Η μόνιμη καραμέλα που ακούμε συχνότερα μετά από συχνά στραβοπατήματα ομάδων είναι η λεγόμενη ελληνοποίηση. Το έχουμε ακούσει σε όλες τις ομάδες, κυρίως στις μεγάλες. Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έχουν δεχτεί πάμπολλες κατσάδες. «Γιατί δεν παίζουν Έλληνες που πονούν και ματώνουν τη φανέλα;» ρωτούν και γκρινιάζουν πολλοί οπαδοί ταυτόχρονα, αλλά όταν παίζουν γηγενείς τους κράζουν και ζητούν ξένους με επαγγελματισμό. Η πλειοψηφία αγνοεί βέβαια, ότι στο σύγχρονο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο τα νήματα κινούνε μάνατζερς και ότι για να βγούνε καλύτεροι Έλληνες παίκτες χρειάζονται χρήματα, τα οποία κανένας πρόεδρος ανεξαρτήτου ομάδας δεν τα δίνει και αφετέρου απαιτείται (πάνω απ' όλα) ΥΠΟΜΟΝΗ που κανείς Έλληνας οπαδός δεν διαθέτει.

Το χειρότερο όλων είναι, ότι κανείς δεν έχει τα κάκαλα να αποφύγει την πεπατημένη και να αντέξει την πίεση που προέρχεται είτε από την αυστηρή κριτική από τον Τύπο είτε από τις φωνές των φιλάθλων που έτσι και αλλιώς θα γκρινιάξουν. Πάρτε για παράδειγμα την ΑΕΚ. Το 2013 η είσοδος του Μελισσανίδη συνοδεύτηκε με μεγάλα λόγια για δημιουργία ομάδας βασισμένη στο ελληνικό στοιχείο, η οποία θα σαρώνει τα πάντα στο διάβα της. Στην πρώτη νίλα με την επιστροφή της στη Super League (ήττα 4-0 με τον Ολυμπιακό) ο Τραϊανός Δέλλας (που δούλευε πολύ και στην ατομική βελτίωση των ποδοσφαιριστών του) απολύθηκε, το σχέδιο... ελληνοποίησης πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων και το τροπάρι άλλαξε. Φυσικά και οι οπαδοί δεν φώναξαν για την αλλαγή πλεύσης, αφού τους είχαν υποσχεθεί μεν Έλληνες ποδοσφαιριστές, τους είχαν τάξει και πρωταθλήματα δε, για τα οποία καίγονταν περισσότερο. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει, ότι με Πογιέτ, Κετσπάγια και τώρα Μοράις υπάρχει κάποιο πλάνο. Ίσα ίσα δεν υπάρχει κανένα και δεν είναι λίγοι αυτοί που δειλά δειλά αναγνωρίζουν, εκ του ασφαλούς πλέον, αφού έχει κοπάσει ο θόρυβος, ότι η ΑΕΚ έκανε λάθος που διαφοροποίησε τη ρότα της μετά το περσινό ντέρμπι στο Καραϊσκάκη.

Πάντως στον ΠΑΟΚ η σημερινή εξέλιξη (όχι η επιστροφή Τζαβέλλα) έδειξε, ότι ο «Δικέφαλος» του Βορρά δεν πάει για ελληνοποίηση. Αυτό έδειξαν οι αλλαγές στο τεχνικό επιτελείο με την πρόσληψη και ένταξη συνεργατών του Βλάνταν Ιβιτς. Ανακοινώθηκε λοιπόν, ότι ο Δημήτρης Δανιηλίδης δεν θα συνεχίσει ως πρώτος γυμναστής της πρώτης ομάδας του "δικεφάλου", με τον Πέταρ Μιλκάνοβιτς να παίρνει τη θέση του, ενώ γνωστοποιήθηκε και η είσοδος του Μίλος Βεσελίνοβιτς στο τεχνικό τιμ του ΠΑΟΚ. Δύο συμπατριώτες του προπονητή της ομάδας προστέθηκαν στο επιτελείο του. Αυτούς ξέρει, αυτούς εμπιστεύεται την ώρα που αντίστοιχα ρουσφέτια Ελλήνων σε Σερβία και σε άλλη χώρα σπάνια θα δούμε.