Η είδηση της επιστροφής των ακαδημιών του Παναθηναϊκού στο αθλητικό κέντρο της Παιανίας, ιδιοκτησίας του Γιώργου Βαρδινογιάννη, δημιούργησε πολλές συζητήσεις, σενάρια και φήμες.

Γι’ αυτό και θα επιδιώξουμε να τα ξεκαθαρίσουμε…

Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί προχώρησε σε αυτή τη κίνηση ο Γιάννης Αλαφούζος, αφού είχε κάνει σημαία του την… ανεξαρτητοποίηση του Παναθηναϊκού από τους Βαρδινογιάννηδες;

Η απάντηση είναι πολύ απλή. Το αθλητικό κέντρο στο Κορωπί δεν έχει τα γήπεδα, αλλά ούτε και τις υποδομές (κέντρο φιλοξενίας) που χρειάζεται για την ακαδημία μιας ομάδας του βεληνικούς του Παναθηναϊκού.

Αρκετοί λένε ότι είναι ακατάλληλο και για την πρώτη ομάδα, αλλά αυτό είναι κάτι που ενδέχεται να συζητηθεί μελλοντικά.

Ο Παναθηναϊκός έφυγε από την Παιανία στο τέλος της σεζόν 2012-13. Τα ξημερώματα της 28ης Μαΐου του 2013, ο Γιάννης Αλαφούζος συμφώνησε με τον Κωνσταντίνο Τσακίρη για την… αγορά του «Απήλιον» και οι «πράσινοι» αποχώρησαν από το προπονητικό κέντρο που τους φιλοξενούσε για 32 χρόνια!

Σενάριο 1

Τότε είχε ειπωθεί ότι ο Παναθηναϊκός εγκαταλείπει την Παιανία μετά την οριστική και ολική ρήξη ανάμεσα στον Γιάννη Αλαφούζο και τον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Ο «καπετάνιος», σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αντιπρόεδρο του «τριφυλλιού» Χρήστο Παναγόπουλο, επέμεινε στο ενοίκιο των 1,2 εκατ. ευρώ το χρόνο και την προκαταβολή ύψους 500.000€.
Η «πράσινη» ΠΑΕ δε μπορούσε να αντεπεξέλθει λόγω οικονομικών δυσκολιών και έγινε το… μπουμ!

Σενάριο 2

Ωστόσο κατά μια άλλη εκδοχή ο Γιώργος Βαρδινογιάννης είχε προγραμματισμένο ραντεβού με τον Γιάννη Αλαφούζο, αλλά ο πρόεδρος της ΠΑΕ έστειλε τον Χρήστο Παναγόπουλο με αποτέλεσμα ο «καπετάνιος» να εξοργιστεί και να του πει ότι δεν συζητάει μαζί του. Μάλιστα η ίδια «εκδοχή» θέλει τις δύο πλευρές να μην έχουν προλάβει να φτάσουν στα οικονομικά δεδομένα και ότι όλα έγιναν σκηνοθετημένα για να φανεί ότι ο νέος Παναθηναϊκός «τσακώθηκε» με τους Βαρδινογιάννηδες.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια εποχή που ακούγονταν έντονα, ότι ο Γιάννης Αλαφούζος είχε άρρηκτη σχέση με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Όποιο και από τα δύο σενάρια και εάν ισχύει, είναι προφανές ότι ο Γιώργος Βαρδινογιάννης επέλεξε να βάλει νερό στο κρασί του. Ενδεχομένως να έπαιξε μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι η κουβέντα έγινε μόνο για τις ακαδημίες, στις οποίες ο «καπετάνιος» πάντα είχε μεγάλη αδυναμία.

Σίγουρα έπαιξε τον ρόλο του και το γεγονός ότι ένα από τα κορυφαία προπονητικά κέντρα της Ευρώπης είχε εξελιχθεί σε συγκρότημα – φάντασμα! Χωρίς ζωή, χωρίς καμία ομάδα, χωρίς καν συντήρηση.

Έτσι οι δύο πλευρές δεν άργησαν να συμφωνήσουν και σε λίγους μήνες, αφού χρειάζεται αρκετή προεργασία, οι ακαδημίες θα επιστρέψουν στην Παιανία.

Σε ότι αφορά το Κορωπί, παρά τις προαναγγελίες για μεγάλα έργα και επέκταση του χώρου, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι θα γίνει στη παρούσα φάση, καθώς απαιτούνται πολλά κεφάλαια.

Σύμφωνα με όσα είχαν διαρρεύσει την άνοιξη του 2013, το «Απήλιον» είχε κοστίσει 8 εκατ. ευρώ. Βάσει της συμφωνίας η αποπληρωμή θα γινόταν σε δόσεις και στον Παναθηναϊκό θα δινόταν μια επιπλέον έκταση 50 στρεμμάτων γύρω από τις εγκαταστάσεις, η οποία θα κόστιζε άλλα 2,5 εκ. ευρώ.

Προφανώς το δεύτερο σκέλος δεν προχώρησε ποτέ, ενώ σε ότι αφορά την αγορά του προπονητικού κέντρου ουδείς έχει ξεκαθαρίσει εάν έχει περάσει στα περιουσιακά στοιχεία του Παναθηναϊκού ή κάποιας εταιρείας του Γιάννη Αλαφούζου.

Πηγή: sportit.gr