Όπως ήταν φυσικό, στο πρώτο μέρος κυρίαρχα στοιχεία της αναμέτρησης ήταν η δύναμη, το πάθος και τα σκληρά μαρκαρίσματα, τα οποία, σε ορισμένες στιγμές, δημιούργησαν νεύρα στους ποδοσφαιριστές.

Οι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά, με διάθεση να παίξουν γρήγορα στην κόντρα. Η Ένωση προσπάθησε να κλείσει στα 3/4 του γηπέδου τον Ολυμπιακό, έβγαινε με 2 μπαλιές μπροστά, προσπάθησε να εκβιάσει το λάθος στην άμυνα των φιλοξενούμενων (στο 9' με Αραούχο και στο 12' με Αραούχο), ενώ πολλές επιθέσεις της κόβονταν με σκληρά φάουλ των «ερυθρόλευκων» στο κέντρο, κάτι που είχε εφαρμόσει με επιτυχία και ο Χιμένεθ στο Καραϊσκάκη.

Ο Ολυμπιακός που προσπαθούσε να πάρει μέτρα στο χορτάρι, ήταν αυτός που απείλησε πρώτος με το εκτός περιοχής σουτ του Φορτούνη στο 3', το οποίο απέκρουσε σε κόρνερ ο Ανέστης. Η απάντηση της Ένωσης ήρθε ένα λεπτό αργότερα με τη σέντρα-σουτ του Ντίντακ που έβγαλε σε κόρνερ ο Καπίνο, ο Μπαλτάς όμως έδειξε άουτ, αφού η μπάλα στην προσπάθεια του Ισπανού είχε περάσει την τελική γραμμή.

Ο ρυθμός έπεσε αισθητά από το 15' και μετά, όταν και κυριάρχησαν τα πολλά λάθη στον άξονα. Ο ρυθμός ανέβκε μετά τη φάση του 26', όταν ο Αραούχο νίκησε τον Ρέτσο στη μονομαχία, αλλά ο Φιγκέιρας τον τζάρτζαρε και δεν τον άφησε να εκτελέσει τον Καπίνο, ο οποίος έκανε μεγάλη απόκρουση στο 28', στο εντός περιοχής μονοκόμματο σουτ του Λάζαρου.

Στο 33' ο Ολυμπιακός βρέθηκε μιαν ανάσα από το 0-1. Ο Μάριν, άφου άδειασε Γκάλο, Σιμόες, βρήκε πεδίο βολής εκτός περιοχής, αλλά η προσπάθειά του πέρασε δίπλα από δεξί δοκάρι του Ανέστη, ο οποίος δεν θα μπορούσε να αποτρέψει την πορεία της, αν πήγαινε προς τα δίχτυα. Στο 45' όμως ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ έκανε μεγάλη απόκρουση σε μονοκόμματο, γυριστό σουτ του Καμπιάσο.

Γενικά στο πρώτο μέρος, πρωταγωνιστές αναδείχτηκαν περισσότερο οι δύο τερματοφύλακες, Ανέστης και Καπίνο, οι οποίοι έκαναν σημαντικές επεμβάσεις και κράτησαν το μηδέν στις εστίες τους.

Xάρισε πολλές κάρτες ο Σιδηρόπουλος

Στο 4' ο Ρομαό έκοψε αντικανονικά τον Αραούχο σε αντεπίθεση της ΑΕΚ, ο Σιδηρόπουλος σωστά άφησε το παιχνίδι να εξελιχθεί και κιτρινίσε στη συνέχεια τον Τονγκολέζο. Στο 8' ο πρώτος βοηθός Ευθυμιάδης σωστά έδωσε οφσάιντ στον Φορτούνη. Στο 22' όμως ο διαιτητής χάρισε απευθείας κόκκινη στον Βράνιες που πάτησε τον Μάριν σε διεκδικήση της μπάλας.

Στο 32' ο Σιδηρόπουλος δεν έδωσε δεύτερη κίτρινη στον Ρομαό για χτύπημα στον Πατίτο από πίσω. Στο 40' δεν υπάρχει πέναλτι που ζητά η ΑΕΚ, αφού ο Πατίτο έπεσε πάνω στον Καπίνο. Στο 44' δίκαια δόθηκε κίτρινη στον Μάριν που έκανε τάκλιν στον Ανέστη, ενώ στο 45' έπρεπε να δοθεί κίτρινη στον Ανσαριφάρντ για θέατρο, καθώς προσπάθησε να εκβιάσει το πέναλτι.