Facebook Pixel Με το καλό ή με το κακό
| 2011-09-04 13:04:00

Με το καλό ή με το κακό

Με το καλό ή με το κακό

Τον προηγούμενο Μάιο είχαμε το χρονικό τελεσίγραφο. Η FIFA και η UEFA πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις αλλαγές στο καλαντάρι τους ως το 2014 ώστε η «αγαστή» συνεργασία τους με την ECA να συνεχιστεί. Γράφει ο Θανάσης Κελαντώνης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση Συλλόγων ζητάει ταυτόχρονη και ανά τετραετία διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, του Κόπα Αμέρικα, του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής και του Ασιατικού Κυπέλλου, δραστικό περιορισμό των φιλικών παιχνιδιών των εθνικών ομάδων και σεζόν που θα αρχίζει για όλους τον Ιανουάριο, θα συνεχίζεται για οκτώ μήνες σε συλλογικό επίπεδο, δύο μήνες με εθνικές ομάδες και έναν μήνα διακοπών.

Τον προηγούμενο μήνα είχαμε το προσωποκεντρικό τελεσίγραφο. Ο πρόεδρος της FIFA, ο Γιόζεπ Μπλάτερ, οφείλει να προβεί σε αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, «προτού ο διάδοχός του ή κάποια εξωτερική επανάσταση» το κάνουν αντ' αυτού. Λόγια του Καρλ Χάιντς Ρούμενιγκε, με την ατάκα «Ούτε ο Μουμπάρακ φανταζόταν ένα χρόνο νωρίτερα ότι θα τον πετούσαν έξω απ' το γραφείο του». Κι επειδή πολιτισμένοι άνθρωποι είμαστε (λένε στην ECA), ο κ. Μπλάτερ θα καταλάβει ότι η εσωτερική επανάσταση απ' τον ίδιο είναι προτιμότερη της εξωτερικής. Του πολέμου δηλαδή.

Σε λίγες μέρες στη Γενεύη η ECA έχει τη γενική συνέλευσή της. Εκεί εκπρόσωποι της FIFA θα επιχειρήσουν να εξηγήσουν και να πείσουν (την ECA) για τις αλλαγές που έχουν προγραμματίσει. Για το καλό (πάντα) αυτού του όμορφου παιχνιδιού που «διαχειρίζεται από μερικούς ανθρώπους που είναι διεφθαρμένοι» και που «δεν λειτουργούν δημοκρατικά στη λήψη αποφάσεων». Λόγια του Ρούμενιγκε όλα αυτά.

Στόχος της ECA είναι οι σύλλογοι να αποκτήσουν ισχυρότερο λόγο στη FIFA. Στις επίσημες δηλώσεις των ανθρώπων της, βέβαια, πάντα δίπλα στα αρχικά FIFA μπαίνουν και αυτά της UEFA, αλλά αυτό γίνεται για τους τύπους. Κι ας έχει υπάρξει κατά το παρελθόν μπηχτή και προς την UEFA, που πούλησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Τσάμπιονς Λιγκ ως το 2015, όταν η κοινή πορεία των τριών είναι δεδομένη (μόνο) ως το 2014.

Επί της ουσίας, και επειδή UEFA και ECA διοικούνται από παράγοντες με παρόμοιο σκεπτικό, ο γενικότερος στόχος είναι ένας. Η «κατάληψη» της FIFA και η κεντρική λειτουργία διαχείρισης των «τριών» σωμάτων. Είτε με το καλό (εσωτερική επανάσταση, αποχώρηση Μπλάτερ αργότερα μετά βαΐων, κλάδων και τιμών) είτε με το κακό (εξωτερική επανάσταση, σχίσμα, Ευρωπαϊκή Λίγκα κ.λπ.).

Πηγή: Goal

Ακολουθήστε το sportdog.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Tags