Στο Συνεδριακό Κέντρο SwissTech στη Λωζάνη, όπου θα παρουσιαστεί και το τρόπαιο της UEFA Nations League, θα γίνει στις 13:00 η κλήρωση της νέας διοργάνωσης εθνικών ομάδων, στην οποία θα συμμετέχει και η Ελλάδα. 

Η ιδέα για την διοργάνωση είχε... πέσει στο τραπέζι επί προεδρίας Μισέλ Πλατινί και θα υλοποιηθεί φέτος το 2018. Θα συμμετέχουν και οι 55 εθνικές ομάδες που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και τέσσερις εξ αυτών θα πάρουν το εισιτήριο για το EURO 2020, με τις υπόλοιπες να προκρίνονται κανονικά μέσω της διαδικασίας των ομίλων. 

Στόχος της UEFA είναι να καταργηθούν τα φιλικά των εθνικών ομάδων, ώστε το τονωθεί το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Επιπρόσθετα, θα υπάρξει αύξηση εσόδων για τις εθνικές ομοσπονδίες, μέσω των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και χορηγιών, τα οποία θα διαχειρίζεται κεντρικά η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία. 

Η μορφή της νέας διοργανωσης 
-Οι 55 χώρες μέλη της UEFA χωρίστηκαν σε τέσσερις κατηγορίες (Α, B, Γ, Δ) ανάλογα με τη δυναμικότητα τους, βάσει της κατάταξης εθνικών ομάδων της FIFA τον Οκτώριο του 2017.

-Στην Α' και στη Β' κατηγορία οι ομάδες θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τριών ομάδων. Στη Γ' κατηγορία θα σχηματιστούν ένας όμιλος των τριών ομάδων και τέσσερις των τεσσάρων ομάδων και στη Δ' κατηγορία, τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων.

-Οι ομάδες κάθε ομίλου θα παίξουν μεταξύ τους εντός και εκτός έδρας. Οι αγώνες θα γίνουν το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2018.

-Οι τέσσερις νικήτριες των ομίλων της κάθε κατηγορίας, θα παίξουν πλέι οφ το Μάρτιο του 2020 και η νικήτρια της κάθε κατηγορίας θα προκριθεί στα τελικά του EURO 2020.

-Το EURO του 2020 θα γίνει με 24 ομάδες. Θα υπάρξουν δέκα προκριματικοί όμιλοι και οι δυο πρώτοι από κάθε όμιλο θα προκριθούν στην τελική φάση.

-Οι προκριματικοί όμιλοι του EURO 2020 θα αρχίσουν το Μάρτιο του 2019. Οι δέκα αγωνιστικές θα γίνουν το Μάρτιο, τον Ιούνιο, το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2019.

-Η κλήρωση των προκριματικών ομίλων θα γίνει μετά το πέρας των ομίλων στο Πρωτάθλημα των Εθνών.

-Αν μια ομάδα εξασφαλίσει την πρόκριση της μέσω των προκριματικών ομίλων και μέσω του Πρωταθλήματος των Εθνών, τη θέση της στην τελική φάση θα πάρει η αμέσως επόμενη ομάδα με την ψηλότερη θέση στην κατάταξη της FIFA στην κατηγορία της.

Έτσι έχουν χωριστεί οι εθνικές ομάδες 
Σε ό,τι αφορά τη League C στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, θα δημιουργηθούν τρεις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων και ένας όμιλος των τριών (από τα Pots 1,2,3). Εξαιτίας περιορισμών λόγω του χειμώνα, ένας όμιλος μπορεί να έχει μόνο δύο εκ των Νορβηγία, Φινλανδία, Εσθονία και Λιθουανία.  Οι νικητές των τεσσάρων ομίλων θα κερδίσουν τον προβιβασμό τους στη  League B, ενώ οι τέσσερις τελευταίες θα υποβιβαστούν στη League D για το 2020. 

Η Κύπρος είναι, επίσης, στη League C και θα κληρωθεί σε όμιλο τεσσάρων ομάδων.

Στη League A είναι οι ισχυρές εθνικές ομάδες. Θα χωριστούν σε τέσσερις ομίλους των τριών, ενώ οι νικητές του κάθε ομίλου θα προκριθούν για την τελική φάση, τον Ιούνιο του 2019, με δύο ημιτελικούς, έναν αγώνα για τρίτη θέση και τον τελικό. Η χώρα που θα φιλοξενήσει την τελική φάση θα οριστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA τον Δεκέμβριο του 2018. Οι τέσσερις ομάδες που θα είναι στην τελευταία θέση θα υποβιβαστούν στον δεύτερο γκρουπ για την διοργάνωση του 2020.

League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ολλανδία.

Γκρουπ δυναμικότητας: 

Pot 1:  Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία
Pot 2:  Γαλλία, Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία
Pot 3: Πολωνία, Ισλανδία, Κροατία, Ολλανδία 

League B: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία, Τουρκία.

Γκρουπ δυναμικότητας: 

Pot 1: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία
Pot 2: Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη
Pot 3: Βόρεια Ιρλανδία, Δαμία, Τσεχία, Τουρκία

League C: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρο, Εσθονία και Λιθουανία.

Γκρουπ δυναμικότητας: 

Pot 1: Ουγγαρία, Σκωτία, Σλοβενία, 
Pot 2: Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία
Pot 3: Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία
Pot 4: Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία

League D: Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Λετονία, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Μολδαβία, Λίχτενσταϊν, Μάλτα, Ανδόρα, Γιβραλτάρ, Σαν Μαρίνο, Κόσοβο.

Γκρουπ δυναμικότητας:

Pot 1: Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία
Pot 2: Αρμενία, λετονία, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο
Pot 3: Καζακστάν, Μολδαβία, Λιχτενστάιν, Μάλτα
Pot 4: Ανδόρα, Κόσοβο, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ

Ημερομηνίες διεξαγωγής:
1η αγωνιστική: 6-8 Σεπτεμβρίου 2018
2η αγωνιστική: 9-11 Σεπτεμβρίου 2018
3η αγωνιστική: 11-13 Οκτωβρίου 2018
4η αγωνιστική: 14-16 Οκτωβρίου 2018
5η αγωνιστική: 15-17 Νοεμβρίου 2018
6η αγωνιστική: 18-20 Νοεμβρίου 2018

Κλήρωση για το Final-4: Δεκέμβριος 2018

Τελικοί: 5-9 Ιουνίου 2019

Κλήρωση Euro 2020 Play-Offs: 22 Νοεμβρίου 2019

Euro 2020 Play-Offs: 26-31 Μαρτίου

Πάρε μέρος στο European Football Fantasy 2024 του Sportdog.gr