Διπρόσωπη εμφανίστηκε η ΑΕΚ κόντρα στον Πλατανιά. Στο πρώτο ημίχρονο οι "κιτρινόμαυροι" εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, στο τέλος του δευτέρους όμως, λες και σκότωσε το τέρας μέσα της, κατάφερε να πάρει τη νίκη με τρία γκολ. Η Ένωση είχε να νικήσει από τις 27 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα από το τελευταίο ματς του Κετσπάγια στη Λάρισα.

Έκπληξη μεν, λογική δε...

Η ΑΕΚ εναντίον του Ατρομήτου έχασε τους τρεις βαθμούς χάρη σε γκάφα γκολ που δέχτηκε ο Γιάννης Ανέστης. Ο Έλληνας τερματοφύλακας όμως έδειξε ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση, αφού σε φιλικό με την ίδια ομάδα στη διακοπή έφαγε ξανά χαβαλέ τέρμα. Γι'αυτό ο Ζοσέ Μοράις τον άφησε στον πάγκο στο παιχνίδι με τον Πλατανιά και ξεκίνησε βασικό τον Βασίλη Μπάρκα. Η αλλαγή στον άσο ήταν μεν έκπληξη, δεν στερούταν όμως λογικής. Ο 22χρονος Ελληνολλανδός γκολκίπερ δεν τα πήγε άσχημα. Ήταν σταθερός, έκανε καθοριστικές επεμβάσεις (όπως αυτή του 51' στο σουτ του Μουνάφο) και το κυριότερο, ήταν σωστός στις εξόδους του, ένας τομέας, που αποτελούσε μεγάλη αδυναμία του έτερου πορτιέρε της ομάδας.

Στις υπόλοιπες θέσεις δεν είχαμε διαφοροποιήσεις. Γκάλο, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ αποτέλεσαν από δεξιά προς τα αριστερά την αμυντική τετράδα, στα χαφ έπαιξαν Γιόχανσον-Σιμόες και στις πτέρυγες ο Πατίτο με τον Αραβίδη. Επιτελικός αγωνίστηκε ο Μάνταλος και στην κορυφή της επίθεσης τοποθετήθηκε ο Αλμέιδα.

Τί έκανες στη διακοπή Μοράις;

Στις δηλώσεις πριν τον αγώνα αρκετοί «κιτρινόμαυροι» συμφώνησαν, ότι η διακοπή τους έκανε καλό. Αυτό δεν φάνηκε στο πρώτο ημίχρονο του ΑΕΚ-Πλατανιάς. Οι παίκτες του Μοράις είχαν μεν τον έλεγχο, αλλά αντιμετώπισαν προβλήματα στην ανάπτυξη και το δημιουργικό κομμάτι, κάτι που ήταν προϊόν του πολύ καλού στησίματος των Κρητικών, οι οποίοι ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι στο τραζίσιον, όταν έβρισκαν ανοιχτό γήπεδο. Η Ένωση έδειχνε, για πολλοστή φορά, άνευρη, χωρίς διάθεση, ένταση και ταχύτητα, μία εικόνα που επιβεβαίωσε όσα διέρρεαν τα ρεπορτάζ, ότι ο νέος προπονητής της κάνει πολύ σκληρές προπονήσεις, με αποτέλεσμα να έχουμε τραυματισμούς (Τσιγκρίνσκι-Χριστοδουλοπουλος).

Μπλοκαρισμένοι όλοι

Ο Μάνταλος δεν μπόρεσε να οργανώσει με επιτυχία το παιχνίδι των γηπεδούχων. Όποτε ο Δικέφαλος βγήκε με αξιώσεις σε αντεπίθεση ο Αλμέιδα ήταν κρυμμένος (και γενικά άφαντος). Τον Πατίτο «έσβησε» ο Στάθης που πήγε πολύ καλά στο μαρκάρισμά του, ενώ ο Αραβίδης δεν πήρε πολλές προσπάθειες, αν και όταν είχε την μπάλα στα πόδια του δεν στερήθηκε έμπνευσης, όπως στην καταπληκτική αλλαγή παιχνιδιού που έκανε στο 28' και βρήκε τον Πορτογάλο επιθετικό, ο οποίος μπήκε από αριστερά στην περιοχή, αλλά τελείωσε απογοητευτικά τη φάση.

Γενικά, το πρώτο 45λεπτο δεν είχε πολλές καλές στιγμές. Ένα σουτ του Αραβίδη στο 23' είχε (εκτός της φάσης του Αλμέιδα) η ΑΕΚ και ένα του Μανούσου μέσα στην περιοχή στο 32' ο Πλατανιάς. Γι'αυτό και οι λιγοστοί Ενωσίτες που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ το απόγευμα του Σαββάτου αποδοκίμασαν με μικρής έκτασης γιούχα την ομάδα τους για την κακή εικόνα της.

Δεν πας πουθενά με Πέκχαρτ

Στο δεύτερο μέρος το παιχνίδι είχε καλύτερο ρυθμό και εικόνα. Ο Πλατανιάς μπήκε πολύ δυνατά και βγήκε μπροστά με αξιώσεις. Οι Κρητικοί έβαλαν στα καρέ τους στους «κιτρινόμαυρους» και μέσα σε τρία λεπτά έκαναν τρεις ευκαιρίες. Σε μία από τις οποίες ο Μπάρκας έκανε πολύ όμορφη απόκρουση σε σουτ του Μουνάφο, στο 51'. Η ΑΕΚ στη συνέχεια ανέκτησε τον έλεγχο, είχε μία καλή ευκαιρία με κεφαλιά του Αλμέιδα στο 56', αλλά από εκεί και πέρα δεν έκανε κάτι ουσιαστικό. Όσο περνούσαν τα λεπτά και οι γηπεδούχοι δεν πετύχαιναν γκολ, τόσο μεγάλωνε και η απελπισία. Το θέμα πλέον εκτός από αγωνιστικό είναι και ψυχολογικό. Μεγαλύτερη απελπισία όμως θα πρέπει να έπιασε τον Μοράις, όταν βλέπει ότι ο μοναδικός επιθετικός που είχε στον πάγκο είναι ο Πέκχαρτ, τον οποίο έβαλε στο 63' (αντί του Αλμέιδα) μαζί με τον Γαλανόπουλο (πήρε τη θέση του Γιόχανσον). Το αποτέλεσμα βέβαια ήταν αναμενόμενο και σίγουρα κανείς δεν περίμενε από τον λίγο Τσέχο να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Μεταμόρφωση

Τελικά τον Γόρδιο δεσμό άλλος τον έλυσε και η ΑΕΚ απελευθερώθηκε. Ύστερα από εκτέλεση κόρνερ στο 77', ο Κολοβέτσιος πήρε την πρώτη κεφαλιά, ο Μάνταλος πλάσαρε από κοντά, ο Σωτηρίου παρενέβη αλλά δεν μπόρεσε να τη συγκρατήσει την μπάλα που πέρασε τη γραμμή του τέρματος και το τέρμα χρεώθηκε ως αυτογκόλ. Αυτό ήταν! Λες και ο αγώνας ξεκίνησε από την αρχή, η Ένωση έδιωξε το άγχος, άφησε πίσω την κακή της εικόνα και κατάφερε να πετύχει άλλα δύο γκολ.

Μετά από εκτέλεση φάουλ του Μάνταλου από τα πλάγια στο 87', ο Σωτηρίου έκανε διπλή απόκρουση (απέκρουσε και στη συνέχεια έβγαλε το σουτ του Σιμόες) αλλά ο Αραβίδης από κοντά δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία. Στο 90' ο αρχηγός της Ένωσης πέτυχε και δεύτερο τέρμα. Σε μια αντεπίθεση, ο Μάνταλος βρήκε χώρο έξω από την περιοχή και με ένα δυνατό δεξί σουτ "κάρφωσε" την μπάλα στη δεξιά γωνία του Σωτηρίου, πετυχαίνοντας το τελικό 3-0.

 

ΑΕΚ (Μοράις): Μπάρκας, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον (63' Γαλανόπουλος), Μάνταλος, Πατίτο, Αραβίδης, Αλμέιδα (63' Πέκχαρτ)

Πλατανιάς (Παράσχος): Σωτηρίου, Στάθης, Κάργας, Καρυπίδης, Γιορέντε, Γκνιάτιτς, Μουνάφο, Αποστολόπουλος (67' Μενδρινός), Ντεβέσα (67' Στανισάβλιεβιτς), Μανούσος, Γιακουμάκης