Facebook Pixel Η δήλωση του Ρατς για την άδεια Τούμπα
| 2015-04-14 10:08:00

Η δήλωση του Ρατς για την άδεια Τούμπα

Η δήλωση του Ρατς για την άδεια Τούμπα

Για την φετινή πορεία του Δικεφάλου μίλησε ο Ρουμάνος άσος που στάθηκε αρκετά και στην απουσία του κόσμου του ΠΑΟΚ από την Τούμπα.

Ο Ράζβαν Ρατς με δηλώσεις του αρχικά αναφέρθηκε στα αίτια που οδήγησαν τον ΠΑΟΚ στην κατάρρευση μετά το παιχνίδι με την Ξάνθη αγωνιστικά.

«Ο καθένας μπορεί να δώσει τις δικές του εξηγήσεις. Η χρονιά για την ομάδα μπορεί να χωριστεί σε δυο κομμάτια. Το ένα μέχρι και το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και το άλλο από το εκτός έδρας παιχνίδι με την Ξάνθη και μετά. Πιστεύω ότι από το ξεκίνημα της σεζόν ήμασταν σε ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, και όλοι οι υπόλοιποι βρισκόταν σε χαμηλότερο από εμάς. Ίσως κανείς δεν περίμενε πως θα βρισκόμαστε σε τέτοιο επίπεδο φυσικής κατάσταση. Μετά το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, αρχίσαμε να πέφτουμε, δεν ήμασταν τόσο φρέσκοι και έτσι ήρθαν αρκετά αρνητικά αποτελέσματα».

-Τι φταίει και δεν είχε ο ΠΑΟΚ καλή και σωστή διαχείριση φυσικής κατάστασης;
«Έχω την ηλικία εμπειρία να αποφεύγω τέτοιες ερωτήσεις - παγίδες. Δεν πρόκειται να κατηγορήσω κανέναν. Φταίμε εμείς. Όλοι. Όλοι όσοι ήμασταν στον ΠΑΟΚ εκείνη την περίοδο. Το λάθος δεν είμαι μόνο ενός».

-Με όλα όσα περιγράφεις, η πρώτη θέση στα πλέι οφ είναι ρεαλιστικός στόχος;
«Και βέβαια είναι. Τα λάθη που έγιναν στο θέμα της φυσικής κατάστασης τα αναγνωρίσαμε είχαμε την ευκαιρία, τόσο το προηγούμενο διάστημα που υπήρχε διακοπή λόγω των εθνικών ομάδων, αλλά και τώρα, με τη νέα διακοπή λόγω των εορτών του Πάσχα, να δουλέψουμε πάνω σε αυτό το κομμάτι, αλλά και σε θέματα τακτικής. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, αυτές οι δυο διακοπές ήταν ιδανικές για μας προκειμένου να δουλέψουμε».

-Αν ο ΠΑΟΚ πάρει τη πρωτιά στα πλέι οφ, θα μπορεί να μιλά για μια πετυχημένη χρονιά;
«Ας μη βιαστούμε. Προτιμώ να δουλέψουμε, να πάμε στα πλέι οφ και στο τέλος να κάνουμε απολογισμό».

-Βάσει της εμπειρίας σου και της μέχρι τώρα παρουσίας στον ΠΑΟΚ, τι χρειάζεται η ομάδα για να πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα;
«Είναι ένα θέμα που δε θα ήθελα να το συζητήσω με τους δημοσιογράφους. Αν θα πρέπει να πω κάπου τη γνώμη μου, θα τη πρώτη στους ανθρώπους της ομάδας. Τον προπονητή, τους φροντιστές, το ιδιοκτήτη. Αν ζητήσουν τη βοήθειά μου, θα τη δώσω».

-Ο Κρίστιαν Νομπόα σε δηλώσεις του είπε ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται περισσότερους ποιοτικούς παίκτες…
«Δεν είναι μόνο αυτό… Για να μπορεί μια ομάδα και να γίνει αλλά και να δείχνει πρωταθλήτρια, θα πρέπει να έχει μια σειρά από στοιχεία. Είναι πολλά τα συστατικά που σε κάνουν πρωταθλητή…»

-Για πολλά χρόνια, βρισκόσουν στην Ουκρανία, σε μια ομάδα που ήταν πρωταθλήτρια και προφανώς είχε όλα τα στοιχεία στα οποία αναφέρεσαι. Είναι δύσκολο στην Ελλάδα να γίνει το ίδιο με τον ΠΑΟΚ, με δεδομένο οτι απέναντί του έχει τον Ολυμπιακό, την ομάδα με το ρεκόρ κατακτήσεων πρωταθλημάτων ανά την Ευρώπη την τελευταία 20ετία;
«Ναι, ο Ολυμπιακός είναι ο κυρίαρχος στην Ελλάδα. Ελπίζω και θέλω ο ΠΑΟΚ να κάνει ό,τι έκανε και η Σαχτάρ, στην οποία όταν πήγα, δεν ήταν ο κυρίαρχος. Ήταν συνεχώς στην δεύτερη, τη τρίτη και την τέταρτη θέση, με τη Ντινάμο Κιέβου να κατακτά τους τίτλους, και τώρα είναι συνεχώς στη κορυφή. Έπαιξα στην Σαχτάρ για δέκα χρόνια και σε αυτό το διάστημα κατακτήσαμε 16 τίτλους. Η Σαχτάρ έκανε πολλές και κυρίως σωστές αλλαγές και ελπίζω πως και ο ΠΑΟΚ θα κάνει το ίδιο».

-Πόσο καιρό διήρκησε η μεταμόρφωση της Σαχτάρ σε πρωταγωνίστρια ομάδα;
«Ο Αχμέτοφ απέκτησε την ομάδα το 1996. Κινήθηκε με αργούς ρυθμούς, δεν ήταν τόσο "επιθετικός". Το 2001 έφερε τον Νέβιο Σκάλα στον πάγκο και ήρθε η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Νέβιο Σκάλα αποχώρησε, τον αντικατέστησε ο Μπεντ Σούστερ. Τώρα βρέθηκα εγώ στην ομάδα και κατακτήσαμε το κύπελλο. Ο Σούστερ αποχώρησε και τον αντικατέστησε ο Λουτσέσκου. Όλα ξεκίνησαν με τη παρουσία μεγάλων προπονητών και παικτών τοπ επιπέδου. Δεν είναι όμως αυτά αρκετά, καθώς έπρεπε να αλλάξουν και άλλα πράγματα. Σιγά-σιγά, όλα γύρω από την Σαχτάρ άλλαξαν για να γίνει η ομάδα αυτό που είναι».

-Κάποιοι από τους διαιτητές του πρωταθλήματος κατηγορούνται για συμμετοχή σε στημένους αγώνες. Τι σημαίνει αυτό για σένα;
«Σημαίνει ότι στην Ελλάδα έγινε το πρώτο βήμα για να έχει η χώρα ένα καλύτερο και ένα καθώς πρέπει πρωτάθλημα».

-Στις πρώτες σου δηλώσεις ως παίκτης του ΠΑΟΚ, ανέφερε πως θέλεις να μείνεις στην ομάδα για πολλά χρόνια και να γίνεις αρχηγός της. Το πρώτο μπορεί να γίνει από τη στιγμή που υπέγραψες νέο συμβόλαιο. Νιώθεις αρχηγός, ηγέτης της ομάδας;
«Το αν είμαι ηγέτης της ομάδας, θα πρέπει να το κρίνουν οι άλλοι. Το να γίνω αρχηγός της ομάδας δεν είναι στόχος μου. Μου φτάνει που είμαι αρχηγός της εθνικής Ρουμανίας. Το πιο σημαντικό για κάθε παίκτη είναι να είναι σημαντικός στα αποδυτήρια, στην ομάδα, αυτό θα το ήθελα, και προσπαθώ να βοηθώ την ομάδα όσο μπορώ».

-Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στους φίλους του ΠΑΟΚ, και απουσιάζουν από το γήπεδο. Μήπως είναι πολύ σκληρή η στάση τους, τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ παλεύει για τη πρωτιά στα πλέι οφ;
«Η απουσία τους είναι η αντίδραση στην αλλαγή της εικόνας της ομάδας, που την έφερε από τη πρώτη, στη τρίτη θέση. Από μια πλευρά είναι λογική αντίδραση, αλλά από τη πλευρά μας, θα ήταν καλό να είμαστε μαζί και στα θετικά αλλά και στα άσχημα αποτελέσματα. Τους χρειαζόμαστε. Η ευθύνη για τη πορεία της ομάδας είναι δική μας και μας βαραίνει αυτό, αλλά θα πρέπει πάλι, κόσμος και ομάδα, να γίνουμε ένα».

-Δείχνεις έναν εκνευρισμό απέναντι στους δημοσιογράφους, στα ΜΜΕ, και αυτή είναι η καλύτερη στιγμή να το συζητήσουμε…
«Δεν έχω εκνευρισμό απέναντι σε κανέναν. Απλά έχω διαβάσει κάποια πράγματα για μένα τα οποία δεν ισχύουν. Γράφτηκε ότι εγώ παίζω για την εθνική ομάδα και όχι για τον ΠΑΟΚ, κάτι που είναι 100% ψέμα και μειώνει την εικόνα μου. Αυτό δε μου αρέσει. Και γράφτηκε χωρίς κανείς να με ρωτήσει τι έχει συμβεί. Αυτό με ενοχλεί. Δεν ασχολούμαι με τον Τύπο, εδώ και επτά-οκτώ χρόνια διότι πρέπει να βλέπω μόνο τη δουλειά μου, και ο Τύπος πολλές φορές σε αποσυντονίζει με αυτά που γράφονται και λέγονται. Δεν με απασχολούν πλέον τόσο πολύ τα λεφτά. Ήμουν τυχερός στη ζωή μου και δούλεψα αρκετά. Είμαι εδώ για να πάρουμε τίτλους. Δεν ήρθα ούτε για να αράζω στον πάγκο και να πληρώνομαι. Αν ήθελα να παίξω για τα λεφτά, θα ήμουν προς Σαουδική Αραβία πλευρά, που δίνουν πολλά λεφτά. Έχω το μυαλό μου στην ομάδα μου και στην εθνική ομάδα και όποτε είμαι 100% έτοιμος θα παίζω, και αυτό κάνω».
 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags