Facebook Pixel Αναζητείται φταίχτης
| 2015-03-13 23:10:00

Αναζητείται φταίχτης

Αναζητείται φταίχτης

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει στη "SportDay" για το αν προκάλεσε ή όχι ο Βίτορ Περέιρα στο ματς με την ΑΕΚ

Προκάλεσε ο Περέιρα τους οπαδούς της ΑΕΚ πανηγυρίζοντας το γκολ του Χάρα; Δεν έχω δει τι έκανε ο Πορτογάλος, κι αμφιβάλλω αν το 'χει δει και κανείς πέρα απ' όσους ήταν στο ΟΑΚΑ και ήταν μπροστά στη σκηνή. Αλλά για την οικονομία της συζήτησης, ας πούμε, «ναι προκάλεσε». Κι ας δούμε τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Είδα προ ημερών το βίντεο που ανέβασε η «Θύρα 13» για τα επεισόδια στη Λεωφόρο: σε αυτό, αν κάτι καταλαβαίνει κανείς, είναι ότι οι κουκουλοφόροι ήταν εντός γηπέδου, πολύ πριν ο Περέιρα κάνει τη βόλτα του για να ελέγξει τις περιοχές. Εντός γηπέδου σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ήταν και οι οπαδοί της ΑΕΚ, που τελικά μπούκαραν. Μου μοιάζει κομμάτι δύσκολο όλοι αυτοί να ήταν πίσω από τις εστίες έτοιμοι να μπουν στο γήπεδο για να κυνηγήσουν τους παίκτες του Ολυμπιακού, επειδή γνώριζαν ότι θα τους προκαλέσει ο Περέιρα. Επίσης θεωρώ απίθανο να είχαν πάρει μαζί τους λοστάρια και φωτοβολίδες για να είναι έτοιμοι να απαντήσουν στις προκλήσεις.

Δέλλας
Ο Τραϊανός Δέλλας είπε ότι αυτό που έγινε προχθές ήταν για τον ίδιο ένα «ντέζα βου» της βραδιάς που είχε ζήσει στο ματς με τον Πανθρακικό, η διακοπή του οποίου είχε γίνει αιτία υποβιβασμού της ΑΕΚ. Τότε είχε κυκλοφορήσει ένα ωραίο παραμύθι ότι κάποιοι είχαν διακόψει το ματς κατά παραγγελία για να υποβιβαστεί η ΑΕΚ και να σβήσει τα χρέη της: πρόκειται για μπούρδα τρομερή. Οπως και τότε έτσι και τώρα, μια μερίδα οπαδών της ΑΕΚ μπούκαρε γιατί δεν αντέχει την ήττα: ανάλογοι οπαδοί υπάρχουν σε όλες τις μεγάλες ομάδες. Τους υποθάλπει η ανοχή των υπόλοιπων οπαδών, οι οποίοι επίσης δεν αντέχουν κάποιες ήττες. Αυτός είναι ένας λόγος που οι διοικήσεις, ενώ καταδικάζουν τις πράξεις τους, δεν τους κυνηγάνε από τα γήπεδα: οι βιαιότητές τους είναι χρήσιμες γιατί προκαλούν την εκτόνωση του μεγάλου κοινού.

Εκτόνωση
Μια ιστορία εκτόνωσης είναι και η κουβέντα για τον Περέιρα. Στον οπαδό δεν φτάνει να δει τα θερμοκέφαλα παιδιά να μπαίνουν στο γήπεδο: θέλει να έχει και μια ωραία ιστορία να αφηγηθεί για να δικαιολογήσει τις πράξεις τους. Καμία ΠΑΕ ποτέ δεν έχει πει ότι οι οπαδοί της ομάδας προκάλεσαν επεισόδια γιατί είχαν προετοιμαστεί να ζήσουν μια μεγάλη χαρά και τελικά ένιωσαν μια απερίγραπτη απογοήτευση, μολονότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος μιας μπούκας στο γήπεδο μετά από ένα γκολ του αντιπάλου. Αντιθέτως, αναζητείται φταίχτης. Μπορεί να είναι ο διαιτητής, ο παίκτης που πανηγυρίζει, ο διοικητικός παράγοντας, ο Περέιρα: βρίσκοντας τον φταίχτη κουκουλώνουμε την πίκρα, την άρνηση να δεχτούμε τη νίκη του αντιπάλου και την όποια έλλειψη παιδείας μάς διακρίνει. Ενας φταίχτης δικαιολογεί την καφρίλα μας.

Καντονά
Πριν από χρόνια ο Ερίκ Καντονά ανέβηκε στην εξέδρα κι έδειρε ένα τύπο που τον έβριζε. Το εντυπωσιακό στη σκηνή είναι η συμπεριφορά των άλλων οπαδών: κανείς δεν επιτέθηκε στον Καντονά, απλά του φώναξαν και του έκαναν κάποιες χειρονομίες. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν εδώ; Οταν πας σε ένα γήπεδο να δεις ποδόσφαιρο κανένα επεισόδιο, όσο ακραίο κι αν είναι, δεν σε κάνει να μπουκάρεις στο γήπεδο -εκτός αν είσαι ψυχικά διαταραγμένος. Αν πας στο γήπεδο για να δεις την ομαδάρα μόνο να κερδίζει, είναι απολύτως λογικό να δέχεσαι ότι φυσική συνέπεια της ήττας της μπορεί να είναι μόνο η βία.

Ντούσαν
Ακούω ότι είναι ντροπή για τον Ολυμπιακό να έχει προπονητή τον Περέιρα που προκαλεί, ενώ είχε τον Μίτσελ και τον Βαλβέρδε -δύο κυρίους. Τον Μίτσελ πέρυσι στην Τούμπα τού πετούσαν γαύρους και του κάψανε τον πάγκο με φωτοβολίδες. Στον καλό Βαλβέρδε, και σε όλο τον πάγκο του Ολυμπιακού, ο Σωτήρης Κυργιάκος, ένα άλλο παιδί που ζούσε τα ματς έντονα, έκανε χειρονομίες στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας το 2009: οι φωτογραφίες του με τη φανέλα της ΑΕΚ κοσμούν το Διαδύκτιο. Δεν ξέρω πόσοι σεβάστηκαν το κυριλίκι του Βαλβέρδε ή του Μίτσελ. Αλλά τον Δερμιτζάκη π.χ., που δεν έχει προκαλέσει ποτέ, τον χτύπησαν μετά το ματς με τον Πανθρακικό οι ίδιοι που προχθές πήραν στο κυνήγι τον Περέιρα. Και δεν νομίζω να χρειάζεται να υπενθυμίσω τι έχουν κάνει στον μεγάλο κύριο που λέγεται Ντούσαν Μπάγεβιτς.

Κύριος
Αν ο Περέιρα έκανε χειρονομίες, να τιμωρηθεί. Μπράβο στον Δέλλα για την ψύχραιμη θέση του μετά το ματς. Αλλά αν λέμε ότι ένας προκλητικός προπονητής είναι ο λόγος της βίας στην Ελλάδα κι ότι ένας κύριος στον πάγκο αρκεί για να λυθεί το πρόβλημα, κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας…...

Πηγή: sday.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags