαστικά μόνο για ένα χρόνο: το συμβόλαιο λήγει τον Δεκέμβριο του 2015, όταν και θα έχουν ολοκληρωθεί τα προκριματικά και τα μπαράζ. Αν η Εθνική έχει προκριθεί, έχει ήδη συμφωνηθεί η ανανέωση του συμβολαίου: ο Μαρκαριάν πήρε τα χρήματα που ήθελε, αλλά και η ΕΠΟ κομψά του ξεκαθάρισε ότι τριετές συμβόλαιο θα πάρει μόνο αν η ομάδα προκριθεί στα τελικά του Euro της Γαλλίας.

Τρίτος
Είναι καλός ο Μαρκαριάν; Από την Ελλάδα έχουν περάσει δυο Μαρκαριάν: ο Μαρκαριάν του Ιωνικού και ο Μαρκαριάν του Παναθηναϊκού -υπάρχει κι ένας τρίτος, ο Μαρκαριάν του Ηρακλή, αλλά αυτόν καλύτερα να μην τον θυμάται κανένας και να συμφωνήσουμε ότι το αποτυχημένο του πέρασμα από τον Ηρακλή δεν υπήρξε ποτέ. Οι δυο Μαρκαριάν ήταν πολύ καλοί προπονητές: νομίζω ότι ο Μαρκαριάν του Ιωνικού ήταν καλύτερος από τον Μαρκαριάν του Παναθηναϊκού, έστω κι αν ο κόσμος τον θυμάται λιγότερο. Ετσι συνήθως συμβαίνει.

Ιωνικάρα
Ο Μαρκαριάν του Ιωνικού παρουσίασε μια φύσει επιθετική ομάδα φτιαγμένη από παίκτες που γούσταραν να παίζουν ποδόσφαιρο. Στηριγμένος σε μια άμυνα-γρανίτη (με «μορφές» όπως ο Ξανθόπουλος, ο Κλάεβιτς, ο Φύλης, ο Παχατουρίδης) ο Μαρκαριάν παρουσίασε ένα Ιωνικό που έπαιζε 4-2-3-1 τον καιρό που κανείς δεν το ήξερε στην Ελλάδα: πίσω από τον Μπρούστερ (ή τον Φρούσο) έπαιζαν ο Αντριόλι, ο Κομπαγιάσι, ο Αφάς ή ο πάντα χρήσιμος Βιλανάκης. Η ομάδα «περνούσε» πανεύκολα σε 4-4-2, όταν ο Μαρκαριάν έβαζε δίπλα στον Μπρούστερ τον Φρούσο ή τον Μουτσοντρίγκο, αλλά μπορούσε εξίσου εύκολα να παίξει και πολύ κλειστά, όταν π.χ. υπήρχε η πρόσθεση του Οφριδόπουλου στην άμυνα. Ο παμπόνηρος Μαρκαριάν, που είχε ψήσει τους παίκτες του ότι έμαθε σε τρεις μήνες ελληνικά, ενώ έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα, είχε εντυπωσιάσει με την ευστροφία και την προσαρμοστικότητά του.

Επικοινωνία
Ο Μαρκαριάν του ΠΑΟ και τις δυο φορές παρέλαβε καλοπροπονημένες ομάδες (στη μία περίπτωση από τον Σάντος, στην άλλη από τον μακαρίτη τον Κυράστα) που είχαν προβλήματα στρεσαρίσματος κυρίως. Είχε καλή επικοινωνία με τους παίκτες, άκουγε τις απαιτήσεις τους (ο ΠΑΟ προπονούνταν τις μισές μέρες πρωί όπως ήθελαν οι παντρεμένοι και τις μισές μέρες απόγευμα, όπως ήθελαν οι ελεύθεροι), αλλά είχε και κολλήματα τρομερά. Αν δεν ήθελε έναν παίκτη, τον Μιχάλη Κωνσταντίνου π.χ., του 'κανε τη ζωή δύσκολη. Τσακωνόταν επίσης με δημοσιογράφους, θύμωνε όταν του λέγαν ότι παίζει «τσούκου τσούκου μπολ», ψιλοστράβωνε -ειδικά στον καιρό της δεύτερης επιστροφής του. Δεν χωρά αμφιβολία, όμως, ότι ο αρμενικής καταγωγής Λατινοαμερικανός είναι πολύ έξυπνος άνθρωπος. Οπως όλοι όσοι έγιναν προπονητές χωρίς να 'χουν παίξει μπάλα, έχει τρομερή θεωρητική κατάρτιση, τα μάτια του τα έχουν δει όλα, ξέρει από ψυχολογία και είναι και μορφωμένος άνθρωπος. Και η ικανότητά του να κρατά ισορροπίες στα αποδυτήρια πάντα ενθουσίαζε τον Καραγκούνη: από τον καιρό που τον είχε προπονητή…

Η γνώμη των παικτών
Πέρα από τη μάχη που έδωσε ο Γιώργος Καραγκούνης για να περάσει για ομοσπονδιακό προπονητή τον Μαρκαριάν (και μαζί του και το Νίκο Κωστένογλου), καθοριστική στο να γίνει η πρόσληψη ήταν τελικά η θέση των παλιότερων παικτών της ομάδας. Ο Μαρκαριάν πήρε τη θέση γιατί οι παίκτες της Εθνικής πιστεύουν ότι είναι ένας καλός κυριούλης που θα τους αφήσει να κάνουν το δικό τους. Ο Κετσπάγια έχασε τη θέση γιατί οι παίκτες πιστεύουν ότι είναι καπετάν φασαρίας, αρπάζεται εύκολα, θυμώνει πολύ. Το ποιος είναι καλός προπονητής δεν προβλημάτισε κανέναν: καλοί είναι όλοι μόνο αν η ομάδα κερδίζει...

Πηγή:sday.gr     

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags