του Δημήτρη Δημητρόπουλου

 

Η Εθνική Ελλάδος δεν έχει «βγάλει μάτια» με την απόδοσή της στις δυο πρώτες αγωνιστικές των προκριματικών του Μουντιάλ, ωστόσο το ζητούμενο είναι οι νίκες και τις έχει πετύχει κόντρα σε Γιβραλτάρ και Κύπρο. Το ματς της Δευτέρας στην Εσθονία θεωρείται κομβικό ώστε η ομάδα να κάνει το «3 στα 3», να «καθαρίσει» τα εύκολα ματς του ομίλου και να πάει με το απόλυτο στα δύσκολα που ακολουθούν. Το πράγματα, ωστόσο, θα είναι διαφορετικά για την ομάδα και τον Μίχαελ Σκίμπε, ο οποίος θα στερηθεί των υπηρεσιών δυο από των κορυφαίων παικτών στη νίκης επί της Κύπρου, του Κώστα Φορτούνη και του Γιώργου Τζαβέλλα. Συνεπώς, ο Γερμανός θα πρέπει να αναπροσαρμόσει τα πλάνα του. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τις εναλλακτικές που έχει:

Ο αντι-Τζαβέλλας

Με την απουσία του Τζαβέλλα από το αριστερό άκρο της άμυνας, οι επιλογές είναι δυο: Είτε θα επιστρατευτεί ο Χοσέ Χολέμπας είτε θα γυρίσει στη φυσική του θέση ο Κώστας Σταφυλίδης, ο οποίος αγωνίστηκε ως αμυντικός χαφ στο παιχνίδι με την Κύπρο. Σε περίπτωση που προκριθεί το δεύτερο σενάριο, ωστόσο, προκύπτει άλλο ζήτημα στον χώρο του κέντρου για ποιος θα είναι ο παρτενέρ του Μανιάτη, ελλείψει και του τραυματία Σάμαρη.

Ο αμυντικός χαφ

Ο Μανιάτης θεωρείται σίγουρος και μένει να μάθουμε ποιον θα έχει στο πλευρό του. Αυτός θα μπορούσε να είναι ξανά ο Κώστας Σταφυλίδης, οποίος όμως δεν είναι κανονικός αμυντικός χαφ, ενώ αποτελεί και υποψήφιο για τη θέση του αριστερού μπακ, όπως αναφέραμε νωρίτερα. Τη θέση του θα μπορούσε να πάρει ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, του οποίου η φυσική θέση είναι στο κέντρο της άμυνας, αλλά μπορεί να αγωνιστεί και στο κέντρο. Από την άλλη, εάν ο Σκίμπε θέλει να δώσει μεγαλύτερη επιθετικότητα στην ομάδα, θα δώσει φανέλα βασικού στον Ταχτσίδη, ενός παίκτη με πολύ πιο επιθετικά χαρακτηριστικά και έφεση στη δημιουργία.

Ο αντι-Φορτούνης και τα πλάγια χαφ

Ο τραυματισμός του παίκτη του Ολυμπιακού μπορεί εύκολα να καλυφθεί, τουλάχιστον ποσοτικά, από τη στιγμή που η Εθνική διαθέτει πλεόνασμα επιθετικών χαφ. Η λογική λέει πως τη θέση του θα πάρει ο Μάνταλος, ο οποίος έκανε εξαιρετική εμφάνιση κόντρα στην Κύπρο ξεκινώντας στα δεξιά. Ελλείψει του Φορτούνη, θα καταργηθεί το σχήμα με τρία «δεκάρια», ενώ ερωτηματικό αποτελεί η συμμετοχή του Μπακασέτα, που δεν φάνηκε στο παιχνίδι της Παρασκευής. Σε περίπτωση που δεν ξεκινήσει ο μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ, θα πάμε σε σχήμα με τον Μάνταλο στον άξονα και κλασικούς ακραίους στα πλάγια. Στα αριστερά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αγωνιστεί ο Χολέμπας, τον οποίο ο Σκίμπε αρέσκεται να χρησιμοποιεί ως χαφ. Όσο για τη δεξιά πλευρά, υποψήφιοι είναι οι Καρέλης και Γιαννιώτας, χωρίς να αποκλείεται φυσικά η παραμονή του Μπακασέτα στην ενδεκάδα και η τοποθέτησή του στο «φτερό».