Ο Γιάγια Τουρέ αποφάσισε ένα χρόνο ακριβώς πριν να πει «αντίο» στην Μπαρτσελόνα για να συναντήσει στο Μάντσεστερ τον αδελφό και συμπαίκτη του πλέον, Κόλο! Η κίνησή του «ξίνισε» πολλούς, άλλους τους ενθουσίασε (αναφερόμαστε στους οπαδούς της Σίτι) και μερικούς τους γέμισε… περηφάνια (Ολυμπιακούς)!

Η μεταγραφή του ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουλίου του 2010. Από την επόμενη μέρα κιόλας, ο Ιβοριανός μέσος ρίχτηκε στη δουλειά για να αποδείξει ότι… δεν ήταν ελέφαντας! Μόχθησε για να κερδίσει θέση στην ενδεκάδα και με την αγωνιστική του εικόνα βούλωσε τα στόματα όσων είχαν σπεύσει να τον τελειώσουν ποδοσφαιρικά.

Στις πρώτες του εμφανίσεις στην Πρέμιερ Λιγκ παρουσιάστηκε χλωμός. Ήθελε το χρόνο του για να επιβεβαιώσει σε κόσμο, διοίκηση και τεχνικό τιμ το λόγο που οι ζάμπλουτοι ιδιοκτήτες της ομάδας ξόδεψαν ένα κάρο λεφτά για να τον πάρουν από τους Πρωταθλητές Ευρώπης (24εκατ. λίρες).

Σταδιακά, όσο περνούσε ο καιρός, ο Τουρέ έβρισκε τα πατήματά του και μετετράπη σε ενορχηστρωτής της Σίτι. Το παιχνίδι της ομάδας του Ρομπέρτο Μαντσίνι ξεκινούσε και τελείωνε σε εκείνον!

Τα αποτελέσματα; Συνέβαλε τα μέγιστα στην επιστροφή των «πολιτών» στις πρώτες θέσεις της Πρέμιερ Λιγκ (3οι) και τους χάρισε το πρώτο τους τρόπαιο μετά από 35 χρόνια! Με δικό του γκολ, η Σίτι νίκησε στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας 1-0 τη Στόουκ και σήκωσε στα ουράνια του Γουέμπλεϊ την κούπα! Νωρίτερα, μάλιστα, είχε καταφέρει να πετάξει εκτός συνέχειας από τα ημιτελικά του θεσμού την μισητή Γιουνάιτεντ, σκοράροντας το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης.

Αυτόματα έγινε ήρωας στις τάξεις των οπαδών και ο πιο ακριβοπληρωμένος Αφρικανός αυτή τη στιγμή στον κόσμο, πάνω από θρυλικούς ποδοσφαιριστές όπως οι Ντρογκμπά και Ετό! Μέσα σε ένα χρόνο, λοιπόν, το Νησί έπεσε στα πόδια ενός σπουδαίου χαφ. Οι επικριτές σώπασαν, οι γαλάζιοι του Μάντσεστερ αναγνώρισαν την υπερπολύτιμη προσφορά του και ο ίδιος απέδειξε πως και διάθεση για μπάλα έχει και γεμάτος όνειρα είναι…

Αναλυτικά η λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων Αφρικανών παικτών

1. Γιάγια Τουρέ (Μάντσεστερ Σίτι & Ακτή Ελεφαντοστού) - $13.3 εκατ.

2. Σάμουελ Ετό (Ίντερ και Καμερούν)- $ 12 εκατ.

3. Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ (Τόγκο & Μάντσεστερ Σίτι) - $12 εκατ.

4. Κόλο Τουρέ (Μάντσεστερ Σίτι & Ακτή Ελεφαντοστού) -$10,3 εκατ.

5. Φρεντερίκ Κανουτέ (Σεβίλλη & Μάλλι)- $ 8,6 εκατ.

6. Ντιντιέ Ντρογκμπά (Τσέλσι & Ακτή Ελεφαντοστού)- $8 εκατ.

7. Τζον Μίκελ Όμπι (Τσέλσι & Νιγηρία)- $ 5,8 εκατ.

8. Μικαέλ Εσιέν (Τσέλσι & Γκάνα)- $ 5,5 εκατ.

Πηγή: sday.gr