Facebook Pixel "Κάρπετ": Ο ηγέτης που λέγεται Λούκας
| 2015-07-26 19:07:00

"Κάρπετ": Ο ηγέτης που λέγεται Λούκας

"Κάρπετ": Ο ηγέτης που λέγεται Λούκας

Η Τούμπα δεν γέμισε κι αυτό είναι λογικό, αφού είμαστε στο κατακαλόκαιρο. Αλλά παίζοντας σοβαρά και πατώντας το γκάζι από το πρώτο λεπτό, ο ΠΑΟΚ έστειλε χθες στον κόσμο του το μήνυμα ότι φέτος θέλει να παίξει καλή μπάλα, «σβήνοντας» γρήγορα την περσινή χρονιά. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος

Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη από μεταγραφές, αλλά στο μεταξύ βρήκε τον Λούκας: ο «άσωτος» υιός, αν μείνει, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Στον Λούκας, που τα κατατόπια της Τούμπας τα γνωρίζει πολύ καλά, χρειάστηκαν μόλις δυο λεπτά από την έναρξη του ματς του ΠΑΟΚ με την Λοκομοτίβα Ζάγκρεπ για να φέρει την μπάλα μπροστά, να φτάσει απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα και να κάνει το 1-0. Πριν οι άπειροι Κροάτες συνέλθουν, ο Ισπανός μπαλαδόρος έβγαλε τον Μακ μόνο απέναντι από τον τερματοφύλακα κι έτσι απλά έγινε το 2-0. Πριν συμπληρωθεί το δεκαπεντάλεπτο ο Πέλκας έκανε το 3-0: το ανόητο στραβοπάτημα στο πρώτο ματς στο Ζάγκρεμπ είχε ξεχαστεί και είχαν μπει οι βάσεις για ένα θρίαμβο. Πριν καλά καλά το ματς αρχίσει, δεν υπήρχε ερώτηση για το ποιος θα προκριθεί, αλλά για το πόσα γκολ θα βάλει ο ΠΑΟΚ. Εβαλε πολλά.

Μετάλλαξη
Ας ξεχάσουμε το πρώτο ματς κι ας πούμε ότι η σεζόν του ΠΑΟΚ ξεκίνησε χθες και ξεκίνησε θριαμβευτικά. Η μετάλλαξη του ΠΑΟΚ μέσα σε μια εβδομάδα είναι εξηγήσιμη: προφανώς ο Τούντορ έριξε αυτή την εβδομάδα τον ρυθμό των προπονήσεων, η ομάδα ως εκ τούτου εμφανίστηκε με μεγαλύτερη αθλητική φρεσκάδα, οι Κροάτες έχασαν γρήγορα την ψυχραιμία τους και το πάρτι ξεκίνησε σε χρόνο ρεκόρ. Ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη τεράστιας ενίσχυσης αν θέλει να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, αλλά για να διαλύσει μια ομάδα του επιπέδου της Λοκομοτίβα αρκούν λίγη σοβαρότητα και τα κέφια του Λούκας. Αν αυτός υπήρχε στο πρώτο ματς και δεν είχε μείνει στην Θεσσαλονίκη λόγω του γνωστού πειθαρχικού παραπτώματος, πιθανότατα ο ΠΑΟΚ δεν θα είχε ηττηθεί ούτε στο Ζάγκρεπ: η διαφορά του από συμπαίκτες και αντιπάλους έμοιαζε χθες τεράστια.

Ξέρει
Δεν ξέρω αν ο Ισπανός θέλει να φύγει κι αν πιέζει τον ΠΑΟΚ να συμφωνήσει με τη Λα Κορούνια την πώλησή του, όπως γράφεται και λέγεται εδώ και καιρό: δεν αποκλείεται να διεκδικεί απλά μια αυξησούλα στις αποδοχές του. Αυτό για το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία είναι ότι ο Λούκας, αν μείνει, θα είναι μια πολύ σημαντική προσθήκη για τον ΠΑΟΚ - ίσως και η καλύτερη εφετινή του μεταγραφή. Ξέρει την ομάδα, έγινε καλύτερος πέρυσι παίζοντας βασικός στη Λα Κορούνια και στο ισπανικό πρωτάθλημα, έχει τεχνική, προσωπικότητα και εκτελεστικές ικανότητες που λίγοι στον ΠΑΟΚ έχουν: μου μοιάζει να πέταξε και κάποια περιττά κιλά. Εχει επίσης την ικανότητα να παίζει και σαν «δεκάρι» και σαν ακραίος και σαν δεύτερος κυνηγός πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να παίξει μαζί με τον Αθανασιάδη, τον Περέιρα, τον Σαλπιγγίδη, τον Πέλκα, τον Νεμπόα γιατί κανείς από αυτούς δεν έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Αν μάλιστα ο Τούντορ θέλει να παίζει 3-4-2-1, δηλαδή με δυο ντεμί παίκτες πίσω από τον φορ, ο Ισπανός είναι αναντικατάστατος!

Ηρεμία
Η πρόκριση δίνει στον Αρνεσεν και τον Τούντορ ηρεμία και χρόνο. Ο προπονητής έχει δύσκολη δουλειά γιατί δεν έχει ακόμα τους παίκτες που θέλει στα χέρια του: περιμένει τουλάχιστον τέσσερις βασικούς. Ο Αρνεσεν έχει ακόμα πιο δύσκολη δουλειά: δεν είναι μόνο δύσκολο να πείσει παίκτες να ρθούν σε μια χώρα που στο εξωτερικό μοιάζει υπό κατάρρευση, αλλά έχει και πρόβλημα να ξεφορτωθεί διάφορους που δεν προσφέρουν τίποτα. Χθες κυκλοφόρησε ότι έμεινε ελεύθερος ο Μάρτενς που είχε «καθίσει» στα 700 χιλιάρικα που έχει λαμβάνειν ως ετήσιες αποδοχές και δεν συζητούσε να το ενδεχόμενο να φύγει. Αν ο Αρνενεν τον ξεφορτώθηκε γλίτωσε, αν ξεφορτωθεί και τον Μαντούρο (που στοιχίζει πάνω από 600 χιλιάδες) ακόμα καλύτερα! Αν βρει αντικαταστάτες τους, είναι δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ θα γίνει καλύτερος: παίκτες καλούς χρειάζεται - το 'χουμε καταλάβει όλοι.

Διαφορά
Ο Λούκας είναι καλός και για αυτό χρήσιμος: προσωπικά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πέρυσι δόθηκε δανεικός. Μου λένε ότι τον έστειλαν στην Ισπανία γιατί γκρίνιαζε. Ισως υπέφερε και λίγο γιατί η εξέδρα αγαπούσε άλλους πιο πολύ από αυτόν. Αλλά αυτά περάσανε: αν τον πείσουν ότι αυτός θα είναι ο ηγέτης του εφετινού ΠΑΟΚ και θα μείνει και όπως χθες θα κάνει τη διαφορά. Ο κόσμος το καταλαβαίνει για αυτό όταν αντικαταστάθηκε τον αποθέωσε...

Διαζύγιο
Ο Γιώργος Γκιρτζίκης μοιάζει μεταξύ του Σέρχιο Μαρκαριάν και του Γιώργου Καραγκούνη να προτιμάει τον πρώτο: αυτό κατάλαβα μετά τις χθεσινές δηλώσεις του ομοσπονδιακού προπονητή που ισχυρίστηκε ότι πολλά από όσα είπε παρερμηνεύτηκαν. Η στήριξη του Μαρκαριάν θα φανεί αν του δοθεί το δικαίωμα ν αλλάξει συνεργάτες, καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι τον Νίκο Κωστένογλου δεν θέλει ούτε να τον βλέπει. Θα φανεί επίσης κι αν υιοθετηθούν οι υποδείξεις του για τη συνολική οργάνωση των εθνικών ομάδων - θέλω να πω ότι δεν αρκεί να στηρίζεις ένα άνθρωπο, πρέπει να δέχεσαι και τις προτάσεις του.

Αν λυθεί αυτό το ξαφνικό πρόβλημα που προέκυψε με την παραίτηση του Μαρκαριάν, η ΕΠΟ πρέπει να ξεκαθαρίσει και το τι θα κάνει με τον Γιώργο Καραγκούνη: δεν ξέρω αν ως τεχνικός διευθυντής έχει δουλέψει καλά ή όχι, αλλά αυτό για το οποίο δεν χωρά αμφιβολία είναι ότι ο «Κάρα» παραμένει ένα τεράστιο μέγεθος για το ποδόσφαιρό μας. Ούτε κρυφτούλι μπορούν να παίζουν με τον Καραγκούνη, ούτε μπορούν να περιμένουν ότι ο χρόνος θα τα γιατρέψει όλα: το να τον αποκλείουν από το ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη για την κλήρωση του Μουντιάλ είναι υποβιβασμός. Ο υποβιβασμός μπορεί να γίνει λόγος διαζυγίου.

Οπως έγραψα πριν από λίγες μέρες, αν η ρήξη του Μαρκαριάν με τον Καραγκούνη είναι όσο μεγάλη φαίνεται, είναι δύσκολο να τους κρατήσει η ΕΠΟ και τους δύο. Αν αποφάσισαν να κρατήσουν τον παππού Σέρχιο, το λογικό είναι να χωρίσουν με τον Γιώργο: ένα διαζύγιο είναι πάντα καλύτερο από μια σχέση καταναγκαστικής και ψυχαναγκαστικής συμβίωσης - η Εθνική ομάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει με δυο διαφορετικούς υπεύθυνους. Ο Μαρκαριάν δηλώνει πως θέλει να είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος. Αλλά κι ο ρόλος της γλάστρας δεν νομίζω ότι ταιριάζει στον Καραγκούνη...

Τα ρημάδια τα κέντρα...
Ανησυχούν στον Αρη γιατί, όπως λένε στη Θεσσαλονίκη, τα «κέντρα της Αθήνας» δεν έχουν αποφασίσει ακόμα αν η ομάδα τους θα παίξει μπαράζ για να κερδίσει μια θέση στη Φούτμπολ Λιγκ. Εγώ λέω ότι πρέπει να ανάψουν καμιά λαμπάδα στα «κέντρα» ακριβώς γιατί δεν αποφασίζουν. Αν το αποφάσιζαν και έβαζαν τον Αρη να παίξει μπαράζ τώρα, απορώ με τι ομάδα θα έπαιζε. Από τους περσινούς παίκτες δεν έχουν μείνει ούτε δέκα, μεταγραφές δεν έχουν γίνει, προετοιμασία κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσει και το μόνο που υπάρχει είναι η υπόσχεση του Χένες ότι θα φέρει, λέει, κάτι Γιαπωνέζους!

Αν ανεβούν, ένα ευχαριστώ στα «κέντρα» είναι το λιγότερο...

Πηγή: sday.gr 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags