Τα χαμόγελα επέστρεψαν στην ΑΕΚ την Κυριακή, αφού ο Μανόλο Χιμένεθ κατάφερε να συνδυάσει την επιστροφή του στον πάγκο της Ένωσης με νίκη, η οποία ήλθε μετά από 5 αγωνιστικές. Ποια ήταν όμως τα στοιχεία που έδωσε ο Ισπανός, τα οποία άλλαξαν το παιχνίδι του Δικέφαλου και πήρε το τρίποντο ένα μήνα μετά; Γιατί μη γελιόμαστε και το έχουμε αναφέρει ξανά, εδώ στον Sportdog. Λύσεις όπως του Ανδαλουσιανού είναι σαν ξαναζεσταμένο φαγητό. Δοκιμασμένες αλλά προβλέψιμες. Τη δεδομένη στιγμή όμως η πρόσληψη του 52χρονου κόουτς ήταν αναγκαία. Όχι μόνο γιατί η ΑΕΚ έφαγε πολλές χυλόπιτες μέχρι να καταλήξει στη σίγουρη περίπτωσή του, αλλά και επειδή ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να «ξυπνά» μία ομάδα.

Αυτό το ηλεκτροσόκ, όπως πολύ εύστοχα παρομοιάστηκε η ανάγκη της ΑΕΚ για αφύπνιση, το είδαμε στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης. Σε ένα παιχνίδι που απειλήθηκε μία μόνο φορά και αυτή στο δεύτερο μέρος (61' με τον Καλτσά), η Ένωση έπαιξε αρκετά καλά και επικράτησε 2-0 σε χαλαρούς ρυθμούς. Ήταν ό,τι έπρεπε τόσο για την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών όσο και των οπαδών που είχαν εγκαταλείψει αρκετό καιρό το ΟΑΚΑ με τόσα απανωτά στραπάτσα.

Η ψυχολογία είναι ο τομέας που δούλεψε ο Χιμένεθ και εκεί έγκειται η μεταστροφή του παιχνιδιού της Ένωσης. Είναι σημαντικό για μία ομάδα με μεγάλο όνομα, αλλά χαμηλό αγωνιστικό προφίλ βάσει των αποτελεσμάτων της. Αν διαβάσετε τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών θα διαπιστώσετε, ότι και οι ίδιοι δεν παρατήρησαν ουσιαστικές αλλαγές. Εδώ ο ίδιος ο Ισπανός στη συνέντευξη Τύπου εξήρε τη δουλειά του προκατόχου του, Ζοσέ Μοράις και παραδέχτηκε, ότι αν δεν νικούσε τους Αρκάδες, θα έλεγε πως δεν έχει ευθύνη. «Έχουμε νικήσει αλλά αν είχαμε χάσει, με δύο προπονήσεις, θα μπορούσα να δείξω, ότι δεν έχω ευθύνη. Ευτυχώς νικήσαμε και μεγάλη η συνεισφορά σε αυτό έχει ο προηγούμενος προπονητής. Χωρίς να αξιολογήσω το τι έχει γίνει στο παρελθόν, το μόνο που προσπάθησα να κάνω ήταν μια ένεση ψυχολογίας για να μπουν οι παίκτες μου δυνατά στο γήπεδο», ήταν τα λόγια του Χιμένεθ. «Μας βοήθησε πολύ ο νέος προπονητής σε ψυχολογία», παραδέχτηκε ο Λαμπρόπουλος.

Η ΑΕΚ λοιπόν έδειξε αποτελεσματικότερη στο παιχνίδι της 17ης αγωνιστικής γιατί, χάρη στον Χιμένεθ, οι παίκτες απέκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. «Όλοι ήθελαν να συμμετέχουν στο παιχνίδι μας, είχαμε πολύ αυτοπεποίθηση και αυτό μας βοήθησε να δείξουμε την ποιότητά μας», είπε ο Γιόχανσον, ο οποίος αποκάλυψε ένα σημείο κλειδί για αυτό που τους έδωσε ο νέος προπονητής. «Ο προπονητής μας είπε ότι πρέπει να χαιρόμαστε το παιχνίδι και προσπάθησε να μας εξηγήσει τα τακτικά θέματα με απλό τρόπο γιατί δεν είχε πολύ χρόνο. Ήθελε να είμαστε χαρούμενοι παίζοντας και νομίζω ότι αυτό κάναμε σήμερα».

Τί κρατάμε εδώ λοιπόν; Ο Χιμένεθ εξήγησε θέματα τακτικής με απλό τρόπο. Η ΑΕΚ με Κετσπάγια, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ, δεν δούλεψε καθόλου πάνω στην τακτική, ενώ όπως φαίνεται ο Μοράις δεν μπορούσε να εξηγήσει στους ποδοσφαιριστές τί να κάνουν. Συνεπώς ο Ισπανός είναι πιο μεταδοτικός και μπορεί να περάσει τα «θέλω του» ευκολότερα στους παίκτες.

Ο Μανόλο παρατήρησε και κάτι άλλο, το οποίο αν και δεν φάνηκε πολύ στον αγώνα με τον Αστέρα, ήταν εμφανέστατο σε προηγούμενα ματς. «Πρέπει η ομάδα κάθε φορά να βγαίνει στο γήπεδο με την ίδια συμπεριφορά ως το 90′. Έπεσε λίγο ο ρυθμός κάποια στιγμή στο δεύτερο ημίχρονο», είπε. Πόσες φορές η ΑΕΚ σε προηγούμενα παιχνίδια είχε παρόμοια συμπεριφορά; Σε πέντε επίσημα παιχνίδια (Αστέρας, Ατρόμητος, Κέρκυρα, Γιάννινα, Καρδίτσα) προηγήθηκε, αλλά στο τέλος έριξε ρυθμούς στις μηχανές της, ο αντίπαλος το εκμεταλλευόταν και είτε τις έκλεψε βαθμούς είτε τη νίκησε.

Ο Χιμένεθ, όπως είχε κάνει στην πρώτη του θητεία στην ΑΕΚ, έτσι και τώρα ξέρει πως να φτιάχνει το ηθικό των ποδοσφαιριστών, ώστε να παίρνει το 100% από αυτούς. Είναι επικοινωνιακός και στηρίζει δημοσίως τους παίκτες (περισσότερο στις νίκες βέβαια) και τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί. Αυτό έδειξε η ατάκα του για τις μεταγραφές. «Όταν ένας προπονητής έρχεται τέτοια περίοδο, πρέπει να προσαρμοστεί στους παίκτες που έχει. Αυτή είναι η καλύτερη μεταγραφή που μπορεί να κάνει», τόνισε και έχει δίκιο, γιατί είναι πρωτεύον να πάρει πράγματα από το υπάρχον υλικό.

Η ΑΕΚ λοιπόν δεν έδειξε κάτι φοβερό με τον Αστέρα, χρειάζεται περισσότερη δουλειά, όχι μόνο από τον Χιμένεθ, αλλά και τη διοίκηση, η οποία πήρε και άλλο μήνυμα από την Original. Ο Ισπανός το μόνο που πρέπει να κάνει, εκτός από τη σκληρή δουλειά, είναι να περιορίσει γραφικές δηλώσεις όπως «αν δεν έρθει κανείς, θα πάω μέχρι τέλους, μέχρι θανάτου, με τους παίκτες που έχω». Γιατί όπως έγραφε και το πανό, με λόγια δεν κάνες Απάτσι, αλλά ομάδα ό,τι κάτσει. Υπάρχει και η ελληνική παροιμία που ταιριάζει περισσότερο στον Χιμένεθ και λέει, ότι «ο Μανώλης με τα λόγια, χτίζει ανώγεια και κατώγια».