Facebook Pixel Καρπετόπουλος: Δεν κερδίζεις πουθενά τίτλο έτσι…
| 2015-11-03 20:22:00

Καρπετόπουλος: Δεν κερδίζεις πουθενά τίτλο έτσι…

Καρπετόπουλος: Δεν κερδίζεις πουθενά τίτλο έτσι…

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος γράφει στο προσωπικό του blog για την έλλειψη ανταγωνισμού του πρωτοπόρου Ολυμπιακού από τις υπόλοιπες ομάδες της Σούπερ Λιγκ και συγκρίνει τι συμβαίνει στη Σούπερ Λιγκ και τι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

O Ολυμπιακός με εννέα νίκες σε εννέα ματς κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα ακόμα και για τα δικά του δεδομένα: καταρρίπτει ρεκόρ, μοιάζει απλησίαστος, κερδίζει ακόμα κι όταν η απόδοσή του δεν είναι εντυπωσιακή – όπως συνέβη στο Περιστέρι και στη Βέροια. Δεν θα συμφωνήσω με τον καλεσμένο μας την Κυριακή το βράδυ στη Νova Βαγγέλη Βλάχο ότι το πρωτάθλημα τελείωσε ήδη από το Νοέμβριο καθώς πολλά ακόμα μπορεί να συμβούν. Όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα πρόβλημα ανταγωνισμού του πρωταθλητή, που φέτος βγάζει μάτια. 

Πολύ ανταγωνιστικό

Η αλήθεια είναι πως η βαθμολογία λέει πως αν δεν υπήρχε ο Ολυμπιακός θα είχαμε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ο δεύτερος Παναθηναϊκός έχει 19 βαθμούς και η τρίτη ΑΕΚ 17, αλλά όπως στη Λεωφόρο φάνηκε την Κυριακή η διαφορά της είναι ακόμα μικρότερη κι από αυτή που δείχνει η βαθμολογία. Ο ΠΑΟΚ είναι στους 14 βαθμούς, αλλά έχοντας βγάλει ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα μπορεί να ελπίζει ότι θα τους ξεπεράσει.

Περιθώρια για όνειρα θα είχε και ο εξαιρετικός εκτός έδρας Πανιώνιος, που βαθμούς έχει 16 αλλά και ο Αστέρας που συνέρχεται κι έχει 15: πίσω από τον Ολυμπιακό υπάρχει μια μεγάλη ισορροπία κι αυτή ρευστότητα σίγουρα οφείλεται στο ότι κάθε ομάδα έχει αρετές (που της επιτρέπουν να παίρνει δύναμη μετά τα στραβοπατήματα) αλλά και δυσκολίες αγωνιστικές (που ακόμα δεν έχει ξεπεράσει). Οντως ο ανταγωνισμός θα ήταν συναρπαστικός, αλλά αυτή είναι η μία ανάγνωση. Γιατί υπάρχει και μια άλλη που λέει ότι αυτή η ισορροπία προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι οι θεωρητικά διεκδικητές του τίτλου (ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ) έχουν κάνει στο ξεκίνημα λάθη πολλά. 

Φτωχότατος απολογισμός

Το εννιά στα εννιά του Ολυμπιακού είναι σίγουρα υπερβολικό και είναι μάλλον αδύνατο να ανταγωνιστείς  μια ομάδα με τέτοιο βηματισμό: και υπέρβαση να είχε κάνει κάποιος από τους άλλους διεκδικητές δύσκολα θα είχε εννιά νίκες σε εννιά ματς. Ωστόσο κι ο μέχρι τώρα απολογισμός των συνδιεκδικητών του τίτλου είναι φτωχότατος: σε κανένα πρωτάθλημα της Ευρώπης ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και πόσο μάλλον ο ΠΑΟΚ δεν θα ήταν πρώτη στην βαθμολογία με τέτοια αποτελέσματα σαν αυτά που έχουν φέρει στο πρωτάθλημα. Θυμίζω ότι ο ΠΑΟ έχει πετάξει 8 βαθμούς, η ΑΕΚ 10 και ο ΠΑΟΚ 13. Δείτε τι συμβαίνει σε πρωταθλήματα πιο ισορροπημένα από το δικό μας. 

Πουθενά στην Ευρώπη 

Στην Αγγλία η Μάντσεστερ Σίτι και η Αρσεναλ που προηγούνται έχουν πετάξει 8 βαθμούς σε 11 ματς. Στην Γερμανία η Μπάγερν μόνο 2 και η Μπορούσια 7 κι αυτές σε 11 ματς. Στην Ιταλία, που τέσσερις ομάδες είναι σε απόσταση αναπνοής η Φιορεντίνα και η Ιντερ έχουν πετάξει σε 11 αγωνιστικές 9 βαθμούς: στις 9 πρώτες οι Βιόλα είχαν πετάξει μόλις 6, ενώ η Ιντερ ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό 5 στα 5! Στην Ισπανία σε 10 αγωνιστικές η Ρεάλ και η Μπάρτσα έχουν χάσει μόνο 6 βαθμούς:  η Ρεάλ είναι και αήττητη, όπως και η Παρί που στη Γαλλία έχει μόνο 2 ισοπαλίες σε 12 ματς, όπως ακριβώς και η πρωτοπόρος στην Πορτογαλία Σπόρτινγκ που σε 9 ματς έχει κι αυτή 7 νίκες. Εννέα νίκες σε 11 ματς έχει κι ο πρωτοπόρος στην Ολλανδία Αγιαξ, ενώ πιο εντυπωσιακή είναι η Βασιλεία που στην Ελβετία έχει 12 νίκες σε 14 παιγνίδια! Για αυτό όλες αυτές οι ομάδες κάνουν πρωταθλητισμό: γιατί κερδίζουν. 

Πετάνε πολλά 

Για να κερδίσεις το πρωτάθλημα πρέπει να κάνεις βαθμούς πολλούς, να χτίσεις σερί, να μην πετάς σχεδόν τίποτα. Ο ΠΑΟ είχε 3 βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό μέχρι την 7η αγωνιστική γιατί είχε ένα πρόγραμμα τρομερά εύκολο: η μόνη δύσκολη νίκη του ήταν στην Ξάνθη. Μόλις του προέκυψαν δυο δύσκολα ματς (με ΠΑΟΚ κι ΑΕΚ) έχασε επαφή με την κορυφή γιατί έκανε 1 βαθμό! Η ΑΕΚ είναι απίθανο να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, όταν εκτός έδρας έχει κερδίσει μόνο ένα από τα πέντε ματς που έδωσε – κι αυτό χάρη σε ένα τρομερό φάουλ που χτύπησε ο Μπαρμπόζα στην Βέροια. Για τον ΠΑΟΚ δεν το συζητάω καν: η επιμονή του Τούντορ σε μια αμυντική τριάδα που πέρυσι δέχτηκε στο πρωτάθλημα καμιά πενηνταριά γκολ κατέστρεψε τις ελπίδες του καλά καλά πριν φτάσουμε στην 5η αγωνιστική. Προφανώς πρωταθλητισμός με τόσες πολλές βαθμολογικές απώλειες δεν γίνεται. 

Μπορεί να κέρδιζε άλλος

Η αλήθεια είναι ότι οι τρεις ομάδες δεν ξεκίνησαν από την ίδια αφετηρία. Ο ΠΑΟ δουλεύοντας με τον ίδιο προπονητή για τρίτη χρονιά, κι έχοντας στο ενεργητικό του τη διετία μια κατάκτηση κυπέλλου και δυο δεύτερες θέσεις, περιμέναμε όλοι ότι θα έκανε ένα ξεκίνημα καλύτερο. Η ΑΕΚ ήρθε από τη δεύτερη κατηγορία και πληρώνει το τίμημα των φιλοδοξιών: ο Δέλλας πλήρωσε τις μεγάλες υποχωρήσεις του απέναντι σε υπερβολικές απαιτήσεις. Ο ΠΑΟΚ επίσης επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα και θέλει χρόνο, δουλειά κι ενίσχυση. Όμως παραμένει το γεγονός ότι έχουν κάνει και οι τρεις αδικαιολόγητα μέτριο ξεκίνημα. Και ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο Ολυμπιακός δεν ξέρω αν κάποιος από αυτούς θα το κέρδιζε το πρωτάθλημα, αν συνέχιζαν να πετάνε βαθμούς με τόση ευκολία…

Πηγή: novasports.gr

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags