Είναι δεδομένο ότι η χρονιά έχει χαθεί για την ΑΕΚ. Το τρένο του τίτλου έφυγε και πλέον οι στόχοι της ομάδας είναι αυτοί που κυνηγούσε και πέρσι, δηλαδή η κατάκτηση του Κυπέλλου και να τερματίσει όσο ψηλότερα γίνεται στα πλέι οφς. Μόνο που την προηγούμενη χρονιά μπορούσε να τους διεκδικήσει. Φέτος τα φαινόμενα και τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα δείχνουν, ότι δεν δύναται να τα καταφέρει. Δεν μπορεί, γιατί την περασμένη αγωνιστική σεζόν είχε προπονητή τον Πογιέτ που δεν ήταν προπονητάρα, αλλά τουλάχιστον ήξερε τί υλικό είχε, δεν ρίσκαρε και έπαιρνε τα ματς έστω με μισό μηδέν.

Με τον Μοράις η ΑΕΚ ούτε τα αυτονόητα δεν κάνει. Το στήσιμο της ομάδας από τον Πορτογάλο στο ματς με τον Παναιτωλικό ήταν προβληματικό, ενώ το κοουτσάρισμά του κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης ελλιπές. Και μόνο η παρουσία του Μάνταλου στη δεξιά πτέρυγα (μόνο και μόνο), για να χωρέσει ο ανέτοιμος Αϊντάρεβιτς στο αρχικό σχήμα, προδιέθετε άσχημα τον θεατή για αυτό που θα έβλεπε στη συνέχεια. Γράφτηκε και στο ματς ρεπόρτ του σκύλου, ότι ο ηγέτης της ΑΕΚ απλά δεν μπορεί να παίξει στα άκρα, εγκλωβίζεται και εξουδετερώνεται. Ο Μοράις έσβησε τον καλύτερό του παίκτη, όταν ο νεοαποκτηθείς Σουηδός, που έπαιξε αριστερός εσωτερικός χαφ, δεν είχε ούτε τρεξίματα, αλλά ούτε έδειχνε πως έχει δεθεί με την ομάδα. Μάλιστα ήταν ολοφάνερο πως χρειάζεται να χάσει περισσότερα κιλά από τα 7 που δήλωσε, ότι απώλεσε σε δύο εβδομάδες παρουσίας του στην ΑΕΚ. Απορημένοι έβλεπαν οι Ενωσίτες έναν ποδοσφαιριστή, να παίζει βασικός, ενώ χρειάζεται δουλειά, με χάι λάιτ ένα στραβοπάτημά του στην αντίπαλη περιοχή που... έμοιαζε με τακουνάκι.

Ο Μοράις κράτησε λοιπόν 85 λεπτά μέσα στο παιχνίδι τον Αϊντάρεβιτς (και έβαλε Χριστοδουλόπουλο), ενώ θα μπορούσε να παίζει εσωτερικός χαφ ο Μάνταλος και να βοηθήσει περισσότερο σε αυτή τη θέση. Ο Πορτογάλος άργησε συν τοις άλλοις να κάνει διορθωτική κίνηση, η οποία και αυτή δεν απέφερε καρπούς. Μετά από 20 λεπτά στο δεύτερο μέρος έριξε μέσα τον Μπακασέτα (αντί του άφαντου Πατίτο), απλά και μόνο για να τον βάλει στα δεξιά και να γυρίσει στα αριστερά τον Μάνταλο. Δεν πήρε τίποτα από αυτήν την κίνηση εκτός από μία συνεργασία των δύο ποδοσφαιριστών (Μπακασέτα-Μάνταλου) στον αέρα, στο 67'. Η πιο κουφή του κίνηση όμως ήταν όταν έβγαλε τον ψηλό επιθετικό του (Πέκχαρτ) για να βάλει τον Βάργκας (που έχει να παίξει καιρό), τον οποίο τοποθέτησε στην αιχμή του δόρατος, ενώ είναι εξτρέμ. Και όπως ήταν φυσικό πάλι δεν πήρε τίποτα.

Για να καταλάβετε πόσο άστοχες ήταν οι κινήσεις του, όσες φορές απειλήθηκε ο Κυριακίδης στα τελευταία λεπτά ήταν από προσπάθειες άλλων ποδοσφαιριστών. 79' Γιόχανσον, 88 ' Σιμόες, 92' Λαμπρόπουλος. Όσον αφορά τα αμυντικά, για ένα ημίχρονο δεν κινδύνεψε, αλλά στο δεύτερο μέρος μία γκάφα του Κολοβέτσιου και μία αντεπίθεση του Κλέσιου θα ήταν αρκετά να κάνουν την γκέλα... κηδεία, αλλά χάρη στην αντίληψη του Μπάρκα διατηρήθηκε το μηδέν.

Η ΑΕΚ έφερε πέμπτη ισοπαλία στο ΟΑΚΑ γιατί έχει προβλήματα επιθετικά. Ναι μεν δεν δημιουργεί, αλλά δεν μπορεί να εκτελέσει. Αυτές οι αδυναμίες έχουν δύο τινά. Η ομάδα δεν έχει δουλευτεί καθόλου μεν,  δεν υπάρχουν και παίκτες που να σκοράρουν εύκολα δε. Και για τα δύο προβλήματα τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει πάλι η διοίκηση. Γιατί το λάθος του καλοκαιριού, όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς, αλλά δεν το υιοθετώ, με τον Κετσπάγια, προσπάθησαν να το διορθώσουν με νέο λάθος, τον Μοράις, ο οποίος δεν είχε πολλές και αξιόλογες παραστάσεις ως πρώτος προπονητής. Τον έφεραν στην ΑΕΚ, ντε και καλά. επειδή ήταν βοηθός του Μουρίνιο.  Όσον αφορά τα της ενίσχυσης, οι ΑΕΚτζήδες περίμεναν προσθήκες εκεί που πονά περισσότερο η ομάδα, δηλαδή μπροστά. Περίμεναν λοιπόν από τον Δημήτρη Μελισσανίδη έναν επιθετικό που θα μπορεί να βάλει γκολ, έστω και στον Κυριακίδη. Ανταυτού αποκτήθηκε μέχρι στιγμής ένας χαφ (Αϊντάρεβιτς), ένας στόπερ (Βράνιες) και ο Μεληκιώτης που το παιδί είναι επιθετικός, αλλά δεν έπαιζε στη Βέροια, θα παίξει τώρα στα 20 του στην ΑΕΚ; Η Ένωση λοιπόν έπρεπε να είχε τελειώσει την υπόθεση του επιθετικού νωρίτερα από τις άλλες και να μην περιμένει τώρα τον Ντίας, για του οποίου την ποιότητα δεν έχουμε και ξεκάθαρη εικόνα.

Kαι επιθετικό να πάρει όμως θέλει πολλή δουλειά σε άλλους τομείς.  Η ΑΕΚ δεν έχει νοοτροπία. Έτσι όπως παίζει αυτογελοιοποιείται και δίνει πατήματα σε αντιπάλους της, να τη γλεντούν σε δηλώσεις, όπως έκανε ο Βαγγέλης Μαρινάκης πέρσι μετά την 4άρα στο Καραϊσκάκη (έλεγε, ότι δεν είναι μεγάλη ομάδα). Έχει χαρακτήρα μικρού συλλόγου που δεν μπορεί να κερδίσει, που παλεύει για τη σωτηρία του και μόνοι οι κιτρινόμαυρες φανέλες θυμίζουν τον Δικέφαλο. Αυτήν την τραγική πραγματικότητα αναγνωρίζουν και οι οπαδοί της, οι οποίοι μέσω της απουσίας τους στέλνουν μήνυμα απογοήτευσης στη διοίκηση.

Κακά τα ψέμματα, αυτό δεν είναι ΑΕΚ.