Facebook Pixel Καρπετόπουλος για ΠΑΟΚ
| 2015-07-30 19:35:00

Καρπετόπουλος για ΠΑΟΚ

Καρπετόπουλος για ΠΑΟΚ

Mετά την πρόκριση επί της Λοκομοτίβα Ζάγκρεπ ο ΠΑΟΚ εμφανώς ηρέμησε και αυτό φάνηκε στις ενέργειες των υπευθύνων του: όχι τυχαία ο Φρανκ Αρνεσεν αποφάσισε το τέλος της σχέσης της ομάδας με τον Περέιρα, τον Ρατς, τον Νομπόα, τον Μάρτενς και τον Γκολάσα. Γράφει ο Αντώνης Καρπετόπουλος

Για τους δύο τελευταίους δεν θα κλάψει κανείς, η απόφαση να φύγουν όμως οι τρεις πρώτοι προκάλεσε τεράστια γκρίνια.

Γιατί ο Αρνεσεν αποφάσισε να διώξει αυτούς τους παίκτες στο τέλος Ιουλίου κι όχι ένα μήνα πριν, όπως θα ήταν και πιο λογικό; Νομίζω γιατί κι αυτός ταλαιπωρήθηκε από το δίλημμα που κυριάρχησε στην επικαιρότητα του ΠΑΟΚ και στο περσινό τελευταίο διάστημα της σεζόν. Επρεπε να μετρήσει αν ο ΠΑΟΚ χρειάζεται προσθήκες ή χτίσιμο από την αρχή. Αν αποφάσιζε το πρώτο, θα πρεπε σε αυτούς τους παίκτες ο Τούντορ να στηριχθεί. Αν αποφάσιζε το δεύτερο, δηλαδή να φτιάξει κάτι καινούργιο, το ξήλωμα του πουλόβερ θα 'πρεπε να ξεκινήσει διώχνοντας αυτούς. Για δύο λόγους: γιατί φέρουν το βάρος της περσινής αποτυχίας και γιατί για να φτιάξεις μια καινούργια ομάδα χρειάζονται χρήματα.

Ελάχιστα
Ο πειρασμός να ρίξεις το βάρος της περσινής αποτυχίας του ΠΑΟΚ στους προπονητές (και κυρίως στον Αναστασιάδη) ήταν τεράστιος. Ο ΠΑΟΚ άρχισε καλά, αλλά ξεφούσκωσε θεαματικά και σε αυτές τις περιπτώσεις οι εύκολες διαπιστώσεις οδηγούν τον προπονητή στο απόσπασμα. Ο προπονητής φταίει γιατί «η ομάδα δεν έχει φυσική κατάσταση», γιατί «ο προπονητής δεν έκανε καλή διαχείριση και επιβάρυνε τους παίκτες», γιατί τελικά «δεν έκανε μεταγραφές τον Ιανουάριο» - αυτό το τελευταίο το είπε κι ο Ιβάν Σαββίδης. Ολα αυτά μπορεί και να ισχύουν αλλά είναι μισές αλήθειες: γιατί η μεγάλη αλήθεια είναι ότι πέρυσι ο ΠΑΟΚ από τους ξένους του ειδικά πήρε ελάχιστα.

Κοινό
Ο Ρατς, ο Περέιρα και ο Νομπόα έχουν ένα κοινό: έπαιξαν όσο χρειάζεται για να πείσουν τον κόσμο ότι είναι καλοί παίκτες και μετά συμπεριφέρθηκαν σαν η αποστολή τους να ολοκληρώθηκε. Αν το ποδόσφαιρο ήταν καλλιστεία αυτό θα είχε μια λογική, αλλά το ποδόσφαιρο είναι κάτι άλλο: απαιτεί συνήθως αν είσαι καλός στον πρώτο γύρο, να είσαι ακόμα καλύτερος στο δεύτερο για να κερδίσεις το πρωτάθλημα. Ο Ρατς και ο Περέιρα στον πρώτο γύρο ήταν στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος, στο δεύτερο στη χειρότερη. Ο Νομπόα έκανε καλά παιχνίδια μόλις ήρθε και χάθηκε όσο η σεζόν ολοκληρωνόταν: για να δικαιολογηθεί η ακριβοπληρωμένη μετριότητα του χρησιμοποιήθηκαν επιχειρήματα του τύπου «έχει το μυαλό του στο Κόπα Αμέρικα». Στο οποίο σημειωτέον δεν έκανε και τίποτα.

Τεράστια
Οι παίκτες αυτοί έχουν τεράστια συμβόλαια. Ο Περέιρα έπαιρνε 350 χιλιάδες ευρώ καθαρά, ποσό μεγάλο για Αργεντινό που μέχρι τα 28 του δεν είχε φύγει από τη χώρα του, όπου κι αμειβόταν με 50 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο. Κάπου τόσα έπαιρνε κι ο Γκολάσα, του οποίου τα ματς στο πρωτάθλημα του Ισραήλ μάλλον υπερτιμήθηκαν. Οι άλλοι τρεις τίναξαν την μπάνκα στον αέρα βρίσκοντας συμβόλαια που δεν είχαν φανταστεί. Ο Ρατς θα έπαιρνε 700 χιλιάδες τον χρόνο μέχρι τα 37 του! Ο Μάρτενς 750 χιλιάδες για να πονάει στους προσαγωγούς. Ο Νομπόα 1 εκατ. 100 χιλιάδες ευρώ καθαρά κι ας μην έχει κερδίσει τίποτα σοβαρό στην καριέρα του. Το σύνολο αυτοί κόστιζαν στον ΠΑΟΚ πάνω από 5 εκατ. ευρώ μαζί με την εφορία: για να το κάνω απλό μοιράζονταν όλο το τηλεοπτικό συμβόλαιο της Νόβα!

Πολλά
Ο Αρνεσεν πρέπει να φτιάξει μια καινούργια ομάδα. Καινούργια ομάδα δεν φτιάχνεις με παλιά και ακριβοπληρωμένα υλικά. Αν έμεναν όλοι αυτοί κι ο ΠΑΟΚ αποκτούσε τρεις παίκτες (που μαζί με την εφορία θα στοίχιζαν 3 εκατ. ευρώ τουλάχιστον), το συνολικό του κόστος θα γινόταν εξωφρενικό και είναι αμφίβολο, αν η ποιότητά του θα ήταν μεγαλύτερη: πάλι τη διαφορά θα πρέπει να την κάνουν οι νεοφερμένοι. Τι έχασε ο ΠΑΟΚ παραμερίζοντας όλους αυτούς; Την ελπίδα ότι θα τους δει να παίζουν όσο καλά έπαιξαν πέρυσι σε ένα μικρό σχετικά διάστημα της σεζόν. Πόσο αξίζει αυτή η ελπίδα; Τα 5 εκατ. ευρώ τα βρίσκω πολλά: κι ο Αρνεσεν το ίδιο.

Σχέδιο
Ο Τούντορ κι ο Αρνεσεν περίμεναν να δουν κόντρα στη Λοκομοτίβα την ομάδα χωρίς αυτούς: δεν ήταν άσχημη στην Τούμπα. Πρέπει να παίξει ακόμα καλύτερα για να αποκλείσει τη Σπάρτακ Τρνάβα, αρχής γενομένης από την Πέμπτη. Αλλά το βασικό είναι ότι πλέον ξεκαθάρισε το σχέδιο...

Πηγή: sday.gr 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags