Facebook Pixel Καθάρισε ο Παναθηναϊκός
| 2015-05-21 19:18:00

Καθάρισε ο Παναθηναϊκός

Καθάρισε ο Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός δεν έκανε απλώς μια μεγάλη νίκη στην Τρίπολη -την πρώτη που έχει κάνει ομάδα έπειτα από έναν ολόκληρο χρόνο- αλλά πολύ περισσότερο απέκτησε ένα τεράστιο αβαντάζ πρωτιάς στα πλέι οφ. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος

Αν ο ΠΑΟ έχει κερδίσει όλα τα πλέι οφ στα οποία έχει πάρει μέρος είναι γιατί τέτοια εποχή μπορεί και κάνει νίκες όπως η χθεσινή.

Στο ποδόσφαιρο υπάρχει ένας αλάνθαστος κανόνας που λέει ότι όσο προσεκτικότερα διαβάσεις το προηγούμενο ματς που έπαιξες κόντρα στον αντίπαλο που έχεις μπροστά σου τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις να του κάνεις ζημιά. Ο κανόνας αυτός, ας τον πούμε «κανόνα της αποδοτικής μελέτης», βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση του ματς Αστέρας-Παναθηναϊκός, που τελείωσε με ένα θρίαμβο των «πρασίνων».

Αναστασίου
Και ο Βεργέτης και ο Αναστασίου είδαν, πριν από τον αγώνα, το παιχνίδι που οι ομάδες τους έπαιξαν στη Λεωφόρο προ διμήνου. Ομως αυτή τη φορά ήταν ο προπονητής του Παναθηναϊκού αυτός που το διάβασε σωστότερα. Ο Αναστασίου στάθηκε πολύ στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε στην άμυνα ο Παναθηναϊκός εκείνο το βράδυ και φρόντισε αυτή τη φορά να την προστατεύσει με τον Κουτρουμπή και τον Λάγο. Ο Παναθηναϊκός επί των ημερών του Αναστασίου σπανίως αγωνίζεται με δύο κόφτες και σχεδόν ποτέ ο ένας από αυτούς δεν παίζει σαν λίμπερο μπροστά από την άμυνα, όπως ο Κουτρουμπής χθες. Η παρουσία αυτών των δύο, αλλά και του Ζέκα που πάντοτε τρέχει για όλους, είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί στην Τρίπολη ο Παναθηναϊκός με μία μεσαία γραμμή που ναι μεν δεν μπορούσε να δημιουργήσει πολύ, πλην όμως προστάτευσε εξαιρετικά την άμυνα. Μπορεί στην αρχή του αγώνα ειδικά, να μην μπορούσε να κρατήσει πολύ την μπάλα, καθώς μόνο ο ορεξάτος Νίνης είχε δυνατότητες δημιουργίας, ωστόσο στο ποδόσφαιρο δεν κερδίζει όποιος κάνει περισσότερες πάσες, αλλά όποιος βάζει γκολ. Ο Παναθηναϊκός στις αντεπιθέσεις έβαλε τέσσερα, ο Αστέρας, παρά την κατοχή της μπάλας, δημιούργησε ελάχιστους κινδύνους.

Λεωφόρος
Γιατί την πάτησε ο Αστέρας απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που ειδικά μεσοεπιθετικά είχε μεγάλες ελλείψεις; Νομίζω για έναν απλό λόγο: ο προπονητής του παρασύρθηκε από την πολύ καλή εμφάνιση που είχαν κάνει οι παίκτες του σε εκείνο το παιχνίδι στη Λεωφόρο -ειδικά μεσοεπιθετικά. Εμφάνισε μια ομάδα με ένα αμυντικό χαφ και πολλούς κυνηγούς, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει την άμυνα του Αναστασίου, όμως η παρουσία πολλών επιθετικών δεν εγγυάται πάντοτε και φάσεις, και γκολ. Από τον Αστέρα έλειψαν πάρα πολύ και ο Μουνάφο, και ο Ζησόπουλος, και ο Κουρμπέλης: έλειψαν τα τρεξίματα, τα τάκλιν, η πίεση στον αντίπαλο. Υπήρξε σημαντικό και κάτι άλλο: όπως είχε ελλείψεις ο Παναθηναϊκός μεσοεπιθετικά, έτσι είχε ελλείψεις και ο Αστέρας στην άμυνα. Οταν ο Σιλντενφελντ με το πολύ ωραίο πλασέ εκτός περιοχής, έκανε το 0-1, ο Αστέρας πήρε ακόμα μεγαλύτερα ρίσκα και η ελλιπέστατη και αργή άμυνά του διαλύθηκε από τους φορμαρισμένους Καρέλη και Κλωναρίδη. Το 0-4 διαμορφώθηκε έπειτα από δικές τους προσπάθειες, ενώ στο τέλος σαν το κερασάκι στην τούρτα, ήρθε και το γκολ του επιστρέψαντος Μπεργκ.

Ισοπαλία
Τη νίκη του Παναθηναϊκού έκανε ακόμη σημαντικότερη η ισοπαλία στο Περιστέρι μεταξύ του Ατρομήτου και του ΠΑΟΚ: είναι ένα δίκαιο αποτέλεσμα. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν πολύ νωρίς με ένα γκολ του Αγκουαζί μετά από κόρνερ, αλλά μετά άφησαν την μπάλα στον ΠΑΟΚ ελπίζοντας να βρουν κοινούς χώρους για αντεπιθέσεις, όπως δηλαδή είχε συμβεί στο μεταξύ τους παιχνίδι στο πρωτάθλημα. Ωστόσο ο Ναπολεόνι δεν είναι στα καλύτερά του και χωρίς τις κούρσες του ο ΠΑΟΚ αναθάρρησε. Η ομάδα του Γεωργιάδη κράτησε σωστά την μπάλα και έφτασε πολύ γρήγορα στην ισοφάριση: στο 32' ο Περέιρα έφερε το ματς στα ίσια. Ακολούθησε ένα σαραντάλεπτο αμοιβαίου φόβου: κανείς δεν ήθελε να ανέβει πολύ στο γήπεδο για να πάρει την πρωτοβουλία του αγώνα. Οι κυνηγοί έμοιαζαν να παλεύουν μόνοι τους με δυο αντιπάλους ο καθένας και το αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρξουν φάσεις μέχρι το 80' του αγώνα.

Κούραση
Στο τελευταίο δεκαπεντάλεπτο η κούραση των αμυντικών των δύο ομάδων είχε ως αποτέλεσμα οι κυνηγοί να βρουν λίγο περισσότερο χώρο. Ο Αθανασιάδης είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία του ΠΑΟΚ στο 83', όταν και τον σταμάτησε ο νεαρός αναπληρωματικός τερματοφύλακας Μπάρκας, που πήρε τη θέση του Γκοργκούνοφ που τραυματίστηκε, αλλά κι ο Ιτάντζ είχε σωτήριες επεμβάσεις απέναντι στον Καραμάνο και τον Ναπολεόνι. Σκάκι περίμενα, σκάκι παίχτηκε: αλλά σαν να έχασαν και οι δύο.

Προπονητές
Για να δούμε ποιους προπονητές θα έχουν του χρόνου οι ομάδες που θα βρίσκονται στη Super League. ΑΕΚ και Ηρακλής αναμένονται.
•Ολυμπιακός: αν ο Περέιρα κερδίσει και το Κύπελλο, θα μείνει και θα έχει τη δυνατότητα να φτιάξει την ομάδα που θέλει. Αν όχι, θα τον διαδεχτεί κάποιος Γάλλος ή κάποιος Ισπανός.
•Παναθηναϊκός: ακλόνητος ο Αναστασίου.

•ΠΑΟΚ: αν ο ΠΑΟΚ τερματίσει πρώτος στα πλέι οφ, δεν είναι απίθανο ο Γεωργιάδης να πείσει τον Σαββίδη να του δώσει την ευκαιρία.
•Αστέρας: δεν είναι 100% βέβαιη η παραμονή του Βεργέτη: θα εξαρτηθούν πολλά από τα πλέι οφ.
•Ατρόμητος: λογικά συνεχίζει ο Νιόπλιας.
•ΠΑΣ: συνεχίζει σίγουρα ο Πετράκης. Χθες συμφώνησε.
•Παναιτωλικός: θέλουν, μαθαίνω, έναν Πορτογάλο και κάποιους Αργεντινούς τύπου Λούκας Βιγιαφάνες.
•Ξάνθη: θα τους κάψει ο Θεός αν έχουν πρόβλημα με τον Λουτσέσκου.
•Κέρκυρα: συνεχίζει ο Γρηγορίου, που όμως έχει φιλοδοξίες για κάτι μεγαλύτερο.
•Καλλονή: δεν είχαν πρόβλημα με τον Βλάχο, αλλά βλέπω να λέει «όχι» ο ίδιος. Ηδη ψάχνουν Ελληνα προπονητή με πείρα στη Super League.
•Πανθρακικός: μυστήριο και η παραμονή, και η αντικατάσταση του Ρόκα. Ο Ισπανός ζητεί υπερεξουσίες κι όχι απλά περισσότερα χρήματα.
•Βέροια: Βλέπω Μάκη Χάβο, αν και λογικά θα 'θελε κάτι καλύτερο.
•Πλατανιάς: δεν κουνιέται ο Παράσχος.
•Πανιώνιος: θέλουν παραμονή Ουζουνίδη. Αν πει «όχι», υπάρχει ο Μάντζιος.
•ΑΕΚ: ο Τραϊανός Δέλλας αξίζει να έχει την ευκαιρία του να οδηγήσει την ομάδα στη Super League.
•Ηρακλής: αγνωστες οι σκέψεις του Μυροφορίδη. Για την ώρα στόχος είναι η μαθηματική άνοδος.

Κι όμως, γίνεται
Θέλουν να το κρατήσουν τον Μαρίνο Ουζουνίδη στην Πλατεία και δεν το κρύβουν. Ωστόσο δεν θα είναι καθόλου εύκολο, όχι τόσο γιατί υπάρχει μία διαφορά οικονομική όσο γιατί ο Ουζουνίδης έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Ο Μαρίνος είχε ένα πολύ καλό όνομα στην Κύπρο και οι ομάδες που στην Μεγαλόνησσο κάνουν πρωταθλητισμό τον έχουν πάντα στα υπόψη τους. Κυρίως όμως έχει ένα μεγάλο όνειρο: να πάει στον ΠΑΟΚ -έτσι τουλάχιστον μαθαίνω. Και υπάρχουν και κάποιοι από Θεσσαλονίκη μεριά που τον διαβεβαίωναν ότι αν κάνει λίγο υπομονή, όλα γίνονται.

Πηγή: sday.gr 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags