Facebook Pixel Ο Α. Καρπετόπουλος γράφει για τον Μάρκο Σίλβα!
| 2015-07-11 12:40:00

Ο Α. Καρπετόπουλος γράφει για τον Μάρκο Σίλβα!

Ο Α. Καρπετόπουλος γράφει για τον Μάρκο Σίλβα!

Ορισμένες από τις απαντήσεις του νεοφερμένου προπονητή του Ολυμπιακού Μάρκο Σίλβα ήταν μελωδία για τα αυτιά μου.

«Γνωρίζω πως το σημαντικό δεν είναι μόνο να έχουμε πάρει τίτλους, αλλά να έχουμε παίξει και καλό ποδόσφαιρο. Αυτό θέλουν οι φίλοι του Ολυμπιακού. Οσοι έρχονται στο γήπεδο θέλουν να δουν όμορφο, επιθετικό ποδόσφαιρο», είπε χαρακτηριστικά. Για μένα μετράει και η αποκάλυψή του ότι μίλησε με τον Περέιρα, αλλά όχι και με τον Ζαρντίμ για τον Ολυμπιακό: το να βλέπει διαφορετικά το ποδόσφαιρο από τον Λεονάρδο κακό δεν είναι.

 

 

Εχω την εντύπωση ότι όλο αυτό το χάος που προέκυψε καλοκαιριάτικα με το κλείσιμο των τραπεζών, την πιθανότητα να αποβληθεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση κτλ. μετέβαλε μοιραία και τις προτεραιότητες του Ολυμπιακού στα μεταγραφικά. Η εντύπωση που είχα όταν ξεκίνησε το καλοκαίρι είναι ότι ο Ολυμπιακός θα αλλάξει και φέτος πολύ. Εκτός του Αφελάι και του Σαντάνα, που έφυγαν νωρίς γιατί απογοήτευσαν, και του Μήτρογλου που γύρισε στη Φούλαμ, περίμενα ότι θα φύγουν και παίκτες όπως ο Κασάμι, ο Μιλιβόγεβιτς, ο Ντοσεβί, ο Χάρα, ο Ντουρμάζ, ο Μασουακού, ο Ρομπέρτο ίσως και ο Μπενίτες. Κάποιοι μπορεί ακόμα και τώρα να φύγουν, αν έρθουν προτάσεις από αυτές που ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να αρνηθεί, ωστόσο η εντύπωσή μου είναι πως ο πρωταθλητής, από δω και μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, δεν θα κάνει περισσότερες από δύο ή τρεις μεταγραφές. Οπως εξήγησε χθες και ο Γιάννης Βρέντζος με την αναστάτωση που επικρατεί, αυτό είναι και αντικειμενικά δύσκολο.

 

Επτά

Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός θα ψάξει έναν σέντερ φορ και έναν σέντερ μπακ και θα αντικαταστήσει όποιον φύγει από δω και πέρα και τέρμα: δεν πρόκειται να πάρει επτά παίκτες μετά το Δεκαπενταύγουστο όπως πέρυσι.

 

Αφετηρία

Σε σχέση με τον Βαλβέρδε, το Μίτσελ και τον Ζαρντίμ, ο νεοφερμένος Μάρκο Σίλβα ξεκινά από μία διαφορετική αφετηρία. Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός έχει κάνει ήδη κάμποσες προσθήκες, όμως από αυτούς που αποκτήθηκαν δεν είναι περισσότεροι από τρεις οι παίκτες που μπορεί να λογίζονται ως βασικοί. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο Μάρκο Σίλβα αντίθετα από τους προκατόχους του, δεν χρειάζεται να φτιάξει μια ομάδα από την αρχή, αλλά να αποδείξει ότι με βάση το περσινό υλικό ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει καλύτερο, δηλαδή επιθετικότερο ποδόσφαιρο.

 

Ποιότητα

Ο Μάρκο Σίλβα χρειάζεται να παρουσιάσει μια ομάδα που να παίζει καλύτερη άμυνα και να πείσει τους δύο ταλαντούχους ακραίους του Ολυμπιακού, δηλαδή τον Ομάρ και τον Μασουακού να κάνουν καλύτερη κατανομή δυνάμεων ώστε και επιθετικά να είναι παραγωγικότεροι και στην άμυνα πιο συγκεντρωμένοι. Κυρίως όμως πρέπει να πάρει πολλά από δημιουργικούς ποδοσφαιριστές όπως ο Ντοσεβί, ο Κασάμι, ο Μπενίτες, ο Ντουρμάζ κι ο Χάρα αν μείνουν. Ολοι αυτοί πέρυσι έδειξαν σε κάποια παιχνίδια καλά στοιχεία, αλλά δεν είχαν την απαραίτητη συνέχεια στο παιχνίδι τους, ίσως γιατί κυρίως επί των ημερών του Μίτσελ, ο Ολυμπιακός έπαιζε ποδόσφαιρο ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Οποιος σ' αυτό ήταν καλός γιατί είναι εξαιρετικά ταλαντούχος, ο Τσόρι π.χ., δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα. Οποιος όμως είχε ανάγκη να ακολουθεί ένα σχέδιο στον περσινό Ολυμπιακό πολύ συχνά μπερδεύτηκε.

 

Σύγκρουση

Ας έχουμε στο μυαλό μας ότι ο νεοφερμένος Μάρκο Σίλβα στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας διαδέχτηκε τον επιτυχημένο Ζαρντίμ μαθαίνοντας στην ομάδα να παίζει τελείως διαφορετικό ποδόσφαιρο. Η Σπόρτινγκ του Ζαρντίμ ήταν μια καταπληκτική ομάδα του 1-0. Ο Σίλβα την άλλαξε, αλλά αυτό συνέβη βέβαια με κάποιο κόστος. Η Σπόρτινγκ στην αρχή της περασμένης χρονιάς δέχτηκε κάποιες ήττες από αυτές που μερίδα των οπαδών και της διοίκησης θεωρούν σε όλες τις ομάδες ασυγχώρητες, ενώ ήταν απλά το κόστος της αλλαγής. Η ομάδα στη συνέχεια έπαιξε επιθετικό ποδόσφαιρο, αλλά οι ήττες αυτές άφησαν σημάδια. Ολα αυτά δείχνουν κατά τη γνώμη μου δύο πράγματα: το πρώτο ότι ο νεοφερμένος Πορτογάλος δεν καταλαβαίνει τίποτα δουλεύοντας μεθοδικά για να κάνει πράξη το σχέδιό του. Το δεύτερο ότι είναι ένας τύπος κατά συνέπεια αρκετά συγκρουσιακός.

 

Ελκυστική

Ελπίζω στον Ολυμπιακό να εκτιμούν το ποδόσφαιρο που η Σπόρτινγκ έπαιξε επί των ημερών του και να του ζητήσουν να κάνει αυτό που ξέρει, δηλαδή μια ομάδα επιθετική και ελκυστική. Σε σχέση με τα πρόσφατα προηγούμενα καλοκαίρια ο Ολυμπιακός δεν ζητάει από τον νεοφερμένο προπονητή του να φτιάξει μια ομάδα από την αρχή, αλλά να αποδείξει ότι το υλικό της ομάδας ήταν και πέρυσι καλό και μπορεί με μία άλλη καθοδήγηση να κάνει σπουδαία πράγματα. Ολο αυτό είναι ένα γοητευτικό ποδοσφαιρικό στοίχημα ομολογώ...

 

 

Συμφωνία;

Νομίζω ότι για την ελληνική ιστορία (και δεν υπερβάλλω καθόλου) η σημερινή μέρα είναι απίστευτα σημαντική. Πριν φτάσει η Κυριακή, όταν και έχει δρομολογηθεί η σύνοδος κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, σήμερα θα τελειώσει η περίφημη ιστορία της συμφωνίας. Σήμερα θα λυθούν δύο μυστήρια: το ένα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση, όντως επιθυμεί να κάνει μια συμφωνία και το δεύτερο αν οι εταίροι μας θέλουν πραγματικά μία συμφωνία μαζί μας για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη.

 

Ομολογώ ότι δεν είμαι σίγουρος για τίποτα. Η κυβέρνηση έκανε ένα δημοψήφισμα στηρίζοντας το όχι σε ένα σχέδιο ατελές, το οποίο όμως περιείχε μέτρα λιγότερο δυσβάστακτα από αυτά που θα της ζητηθούν να πάρει τώρα. Νομίζω ότι κάποιοι στην κυβέρνηση έχουν καταλάβει ότι ακόμη και μια κακή συμφωνία είναι καλύτερη από μία μη συμφωνία, όμως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ενιαία. Δεν αποκλείεται π.χ. μετά το όχι, να προκύψουν πολλοί περισσότεροι αντιρρησίες βουλευτές από αυτούς που ο Τσίπρας υπολόγιζε όταν πριν από δέκα μέρες έκανε το δημοψήφισμα για να μην τους δει να ψηφίζουν κόντρα στη συμφωνία που ουσιαστικά είχε πετύχει. Πόσοι; Δεν ξέρω: αλλά σίγουρος ότι η συμφωνία αυτή θα περάσει από τη Βουλή δεν είμαι.

 

Δεν έχω επίσης καταλάβει αν οι εταίροι μας επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Πέντε μήνες τώρα τους χλευάσαμε αρκετά, και σήμερα τους ζητάμε λεφτά. Το κάνουμε με τις τράπεζες κλειστές και χωρίς να έχουμε βρει κανέναν στον κόσμο με διάθεση να μας χρηματοδοτήσει, δηλαδή με τη διαπραγματευτική μας ικανότητα σχεδόν ανύπαρκτη. Είμαστε κυριολεκτικά εξαρτώμενοι από την καλοσύνη των ξένων. Μόνο που από πουθενά δε μου προκύπτει ότι όλοι τους θα είναι τόσο καλοί μαζί μας, όσο η περίσταση απαιτεί...

 

 

Εκρηκτικό κοκτέιλ

Η ομάδα και ο κόσμος της Λάρισας και ο νέος ιδιοκτήτης Αλέξης Κούγιας έχουν την ίδια φιλοδοξία: να βρεθούν στη Super League επιτέλους. Ο Κούγιας γνωρίζει καλά ότι η Λάρισα είναι η πιο μεγάλη ομάδα που θα κουμαντάρει -συγκρίνεται μόνο με τον ΠΑΣ, αλλά οι Γιαννιώτες έχουν μεγαλύτερη υπομονή. Τολμώ μια πρόβλεψη: ή ο Κούγιας θα τα καταφέρει (όπως πραγματικά πιστεύω) ή θα φύγει από το ποδόσφαιρο.

(Πάντως είναι σατανικό πόσο υπάρχει το «OPUS» της Γλυφάδας στη μοίρα της ΑΕΛ. Η ομάδα πέρασε από τον Κώστα Πηλαδάκη, ιδιοκτήτη του κτιρίου του διάσημου καφέ, σε έναν μόνιμο πελάτη του...).

Πηγή: SportDay

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags