Σε παλαιότερες εποχές, τα ντέρμπι, εκτός από μεγαλύτερη αίγλη και ενδιαφέρον, είχαν τους ήρωες τους, τα ονόματα των οποίων συνδέονταν με αυτά τα παιχνίδια. Τη δεκαετία του '90, οι οπαδοί της ΑΕΚ ταύτιζαν τους αγώνες με τον Παναθηναϊκό με τον Χάρη Κοπιτσή, εξαιτίας δύο πολύ όμορφων και σημαντικών τερμάτων που είχε πετύχει σε δύο διαφορετικές αναμετρήσεις και χρονιές (1992-1993 και 1993-1994) με τους «πράσινους», στη Νέα Φιλαδέλφεια. Μάλιστα, χάρη σε αυτή τη ρέντα που είχε χτίσει απέναντι στο «τριφύλλι», οι Ενωσίτες του έβγαλαν σύνθημα και του κόλλησαν το παρατσούκλι του... βιαστή.

«Ήταν δύο γκολ που δεν πέτυχε ένας επιθετικός παίκτης, αλλά αμυντικός. Γι'αυτό ήταν σημαντικά, για μένα, την ομάδα και τον κόσμο που με συνέδεσε με αυτά τα ματς», εξηγεί ο ίδιος ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής μιλώντας στον SportDog και προσθέτει για την αγάπη που του έδειχναν οι οπαδοί και την ταύτιση με συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές: «ήταν πολύ ευχάριστο και μία εμπειρία σημαντική για τα 9 χρόνια που έπαιξα στην ΑΕΚ. Εμπειρικά όλους μας έφτιαχναν τα ντέρμπι. Από τη διοίκηση μέχρι τους ποδοσφαιριστές και τους οπαδούς. Όλοι ήμασταν στην τσίτα. Ήταν παιχνίδια ξεχωριστά, καταξίωσης και πάνω από τους βαθμούς. Γι'αυτό τα αθηναϊκά ντέρμπι στιγματίζονταν είτε από κάποιο παίκτη είτε από αποτέλεσμα. Ήταν ιδιαίτερα. Όλοι μπαίναμε... μπριζωμένοι».

«Άλλαξαν τα ντέρμπι»

Ο 47χρονος σκάουτερ (πλέον) των Ακαδημιών της Ένωσης αναφέρθηκε στο ντέρμπι της Κυριακής, στη Λεωφόρο και δικαιολογεί, γιατί πλέον τα παιχνίδια Παναθηναϊκός-ΑΕΚ στερούνται των στοιχείων που παλιά τα έκαναν τόσο μεγάλα στα μάτια του κόσμου.

Υπάρχουν κοινά σημεία σε αυτό τον αγώνα με τα ντέρμπι του παρελθόντος;

«Παλιά ήταν άλλες οι συνθήκες. Ήταν περισσότεροι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές και στις δύο ομάδες και οι ξένοι ήταν πολύ λιγότεροι. Όπως και να το κάνουμε, τα ντέρμπι έχουν αλλάξει. Έχουν μείνει μεγάλα τα ονόματα των ομάδων που διεκδικούν το πρωτάθλημα, αλλά οι ειδικές συνθήκες άλλαξαν. Άλλες οι εποχές οι δικές μας και άλλες οι σύγχρονες. Εμείς πρέπει να στεκόμαστε σε αυτό που είναι τώρα και να σκεφτόμαστε το αύριο».

Σε ρωτώ, γιατί τις μέρες που προηγούνται του ντέρμπι, δεν παρατηρούνται τα στοιχεία που το χαρακτηρίζουν ως μεγάλο ματς, όπως η αγωνία και το ενδιαφέρον. Πολύς κόσμος και των δύο ομάδων μάλιστα το βλέπει σαν ένα αδιάφορο παιχνίδι...

«Συμφωνώ. Από την στιγμή όμως που οι δύο ομάδες είναι μακριά από τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος, νομίζω, ότι υπάρχει μία απογοήτευση και λιγότερο ενδιαφέρον. Είναι ομάδα που πρέπει να πρωταγωνιστούν, τόσο η ΑΕΚ όσο και ο Παναθηναϊκός. Όταν έχουν μείνει μακριά από τους στόχους είναι φυσιολογικό να περιορίζεται το ενδιαφέρον. Γι'αυτό είχε και μεγαλύτερο σασπένς παλαιότερα. Και οι δύο ομάδες πήγαιναν να πάρουν το πρωτάθλημα. Το διεκδικούσαν μέχρι τέλους. Τώρα όμως θα πρέπει να τους ενδιαφέρει και το θέαμα. Είναι και αυτό ένα στοιχείο που μπορεί να προσελκύσει τους οπαδούς πίσω στα γήπεδα. Είναι ένα ζητούμενο και για τους δύο συλλόγους».

Το κυριακάτικο ντέρμπι πως το βλέπεις;

«Είναι ένα παιχνίδι σε κομβικό σημείο για τις δύο ομάδες και τους στόχους που έχουν. Είναι ένα μεγάλο αθηναϊκό παιχνίδι που ενδιαφέρει αμφότερες τις πλευρές. Θα τα δώσουν όλα για το αποτέλεσμα».

Ο Παναθηναϊκός δεν υπολογίζει στον τιμωρημένο Ζέκα, ενώ η ΑΕΚ στον τραυματία Τσιγκρίνσκι και στον Βράνιες που αποβλήθηκε στην Τρίπολη. Οι απουσίες θα παίξουν το ρόλο τους;

«Οπωσδήποτε σε τέτοιο επίπεδο, σε ένα ντέρμπι που κρίνονται στις λεπτομέρειες, οι απουσίες είναι σημαντικές. Ιδίως για την ΑΕΚ, ο Τσιγκρίνσκι είναι ένας πολύ καλός παίκτης που φέτος ήταν από τους σημαντικότερους. Υπάρχουν όμως από πίσω πλευρά που μπορούν να προσφέρουν. Μία απουσία όπως αυτή του Ουκρανού δεν είναι αμελητέα».

Ο Δικέφαλος έχει περάσει και καλύτερες ημέρες πριν από ντέρμπι. Τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα και η εικόνα της ομάδας με τον Μοράις στον πάγκο είναι άκρως απογοητευτική. Η Ένωση πασχίζει να νικήσει, έχει πάρει μόνο δύο νίκες και προέρχεται από ήττα στην Τρίπολη που έκανε ακόμα πιο επισφαλή τη θέση του Πορτογάλου τεχνικού.

Μπορεί μία νίκη της ΑΕΚ, να αλλάξει το κλίμα γύρω από τον προπονητή, που φέρεται ως τελειωμένος και την κατάσταση;

«Η νίκη θα βοηθούσε την ΑΕΚ σε πάρα πολλούς τομείς και στην ψυχολογία και αγωνιστικά και σε ό,τι έχει ανάγκη η ομάδα».

Η δουλειά του Μοράις πώς σου φαίνεται;

«Οι μεγάλες ομάδες πάντα κρίνονται από τα αποτελέσματα. Ευτυχώς ή δυστυχώς ο καθρέπτης είναι ο αγωνιστικός χώρος. Μπορεί ένας προπονητής να μην κάνει καλή δουλειά και να παίρνει αποτελέσματα και ένας άλλος που ποιεί κακή δουλειά να λαμβάνει βαθμούς. Το κριτήριο ομάδων σαν την ΑΕΚ είναι το αποτέλεσμα στο κυνήγι του τίτλου. Από εκεί και πέρα, ήρθε σε μία χρονική περίοδο που έπρεπε να πάρει κάποια πράγματα. Έχει πάρει και τον χρόνο του. Όλα κρίνονται λοιπόν από τα αποτελέσματα που πήρε, όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα».

«Το πρωτάθλημα δεν είναι ενός, αλλά όλων»

Τα προβλήματα της ΑΕΚ προϋπήρχαν του πρώην βοηθού του Μουρίνιο. Η εικόνα της Ένωσης φανέρωνε από τις πρώτες αγωνιστικές, ότι θα αποτύχαινε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα, παρότι φέτος ο Ολυμπιακός είναι λιγότερο ανταγωνιστικός σε σχέση με άλλες χρονιές.

Τί έφταιξε στην ΑΕΚ και έχασε τόσο νωρίς το... τρένο του τίτλου;

«Όταν η ομάδα βγαίνει από τους στόχους της δεν είναι κάτι που μπορείς να το αιτιολογήσεις με μία λέξη. Βλέπετε κάποια πράγματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Από αυτά μπορεί να διδαχθεί κανείς. Τα λάθη να διορθωθούν ή οτιδήποτε έχει συμβεί, να μην ξανασυμβεί. Μέσα από τις καταστάσεις που έχει γνωρίσει, να βελτιωθεί και να εξελίσσεται».

Υπάρχει μία άποψη που λέει, ότι φέτος δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα, αλλά οι άλλοι (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός) του το χάρισαν. Συμφωνείς ή διαφωνείς;

«Έχει πολύ δρόμο για το πρωτάθλημα. Δεν ξέρεις ποτέ τί πρέπει να γίνει, όσο και αν φαίνονται τα πράγματα τελειωμένα. Είναι καλό όμως για την ΑΕΚ, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ να γίνουν πολύ πιο ισχυρές. Είναι καλό για το ελληνικό πρωτάθλημα και για τις ίδιες τις ομάδες, να διεκδικούν μέχρι τέλους τον τίτλο, όπως γινόταν παλαιότερα. Ακόμα και για τον ίδιο τον πρωταθλητή που θα βγαίνει θα ήταν καλό. Θα γινόταν ανταγωνιστικότερος και αξιότερος. Το πρωτάθλημα δεν ανήκει σε μία ομάδα, αλλά σε όλες. Πρέπει πλέον να το δούμε πολύπλευρα. Να υπάρξει περισσότερη αξιοκρατία, να είμαστε όλοι χαρούμενοι με το θέαμα. Μην κοιτάμε μόνο τί γίνεται στην Ευρώπη και να αναπολούμε, πότε έπαιζαν και οι δικές μας ομάδες έτσι. Πρέπει όλοι μαζί, όλες οι ομάδες που συμμετέχουν να φτάσουν σε τέτοιο επίπεδο. Γιατί όλες οι ομάδες στην Ευρώπη πηγαίνουν με άλματα μπροστά και εμείς ακολουθούμε με πολύ μικρά βήματα.

Μου έκαναν εντύπωση οι δηλώσεις, ενός μεγάλου πρεσβευτή του ελληνικού ποδοσφαίρου στο εξωτερικό, του Σωκράτη Παπασταθόπουλου. Η συνέντευξή του ήταν καταπληκτική, ήταν ορόσημο για μας. Να την ακολουθήσουμε όλοι. Όχι μόνο στην ΑΕΚ. Πραγματικά του αξίζουν συγχαρητήρια. Πρέπει να κοιτάξουμε, ό,τι κάνουμε στην Ελλάδα να εξυπηρετεί το σύνολο και όχι μικροσυμφέροντα, για να μπορούμε να εξελιχθούμε. Εγώ αυτό έχω καταλάβει τόσα χρόνια, από το 1988 που ξεκίνησα να παίζω επαγγελματικά, ότι γυρνάμε γύρω γύρω. Έχουν γίνει πολύ λίγα βήματα προς τα μπρος. Είναι κρίμα να είναι η εξέλιξη τόσο μικρή. Ξεκινήσαμε να μιλάμε για το ντέρμπι και καταλήξαμε να συζητάμε για το σύνολο του ποδοσφαίρου. Νομίζω όμως, ότι έτσι πρέπει να το βλέπουμε. Όχι σαν ένα παιχνίδι μεμονωμένο, αλλά ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα που συμμετέχουν οι ομάδες και ο κόσμος μαζί. Όλοι μαζί μπορούμε να χτίσουμε κάτι καλύτερο».

Λίγες οι περιπτώσεις σαν του Γαλανόπουλου

Όταν ο Μελισσανίδης επέστρεψε στην ΑΕΚ, ένα από τους στόχους της διοίκησής του ήταν η δημιουργία και ανάδειξη νέων, Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Τρία χρόνια δεν είδαμε να ανεβαίνει κάποιος ποδοσφαιριστής από τις Υποδομές στην πρώτη ομάδα και να κερδίζει τις εντυπώσεις . Αυτό το είδαμε όμως τον δεύτερο χρόνο από την άνοδο του Δικεφάλου στη Super League. Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης η κουβέντα επικεντρώνεται στις Ακαδημίες.

Τον Γαλανόπουλο τον είχες όταν προπονούσες στην Κ17;

«Ναι έχω δουλέψει μαζί του. Τον είχαμε πάρει πριν 3 χρόνια από αθηναϊκή ομάδα. Το παιδί είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής με φοβερά στοιχεία και πολύ καλή νοοτροπία, η οποία παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Εξελίχθηκε μέσα από τις Ακαδημίες και αυτήν την στιγμή είμαστε υπερήφανοι που έχει επανδρωθεί στην πρώτη ομάδα. Το παιδί έχει κάνει εξαιρετική πορεία μέχρι στιγμής. Είναι νεαρός, χρειάζεται βήμα, βήμα να προοδεύσει και να προχωρήσει. Δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις, γιατί είναι ένας παίκτης για το μέλλον της ομάδας. Σκοπός είναι να ακολουθήσουν και άλλα παιδιά».

Μπορούν να βγουν από τις Υποδομές της ΑΕΚ και άλλοι Γαλανόπουλοι;

«Όταν μιλάμε για Ακαδημία της ΑΕΚ, συζητούμε για μια κατάσταση, όπου ο ποδοσφαιριστής πρέπει να ενσωματωθεί κατευθείαν για να πάρει πρωτάθλημα. Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο. Δεν είναι μόνο να φτιάξεις έναν ποδοσφαιριστή, αλλά και η ομάδα να πάει να χτυπήσει τίτλο. Επειδή δεν είναι εύκολο οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες. Το θέμα είναι αυτές τις λίγες περιπτώσεις, να τις κάνουμε να βελτιωθούν παραπάνω, να ικανοποιούν και εμάς που δουλεύουμε στις Ακαδημίες και ο κόσμος, να βλέπει παιδιά που βγαίνουν από τις Ακαδημίες και αξίζουν. Αυτός είναι ο κύριος σκοπός μας, να βγει ποδοσφαιριστής με το dna της ΑΕΚ. Με το πάθος, την ψυχή και την αγάπη για την ΑΕΚ να προσφέρει για την ομάδα, όπως συμβαίνει τώρα με τον Γαλανόπουλο».

Ο Χάρης Κοπιτσής είχε πάει στην ΑΕΚ από τον Πανιώνιο, όπως και άλλοι μεγάλοι ποδοσφαιριστές. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης από πολύ παλιά είχε καταστεί «προμηθευτής» των μεγάλων. Νεστορίδης, Μαύρος, Δέδες, Σκρέκης, Αναστόπουλος, Σαραβάκος, ήταν παλαιότερα μερικά από τα πολλά ονόματα που από την Πλατεία πέρασαν στα... μεγαλεία. Πλέον ο Πανιώνιος εκτός από την ανάδειξη νεαρών ποδοσφαιριστών φτιάχνει και καριέρες παικτών, των οποίων η σταδιοδρομία είχε πάρει την κατιούσα.

Πως σχολιάζεις αυτό το φαινόμενο;

«Αυτό που λες είναι πολύ σημαντικό. Αποτελεί τροφή για σκέψη. Ο Πανιώνιος δίνει μία ιδέα, για το τί πρέπει να κάνουμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο. Το έχω ζήσει και εγώ, 5 χρόνια εκεί ήμουν. Ο στόχος του είναι να βγάλει παίκτες και να κάνει μία καλή πορεία. Έτσι πρέπει να ξέρουμε τον στόχος μας, σαν πρωτάθλημα. Δεν μπορούμε να πάμε να πάρουμε το Τσάμπιονς Λιγκ. Πρέπει, να φτιάξουμε παίκτες, να έχουμε καλό θέαμα. Το παράδειγμα του Πανιωνίου πρέπει να το μιμηθεί γενικά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ένα καταπληκτικό μοντέλο. Να δει ποιες είναι οι δυνατότητές του και που μπορεί να φτάσει».