Facebook Pixel Sportdog.gr | Όταν ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Γιώργο Καλαφάτη (ΒΙΝΤΕΟ)
| 2018-02-19 10:00:00

Όταν ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Γιώργο Καλαφάτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Sportdog Team
Όταν ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτησε τον σπουδαίο Γιώργο Καλαφάτη (ΒΙΝΤΕΟ)

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο ισρυτής του Τριφυλλιού.

Ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ελλάδας, ο Παναθηναϊκός, χρωστά την ίδρυσή του στο όραμα του Γιώργου Καλαφάτη.

Ο Καλαφάτης γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1890 και ασχολήθηκε από μικρός με τον αθλητισμό, ωστόσο σε ηλικία 15 ετών μυήθηκε στο ποδόσφαιρο, γεγονός που άναψε μέσα του την φλόγα της δημιουργίας ενός συλλόγου, που θα λειτουργεί αποκλειστικά ως ποδοσφαιρικός.

Ο Καλαφάτης αποχώρησε από τον Πανελλήνιο, στον οποίο αγωνιζόταν μέχρι 1908, και μαζί με άλλους συμπαίκτες του πραγματοποίησε την ιδρυτική συγκέντρωση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών στις 3 Φεβρουαρίου 1908.

Ο σύλλογος μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκό Αθλητικό Όμιλο το 1924, όνομα με το οποίο συνεχίζει να υπάρχει μέχρι σήμερα έχοντας εκατομμύρια υποστηρικτές στην Ελλάδα. Ο Καλαφάτης φόρεσε την φανέλα του ως παίκτης μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 20’, ενώ στη συνέχεια ανέλαβε διοικητικό πόστο.

Η δημιουργία νέων τμημάτων στον σύλλογο, πέραν του ποδοσφαιρικού, αποτέλεσε επίσης έργο του Καλαφάτη. Το 1918 ο ΠΑΟ απέκτησε τμήμα στίβου, ενώ το 1919 η συμμετοχή του Καλαφάτη στους Πανσυμμαχικούς Αγώνες ως εκπρόσωπος της Ελλάδας είχε ως αποτέλεσμα ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού να «γνωριστεί» με το μπάσκετ και εν συνεχεία να ιδρύσει το πιο πετυχημένο τμήμα του συλλόγου μέχρι σήμερα, το μπασκετικό.

Ο Γιώργος Καλαφάτης άφησε την τελευταία του πνοή σαν σήμερα, στις 19 Φεβρουαρίου 1964, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, από καρδιακή πάθηση σε ηλικία 73 ετών. Άφησε πίσω του μια τεράστια αθλητική κληρονομιά και έναν σύλλογο, που μεγάλωσε σε βαθμό που ο ίδιος ίσως να μην μπορούσε καν να φανταστεί, εμπνέοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Ελλάδα!

 

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags