Εποχή Γιώργου Δώνη αναμένεται να ζήσει ο Παναθηναϊκός. Ο Έλληνας τεχνικός μετά την προπονητική του θητεία σε Ηλυσιακό, ΑΕΛ, ΑΕΚ, Ατρόμητο, ΠΑΟΚ, ΑΠΟΕΛ, Αλ Χιλάλ, Αλ Σαρτζά, ετοιμάζεται να ηγηθεί του πάγκου του Τριφυλλιού, στην ομάδα που αναδείχτηκε δηλαδή ως ενεργός ποδοσφαιριστής, κατέκτησε τίτλους και έκανε μεγάλη πορεία στο Champions League. Ο Έλληνας τεχνικός έχει συμφωνήσει με τη νέα διοίκηση του συλλόγου και μόνο η ανακοίνωση μένει για την επισημοποίηση της συνεργασίας.

Ο 48χρονος προπονητής επιστρέφει στην Ελλάδα από το 2013 όταν έφυγε από τον ΠΑΟΚ. Από τότε είναι ξενιτεμένος, έχοντας πολύ δυνατή παρουσία στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ με τον οποίο κατέκτησε το νταμπλ το 2014, ενώ είχε ενδιάμεση στάση στη Σαουδική Αραβία. Πως είναι όμως ο Γιώργος Δώνης ως προπονητής; Το sportdog.gr επικοινώνησε με τον Ηλία Αναστασάκο, με τον οποίο ο Έλληνας τεχνικός συνεργάστηκε στον Ατρόμητο για μία τριετία με σταθμό την παρουσία της ομάδας του Περιστερίου στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στην ΑΕΚ, το 2011.

«Ήμασταν τρία χρόνια μαζί από το 2009 μέχρι το 2012», θυμάται ο βετεράνος επιθετικός και συνεχίζει: «Είναι ένας προπονητής που αν μη τι άλλο έχει μία πορεία, η οποία κάθε χρόνο ήταν και πιο ανοδική. Έχει ένα πολύ σοβαρό τιμ που τον ακολουθεί. Σε όσες ομάδες πηγαίνει δίνει μεγάλη βάση στην οργάνωση. Πιστεύω αυτό είναι το σημαντικότερο. Για μένα είναι μεγάλο θέμα το γεγονός ότι είναι Έλληνας. Καλά έκανε ο Παναθηναϊκός και συνεχίζει με Έλληνα. Έχουμε αξιόλογους προπονητές και καλό είναι να τους στηρίζουμε. Μόνο θετικά έχουμε να κερδίσουμε ως ποδόσφαιρο».

Στόχος του η κορυφή

Ο Ηλίας Αναστασάκος είναι ένας ποδοσφαιράνθρωπος με παρουσία σε πολλές ελληνικές ομάδες. Έχει παραστάσεις από ΑΕΚ, Άρη Πετρούπολης, Απόλλωνα, Καλαμάτα, Αθηναϊκό, Αστέρα Τρίπολης, Θρασύβουλο, ΠΑΟΚ, Ατρόμητο, Πλατανιά, ΑΕΛ, Σπάρτη. Οπότε δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε, αν ο Παναθηναϊκός είναι ευκαιρία του Δώνη να κάνει κάτι μεγάλο σε υψηλότερο επίπεδο. «Ο Παναθηναϊκός δεν είναι μία ομάδα που θα κάνει τη φετινή πορεία», εκτιμά και συμπληρώνει: «Αυτό ίσως είναι μία παρένθεση και πλέον ζει μία μεταβατική περίοδο. Νομίζω, ότι ο Γιώργος δεν θα πήγαινε σε κάτι συμβιβαστικό. Όπου πηγαίνει, πάει για το καλύτερο. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και για τον Δώνη ο στόχος του είναι πάντα η κορυφή».

Ο Ηλίας Αναστασάκος είναι πεπεισμένος, ότι το «τραίνο» όπως ήταν το παρατσούκλι του προπονητή, όταν ήταν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής, εφαρμόζει δικαιοσύνη σε όποια ομάδα δουλεύει. «Ξέρω ότι ο Δώνης στηρίζει πολύ τους νέους παίκτες. Είναι δίκαιος ως προπονητής...», λέει και απαντά για το ζήτημα της αξιοποίησης ποδοσφαιριστών από Υποδομές. «Έχει μάτι, αλλά αυτό εξαρτάται από το τι ζητάει και η ομάδα. Παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, όπως το μπάτζετ. Νομίζω, ότι αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε αυτά τα δεδομένα».

Όσον αφορά την παρουσία του γιου του, Χρήστου, στην ομάδα, ο Ηλίας Αναστασάκος θεωρεί, ότι αυτό «... είναι και καλό και κακό. Ο γιος του έχει δείξει κάποια αγωνιστική συμπεριφορά. Έδειξε ότι μπορεί να σταθεί. Δεν έχει ανάγκη τον πατερα του για να δείξει κάτι. Σίγουρα μέσα στο γήπεδο θα δώσει ευκαιρίες σε όλους και κάθε παίκτης πρέπει να αρπάξει την ευκαιρία».

Ο Δώνης έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό. «Η φιλοσοφία του είναι να παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο», υπογραμμίζει ο Ηλίας Αναστάκος και συνεχίζει: «Προσπαθεί πάντα να είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού. Νομίζω ότι το ίδιο θα κάνει και στον Παναθηναϊκό. Βέβαια οι απαιτήσεις είναι περισσότερες. Δεν νομίζω, ότι έχει κάποιο συγκεκριμένο σύστημα που εφαρμόζει. Προσαρμόζεται εύκολα όμως. Είναι σύγχρονος προπονητής».

Στην ΑΕΚ ο Δώνης κατηγορήθηκε, ότι είχε επιμονή με το 4-3-3, το οποίο εφήρμοσε στη Λάρισα, κάτι που δεν του βγήκε στον Δικέφαλο. «Παίζουν πολλά ρόλο. Δεν νομίζω, ότι ένας προπονητής εφαρμόζει έναν σχηματισμό. Είναι έξυπνος και εξελίξιμος τεχνικός. Πλέον δεν υπάρχει το “παίζω ένα σύστημα και επιμένω σε αυτό”, κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό. Είναι ικανός να αλλάξει συστήματα ανάλογα με το ματς», αναφέρει ο παλιός παίκτης με τον οποίο είχε συνεργαστεί ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού.

Βάσει της τηλεοπτικής εικόνας του ο Γιώργος Δώνης έχει δείξει, ότι ως χαρακτήρας είναι σοβαρός, υπήρξαν όμως ξεσπάσματά του, μέσω πικάντικών ατακών, ιδιαίτερα σε συνεντεύξεις Τύπου. Πως είναι στα αποδυτήρα; «Εκεί που χρειάζεται είναι σοβαρός και όταν πρέπει έχει την ανάλογη συμπεριφορά. Ξέρει πως να διαχειρίζεται καταστάσεις. Τα έργα του απαντούν από μόνα τους. Εγώ όσο ήμουν μαζί του είδα, ότι έκανε πολύ καλή διαχείριση. Η πορεία της ομάδας τότε ήταν επιτυχημένη. Φάνηκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο», απαντά ο Ηλίας Αναστασάκος..

Ο Δώνης έχει αυτή τη διάθεση

Στο τέλος ζητήσαμε από τον παλαίμαχο επιθετικό να κάνει μία προβλέψη για το επόμενο πρωτάθλημα που θα δούμε. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αναμένεται να είναι δυνατοί, ο Ολυμπιακός ελληνοποιείται και ο Παναθηναϊκός δείχνει βάσει των κινήσεων της νέας διοίκησης, ότι μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο. «Σίγουρα θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Περιμένω όμως να δως, πως θα διαμορφωθεί η εικόνα του πρωταθλήματος με την αναδιάρθρωση που λέγεται ότι θα γίνει. Πιστεύω ότι όλες οι μεγάλες ομάδες θα κονταροχτυπηθούν. Το θετικό είναι ότι στηρίζονται περισσότερο στους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Πρέπει να δώσουμε χώρο και χρόνο στους γηγενείς παίκτες. Ο Γιώργος Δώνης έχει αυτή τη διάθεση», κατέληξε ο Ηλίας Αναστασάκος.