Το συζητούσα και με φίλους αρκετή ώρα μετά το ματς αλλά και με άλλους ρεπόρτερ που περάσαμε μαζί τις 17 μέρες στην Πολωνία παρακολουθώντας το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της ΑΕΚ και τα φιλικά της:

"Ρε λέτε να μας τρολαραν στην Οπαλενιτσα και στα φιλικά ματς εκεί; Άλλη ομάδα αυτή η ΑΕΚ κόντρα στην Σεβίλλη...", ήταν ο σύντομος και ουσιαστικός διάλογος που είχαμε και ήταν απόλυτα δικαιολογημένος...

Η ΑΕΚ απέναντι στην Σεβίλλη ήταν η ομάδα της δουλειάς του προπονητή της με όλη την έννοια της σημασίας ολόκληρης της πρότασης που μόλις διαβάσατε! Και χαίρομαι ειλικρινά γι αυτό και ας ομολογήσω πως δεν το περίμενα.

Σας έγραφα από την Πολωνία (και αφότου γυρίσαμε από εκεί στο κείμενο που αφορούσε τον απολογισμό της προετοιμασίας των "κιτρινόμαυρων") για το... δόγμα του Τραϊανού Δέλλα και πόσο αφοσιωμένα δούλεψε πάνω σ' αυτό με τους ποδοσφαιριστές του...

Ασφυκτικό πρεσινγκ από το πρώτο τρίτο του γηπέδου του αντιπάλου για να τον υποχρεώσει στο εύκολο και αβίαστο λάθος που του πρόσφερε επί της ουσίας τις περισσότερες δεύτερες μπάλες. Το είδαμε να συμβαίνει επιτυχώς στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα με την κάτοχο του Europa Leauge.

Ατέλειωτο τρέξιμο και κούραση στον αντίπαλο σε βαθμό εξοντωτικό... Οι παίκτες του Δέλλα έβγαλαν πολλά χιλιόμετρα και να φανταστεί κανείς πως ακόμη η ομάδα δεν έχει φρεσκαριστει, τώρα πέφτει ο ρυθμός και γίνονται πιο ελαφριά τα πόδια.

Υπομονή στην κατοχή της μπάλας και εκνευριστική (για τον εκάστοτε αντίπαλο) κυκλοφορία της μπάλας που με μια επαφή τις περισσότερες φορές περνούσε από κάθε "κιτρινόμαυρο" πόδι...

Αυτά τα στοιχεία δούλευε ο Έλληνας τεχνικός της ΑΕΚ στην Πολωνία σε εκνευριστικό -για εμάς- βαθμό σε καθημερινή βάση προκειμένου να το εμπεδώσουν οι παίκτες του και να το δούμε να υλοποιείται και εμείς στο χορτάρι!

Το ζήτημα ήταν το μονταρισμα και το κατάλληλο πάντρεμα στα ζευγάρια σ' αυτό το 4-2-3-1 που μετατρέπεται τακτικά πανεύκολα στο... ανάποδο του 4-3-2-1 και θα το δούμε αρκετές φορές στη διάρκεια της σεζόν...

Κι όταν μιλάμε για πάντρεμα δεν υπήρχε θαρρώ καλύτερο παράδειγμα να αναφέρω από το δίδυμο στα χαφ με τους Γιόχανσον και Σιμοες οι οποίοι έκαναν ότι ήθελαν στον άξονα της μεσαίας γραμμής, ήταν σχεδόν αλάνθαστοι και επί της ουσίας επέβαλλαν την κατοχή της μπάλας στην ΑΕΚ χάρη στα αμέτρητα κοψίματα και κλεψιματα τους.

Ο Σουηδός χαφ ήταν για πολλοστή φορά απροσπέλαστος, με άριστες τοποθετήσεις, έβγαινε πρώτος στην μπάλα, δυνατός ψηλά, με καλή γνώση του χώρου δράσης του και άψογα μοιρασμένη τη δουλειά με τον παρτενέρ του. Εξαιρετική κίνηση με την μπάλα στα πόδια και αλάνθαστος στις επιλογές του και στις αλλαγές παιχνιδιού που έκανε σε αρκετές περιπτώσεις.

Ο Σιμοες όμως απ την άλλη ένα απίθανο, ασταμάτητο και ακούραστο μηχανάκι δίπλα στον πιο βαρύ δεδομένα Γιόχανσον. Ήρθε και κουμπωσε που λέμε ρε παιδί μου... Εξαιρετική κίνηση με ή χωρίς την μπάλα, αμέτρητα κλεψιματα, φοβερά κοψίματα σε προσπάθεια εκδήλωσης αντεπίθεσης της Σεβίλλη, safe παιχνίδι με την μπάλα στα πόδια και το κοντέρ να γράφει ατελείωτα χιλιόμετρα...

Φανταστείτε τώρα το συγκεκριμένο δίδυμο στα χαφ της ΑΕΚ να παίξει μαζί αλλά 6-7 ματς και να μάθει καλύτερα ο ένας το παιχνίδι του άλλου... Αν είναι αυτή η εικόνα προάγγελος των όσων θα δούμε από Σιμοες και Γιόχανσον τότε θα έχουμε πολύ καλά μαντάτα σε κάθε αναμέτρηση.

Απ τους κορυφαίους όμως του αγώνα στο ΟΑΚΑ ήταν οι Αραβιδης και (κυρίως) Πλατελλας. Οξύμωρο σίγουρα όταν στην ΑΕΚ ψάχνουν δικαιολογημένα για εξτρέμ και φυσικά πολύ καλά το κάνουν.

Ο Πλατελλας ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης για να είμαστε αντικειμενικοί και σωστοί... Ο Πλατελλας έκανε ότι ήθελε την αριστερή πλευρά των Ισπανών και τούτη τη φορά επέλεξε το απλό και το συνετό (στην πάσα και την τελική προσπάθεια) με αποτέλεσμα να είναι γενικά και ειδικά σούπερ!

Ο Αραβιδης σκόραρε και πάλι, έδωσε έτοιμο γκολ στον Τζιμπούρ και τακτικά ήταν αλάνθαστος στο πάντρεμα του με τον Σοιλεδη, πολύ πάθος αλλά ταυτόχρονα και καθαρό μυαλό και φυσικά ασταμάτητο πρεσινγκ και διαρκής κίνηση... Ήταν πολύ καλός ο "Άραβας"...

Από κει και πέρα δεν θέλω να γράψω πολλά για τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές. Θα αρκεστώ να σημειώσω ότι αν δεν αποκτηθεί ένας σούπερ στόπερ το βασικό δίδυμο στο κέντρο της άμυνας δείχνει ότι πρέπει να είναι Κολοβετσιος και Τζανετοπουλος.

Κι όλα αυτά με τους Βάργκας και Τζιμπούρ να μην είναι τα πρόσωπα που έκαναν στο ΟΑΚΑ τη διαφορά, δεν ήταν στην καλύτερη τους μέρα, όμως με μια - δυο κινήσεις τους στο χορτάρι καταλαβαίνεις τι... έρχεται, τι θα ακολουθήσει...

Για τον Μπαρόχα ήλπιζα ότι μετά το ματς με την Σεβίλλη θα έχουμε ουσιαστικό δείγμα... γραφής και ικανοτήτων αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε αφού η ΑΕΚ απειλήθηκε μετά το γκολ σε μια φάση απ την Σεβίλλη με πρωταγωνιστή τον Κακουτα στο δεύτερο ημίχρονο.

Το θέμα όμως και αυτό που πρέπει να κρατήσουμε (εκτός απ το γεγονός ότι είδαμε σε τεράστια απρόσμενο ποσοστό όλα όσα δούλεψαν ο Δέλλας και οι "κιτρινόμαυροι" στην Πολωνία) είναι πως δεν σταματάμε εδώ.

Ουσιαστικά το μήνυμα από το ματς ήταν το εξής: να δεις τι σου 'χω για μετά...

Στ' αλήθεια σκεφτείτε το ενδεχόμενο των μεταγραφών και της επιπλέον ενίσχυσης της ΑΕΚ με Μπουονανοτε που αναμένεται να έρθει (πιθανότατα) Τρίτη στην Αθήνα για λογαριασμό της Ένωσης, τουλάχιστον ένα ακόμη εξτρέμ, ένα σούπερ στόπερ και ίσως και φορ (αν και δύσκολο να προχωρήσουν στην απόκτηση καλύτερου του Αλγερινου φορ που προσωπικά θα το ήθελα αφού με καλο συναγωνισμό εκτοξεύεται και ο Τζιμπούρ και η ΑΕΚ).

Προσθέστε στα παραπάνω και την επιστροφή του Μανταλου στην 11αδα και κάντε τη σούμα για να διαπιστώσετε ότι η ομάδα θα είναι δεδομένα ανταγωνιστική και πολύ δυνατή. Και ενίσχυση, και πρωταθλητισμό έγραφα τις προάλλες σε τούτο το χώρο μας και όπως βλέπετε το πρώτο μισό ισχύει σε απόλυτο βαθμό...

Υγ: Δεν ξέρω για εσάς αλλά εμένα μου άρεσε αρκετά η νέα φανέλα της ΑΕΚ από την Nike... Πολύ περισσότερο απ οποιαδήποτε τα τελευταία χρόνια.

Υγ2: Ο Δημήτρης Γροντής έχει κάνει πολύ καλή προετοιμασία, ξεχώρισε στα φιλικά που αγωνίστηκε και στο ματς με την Σεβίλλη ήταν και πάλι αρκετά καλός ως επιτελικός μέσος (στη θέση του). Καλό κράτημα της μπάλας, καλύτερο σπάσιμο της στα άκρα διαγώνια και μπροστά, σωστές πρωτοβουλίες. Δεν γίνεται και δεν επιτρέπεται για το παιδί (απ τα λίγα της ΑΕΚ) να μην αναγνωρίζεις έστω τις καλές του στιγμές. Προσοχή δεν γράφω να λένε όλοι πως πρέπει να πάρει θέση βασικού και πως δεν υπάρχει άλλος σαν κι αυτόν. Όμως όταν είναι καλός δεν μπορείς να το παρουσιάζεις διαφορετικά, εκτός βέβαια αν είσαι εμπαθής και κομπλεξικός... Δεν θα γράψω κανένα άλλο όνομα γιατί δεν θέλω να απαξιώνω κανέναν ποδοσφαιριστη με την φανέλα της ΑΕΚ, αλλά υπάρχουν ξένοι χειρότεροι του και δεν έχει λογική και νόημα να μην αναγνωρίζεται το καλό όταν συμβαίνει φυσικά. Όχι να το κάνεις απλά για να το κάνεις...

Υγ3: Εντυπωσιασμένος απ τον τρόπο δουλειάς στην προετοιμασία της ΑΕΚ δήλωσε ο Ρόναλντ Βάργκας και ευτυχώς που τα λένε και οι πρωταγωνιστές για τη δουλειά που γίνεται με τον Δέλλα γιατί συνιστά και μια δικαίωση για μας που σας τα μεταφέρουμε χρόνια τώρα (όχι μόνο φέτος) πόσο σκληρά και πόσο αφοσιωμένος είναι στη δουλειά του ο Έλληνας τεχνικός.

Υγ4: Δεν μπορώ άλλο να γελάσω με τις αντιδράσεις του κόσμου με το που ακουμπάει την μπάλα ο Κρισαντους. Εντάξει δίκιο έχει πάντα ο φίλαθλος-οπαδός που πληρώνει και πάει γήπεδο, αλλά ειλικρινά θεωρεί κανείς στα σοβαρά τώρα πως βοηθάει αυτό το πράγμα τον ποδοσφαιριστή;

Πηγή: gazzetta.gr