Την καλή του χρονιά με την ΑΕΚ την οποία βοήθησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος μετά απο 24 χρόνια εξαργύρωσε ο Βασίλης Μπάρκας, ο οποίος πρόσφατα υπέγραψε την επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2022.

Ο «Ολλανδός» έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «Έλληνας Νόιερ». Τι λένε όμως για αυτόν παλιές καραβάνες που υπερασπίστηκαν την εστία του συλλόγου στο παρελθόν και κατέκτησαν τίτλους με τον Δικέφαλο; Το sportdog.gr έδωσε πάσα στον Στέλιο Σεραφείδη και τον Λάκη Στεργιούδα, δύο παλιοί τερματοφύλακες που έπαιξαν στη Νέα Φιλαδέλφεια σε διαφορετικές εποχές, προκειμένου να μιλήσουν για τον Μπάρκα. Αμφότεροι του ευχήθηκαν τα καλύτερα, δεν παρέλειψαν όμως να τον συμβουλέψουν, προτείνοντάς του περισσότερη δουλειά, ώστε να φτάσει στην κορυφή.

«Είχε καλή παρουσία στον Ατρόμητο, όπου τον προπονούσε ένας καλός προπονητής, ο Σούιτσα. Γι'αυτό και η ΑΕΚ τον απέκτησε», ήταν το πρώτο σχόλιο του Στέλιο Σεραφείδη με τον Λάκη Στεργιούδα να συμπληρώνει: «Είναι ένας τερματοφύλακας ο οποίος έδειξε αγωνιζόμενος σε μικρή ομάδα ότι μπορεί να σταθεί σε μεγάλη».

Αμφότεροι συμφωνούν, ότι «η ΑΕΚ έχει δύο εξαιρετικούς τερματοφύλακες. Το μέλλον είναι μπροστά τους». Σε ποια σημεία όμως χρειάζεται ο Μπάρκας βελτίωση; «Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», απαντά ο Στεργιούδας με τον Σεραφείδη να γίνεται πιο συγκεκριμένος. «Ο τερματοφύλακας πρέπει να βελτιώνει συνεχώς όλα του τα χαρακτηριστικά, τις λεπτομέρειες, την εκρηκτικότητα, να πατάει καλά τα πόδια του. Όλη η δουλειά είναι στη στήριξη. Από εκεί ξεκινούν όλα. Στην ταχύτητα της σκέψης. Πρέπει να είναι εγκεφαλικός. Κάθε γκολ που δέχεται, πρέπει να το μετρά και να το διορθώνει».

«Το θέμα είναι στην ψυχολογία. Ο Μπάρκας την έχει», αντιτείνει ο Στεργιούδας με τον Σεραφείδη να συμφωνεί και να παράδεχεται, ότι ο 24χρονος πορτιέρε διαθέτει καλό «χρόνο αναμονής». «Είναι μία δική μου ορολογία για να εξηγήσω πως πρέπει να περιμένει και να αντιδρά ένας τερματοφύλακας πριν η μπάλα φύγει από τα πόδια αντιπάλου», αναφέρει.

Όσον αφορά την πιθανή μεταγραφή στο εξωτερικό και οι δύο βετεράνοι γκολκίπερς θεωρούν ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα αργήσει να συμβεί. «Με δύο καλές εμφανίσεις στην Ευρώπη δεν θέλει και πολύ», υποστηρίζει ο Σεραφείδης με τον Στεργιούδα να φαίνεται ακόμα πιο σίγουρος. «Θα τον χάσουμε από την Ελλάδα παιδιά».

Ο κ. Στεργιούδας εξήρε το δίδυμο των προπονητών τερματοφυλάκων στην ΑΕΚ. «Έχει ικανούς δασκαλους, τον Χρυσόστομο (Μιχαηλίδη) και τον Ηλία Ατματσίδη. Έχουν πολλά ακόμα να του μάθουν. Στέκονται δίπλα στα παιδιά. Στους τερματοφύλακες πρέπει να υπάρχει συναγωνισμός. Να μην επαναπαύονται. Εκτιμώ και εύχομαι ολόψυχα σε όλο το τιμ των τερματοφυλάκων να έχουν επιτυχία. Είναι πολύ σημαντικό να βγάλει η ομάδα τερματοφύλακες από τα σπλάχνα της», κατέληξε ο βετεράνος γκολκίπερ που μεγαλούργησε στον Δικέφαλο τη δεκαετία του '70.