Το στραβοπάτημα του Καυταντζογλείου επιβεβαίωσε τις φωνές που έλεγαν για την ΑΕΚ, ότι η εικόνα της ομάδας στις δύο εξάρες με Λεβαδειακό (για το Κύπελλο) και Βέροια (για το πρωτάθλημα) ήταν ξεκάθαρα πλασματική. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν, ότι ο Χιμένεθ, με την έλευση του, σουλούπωσε κάπως τα πράγματα, δεν κατάφερε να κρύψει όμως κάποιες σοβαρές αδυναμίες της Ένωσης, που φάνηκαν στα Χανιά με τον Πλατανιά (για το Κύπελλο) και στη Θεσσαλονίκη με τον Ηρακλή (για το πρωτάθλημα).
 
Η ατάκα για τα... μαγικά!
 
Όπως και στην πρώτη του θητεία, έτσι και τώρα γράφτηκαν πολλά πράγματα για τον Ισπανό τεχνικό. Μιλάμε για ατάκες που ηχούν στα αφτιά σαν... dejavu. Λες και ξαναζούμε το ίδιο έργο, αλλά σε διαφορετικές συνθήκες. Το ντεμπούτο του στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο πώρωσε τους ΑΕΚτζήδες που είδαν την ομάδα τους να επικρατεί του Άρη μέσα στο Χαριλάου με 0-4, ενώ το ντελίριο συνεχίστηκε με νίκη επί του Παναθηναϊκού, με 1-0, στο εντός έδρας αθηναϊκό ντέρμπι.
 
Μεταμόρφωση και χωρίς Μπλάνκο!
 
Δύο νίκες σε δύο σημαντικά παιχνίδια, στα οποία δεν χρησιμοποιήθηκε ο γκολτζής της ομάδας, Ισμαέλ Μπλάνκο, ήταν αρκετές για τον Τύπο, προκειμένου να τον χαρακτηρίσει αυτή την αλλαγή εικόνα της ΑΕΚ ως... μεταμόρφωση. Η ομάδα εκείνη τη σεζόν, είχε φέρει ανέλπιστα αποτελέσματα. Ηττήθηκε στην πρεμιέρα στην Κέρκυρα, νίκησε στη Ριζούπολη τον Πανσερραϊκό, ήρθε ισόπαλη με τον Αστέρα Τρίπολης και ηττήθηκε στον Βόλο, στο τελευταίο ματς του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της Ένωσης.
 
Ο Σερβοέλληνας τεχνικός ήταν στη δύση της προπονητικής του καριέρας και δεχόταν σφοδρή αμφισβήτηση, είχε χάσει τον έλεγχο των αποδυτηρίων, κάτι που φαινόταν από δηλώσεις έμπειρων ποδοσφαιριστών όπως ο Λυμπερόπουλος και ο Τζιμπούρ. Ο Χιμένεθ, με την έλευσή του, εκείνην την περίοδο (2010-2011), έφερε άλλον αέρα στα αποδυτήρια, δούλεψε στην ψυχολογία και κατάφερε, σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, να πάρει αρκετά από το έμψυχο δυναμικό που διέθετε η ομάδα, τότε. Κάτι παρόμοιο έκανε και τώρα, που το σουλούπωμα βαφτίστηκε (ξανά) μεταμόρφωση. Μόνο που οι συνθήκες και το πρόγραμμα του τότε και του τώρα ήταν εντελώς διαφορετικές. Γιατί ο Ανδαλουσιανός τεχνικός τότε, είχε ανώτερο ρόστερ στα χέρια του, έδωσε το πρώτο του τεστ στη Θεσσαλονίκη και ακολούθησε στα... καπάκια ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, ενώ τώρα είχε Αστέρα Τρίπολης εντός και Ξάνθη εκτός.
 
«Δεν έχει το μαγικό ραβδί ο Χιμένεθ»
 
Μετά από δύο «μεθυσμένες» νίκες, στην πρώτη του θητεία ακολούθησε η ήττα από τον Πανιώνιο. Μεσολάβησε η νίκη επί του Εργοτέλη και πριν η ΑΕΚ κερδίσει τον Ολυμπιακό με το περίφημο γκολ του Μπλάνκο (με τη φωτοβολίδα), έχασε δύο φορές, σε Τούμπα και Καβάλα. Τότε η ατάκα που αιωρούταν για τον Ισπανό, ήταν, ότι «δεν έχει το μαγικό ραβδάκι ο Χιμένεθ». Κάτι παρόμοιο ακούμε και σήμερα, μετά το ματς στα Περιβόλια και την ισοπαλία στο Καυταντζόγλειο, η οποία οδήγησε στην πρώτη κρίση της ΑΕΚ με τον τρίτο τεχνικό που κάθεται φέτος στον πάγκο της.
Η ήττα οδηγεί σε καταστροφή
 
Η αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό στην ουσία είναι η πρώτη δοκιμασία για τον Χιμένεθ, προκειμένου να βγει αλώβητος από αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, στο οποίο ο τεχνικός του Δικεφάλου ψάχνει δεξί μπακ, μετά τον τραυματισμό του Γκάλο (εξαιρετικά αμφίβολος) και την αποβολή του Μπακάκη. Η νίκη φαντάζει μονόδρομος για την ΑΕΚ στον αγώνα δρόμου που κάνει για να μπει στην 5άδα, από την οποία τη χωρίζουν 3 βαθμοί από την Ξάνθη. Σε περίπτωση ισοπαλίας, η Ένωση θα χάσει πολύτιμο έδαφος, ενώ η ήττα οδηγεί σε καταστροφή, αφού μην ξεχνάμε, ότι το πρόγραμμα είναι πολύ δύσκολο στη συνέχεια (έρχονται ματς με ΑΕΛ, Πανιώνιο, ΠΑΟΚ, Ατρόμητο, ΠΑΟ).
 
Σταθερότητα και όχι σκαμπανεβάσματα
 
Αν η ΑΕΚ πάρει το πολυπόθητο τρίποντο με τους «ερυθρόλευκους», τότε το αποτέλεσμα θα λειτουργήσει διπλά υπέρ της ομάδας. Θα βοηθήσει τόσο βαθμολογικά όσο και ψυχολογικά. Αρκεί βέβαια οι «κιτρινόμαυροι» να αποκτήσουν σταθερότητα και να χτίσουν σερί θετικών αποτελεσμάτων. Γιατί και στην πρώτη εποχή του Χιμένεθ, η νίκη επί των Πειραιωτών δεν έφερε την άνοιξη. Ακολούθησαν αρκετά σκαμπανεβάσματα (ισοπαλία με Ατρόμητο-Κέρκυρα ήττα από Ηρακλή-Ολυμπιακό Βόλου), η ομάδα όμως κατόρθωσε να βγει στην Ευρώπη.
 
Και να μην έπαιζε στο Γιουρόπα Λιγκ όμως, ο Χιμένεθ τότε ήταν καλυμμένος βάσει συμβολαίου (είχε υπογράψει για δύο χρόνια). Τώρα όμως (συμφώνησε να μείνει μέχρι το καλοκαίρι με οψιόν επέκτασης και) δίνει εξετάσεις σε κάθε παιχνίδι, προκειμένου να εξασφαλίσει την παραμονή του και τη νέα αγωνιστική περίοδο. Η έξοδος στην Ευρώπη είναι βασικός παράγοντας προς αυτήν την κατεύθυνση. Για να χαρακτηριστεί όμως... επιτυΧιμένεθ θα πρέπει να καταφέρει αυτό που κατόρθωσε η ΑΕΚ πέρσι και μάλιστα με υπηρεσιακό τεχνικό (Μανωλά), την κατάκτηση του Κυπέλλου.