Για να καταλάβει κανείς τι έγινε και πως προκρίθηκε απευθείας η Τουρκία στην τελική φάση του Euro 2016 θα πρέπει να κοιτάξει συνολικά την εικόνα του ομίλου, όπου συνέβησαν ένα σωρό μαζεμένα θαύματα. Αργά χθες το βράδυ, οι Τούρκοι διαπίστωσαν πως υπάρχει ένα ακραίο σενάριο που τους δίνει απευθείας την πρόκριση. Ποιο ήταν αυτό; Να κερδίσει το Καζακστάν (ουραγός του ομίλου) μέσα στην Λετονία και συνάμα οι γείτονες να κερδίσουν την αδιάφορη Ισλανδία. Τι θα γινόταν τότε; Η Λετονία θα έμενε ουραγός του ομίλου και ως εκ τούτου θα έσβηνε τα αποτελέσματα με τους Τούρκους από τους οποίους είχαν κόψει βαθμούς, κάτι που θα σήμαινε ότι η Τουρκία θα προκρινόταν ως καλύτερη τρίτη των ομίλων! Την ίδια στιγμή στην Ολλανδία έκαναν άλλες προσευχές. Οι αδιάφοροι Ισλανδοί να κόψουν βαθμούς από την Τουρκία και οι «οράνιε» με νίκη επί της αδιάφορης Τσεχίας να κλέψει την 3η θέση των μπαράζ.

Τα όσα έγιναν σε αυτό το βράδυ είναι για σενάριο ταινίας. Οι αδιάφοροι Τσέχοι κάνουν το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα. Βρίσκουν μπόσικους τους Ολλανδούς και προηγούνται με 0-3 με γκολ των Κάντέραμπεκ (24’), Σούραλ (35’) και αυτογκόλ του Φαν Πέρσι (66’) αν και παίζουν από το 43ο λεπτό με παίκτη λιγότερο. Τα πάντα δείχνουν χαμένα για τους «οράνιες».

Την ίδια στιγμή οι Καζάκοι ανοίγουν το σκορ στην Ρίγα (65’ Κουάτ) και οι Τούρκοι πια θέλουν ένα γκολ για να προκριθούν απευθείας. Ωστόσο, παίζουν άθλια! Ο Φατίχ Τερίμ δεν δίνει διαταγή για φουλ επίθεση και το κοινό δυσανασχετεί. Η αποβολή του Τόρε (78’) δεν είναι θετικός οιωνός. Την ίδια στιγμή η Ολλανδία ξυπνά και με δύο γκολ από Χούντελααρ (70’) και Φαν Πέρσι (83’) μειώνουν σε 2-3 και ελπίζουν.

Κάπου εκεί έρχεται ακόμα ένα θαύμα. Οι Τούρκοι κερδίζουν φάουλ, όμως ο καλός τους εκτελεστής (Τσαλχάνογλου) έχει γίνει αλλαγή. Ο Σελτσούκ Ινάν παίρνει φόρα (89’), κάνει το τέλειο χτύπημα και βγάζει όλη την Τουρκία στους δρόμους. Το 0-1 στην Ρίγα δεν άλλαξε ποτέ, οι Τσέχοι άλωσαν το Άμστερνταμ (2-3) και οι Τούρκοι πήραν το απευθείας εισιτήριο για την Γαλλία, στέλνοντας την Ουγγαρία στα μπαράζ και την Ολλανδία σπίτι της! 

Τα αποτελέσματα

1ος όμιλος
Λετονία-Καζακσταν 0-1
(65` Κουάτ)

Ολλανδία-Τσεχία 2-3
(70` Χούντελαρ, 83` Φαν Πέρσι-24` Καντεράμπεκ, 35` Σούραλ, 66` Φαν Πέρσι αυτ.)

Τουρκία-Ισλανδία 1-0
(89` Σελτζούκ Ινάν)