Στο εργοτάξιο της Νέα Φιλαδέλφειας βρέθηκε το aek365 για να συναντήσει αυτή τη φορά τον projectmanagerτης Cimolai για το στέγαστρο της Αγια Σοφιάς. Ο Φεντερίκο Τόζι ήρθε στην Ελλάδα στα πλαίσια της έναρξης των εργασιών για την τοποθέτηση του στεγάστρου και μας μίλησε αποκλειστικά. Ο Ιταλός μηχανικός μας ανάλυσε τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, μας μίλησε για τα υλικά που επιλέχθηκαν και τις αλλαγές που έγιναν. Στάθηκε ιδιαίτερα στην μοναδικότητα του έργου και στο πόσο σημαντικό είναι για την εταιρία του το γεγονός ότι θα το υλοποιήσει.
"Είμαι μηχανικός και εργάζομαι στην εταιρία από το 2006. Μάλιστα ένα από τα πρώτα projectπου ανέλαβα για την Cimolai ήταν εδώ στην Ελλάδα, μια γέφυρα στα Ιωάννινα. Είμαι ο projectmanagerγια την τοποθέτηση του στεγάστρου της Αγια Σοφιάς. Πρόκειται για μια ξεχωριστή κατασκευή και είμαστε ενθουσιασμένοι που την αναλάβαμε. Προσωπικά νιώθω εκπληκτικά που έχω αναλάβει ένα τόσο σημαντικό στάδιο. Γνωρίζουμε τη σημασία του τόσο για τον κόσμο της ΑΕΚ όσο και για την περιοχή. Δώσαμε πολύ μεγάλη σημασία τόσο στη σχεδίαση του στεγάστρου όσο και στην κατασκευή του" μας ανέφερε.
Μιλώντας για το πλάνο των εργασιών τόνισε:
"Η διαδικασία της κατασκευής προχωρά εξαιρετικά. Έχουμε στην Ιταλία, έτοιμα για παράδοση, πάνω από το 50% των υλικών που θα χρειαστούν. Εδώ στο εργοτάξιο ήρθαμε πριν από μια εβδομάδα και ξεκινήσαμε με τις προσωρινές κατασκευές. Το πλάνο είναι να τοποθετήσουμε τις προσωρινές στηρικτικές κατασκευές σε όλη την περίμετρο του γηπέδου. Είναι οι κόκκινοι σωλήνες που έχετε δει στις φωτογραφίες και επειδή με ενημέρωσαν ότι το χρώμα δεν άρεσε στον κόσμο της ΑΕΚ (γέλια) σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα παραμείνουν μετά την ολοκλήρωση του έργου.
Μετά τις στηρικτικές κατασκευές θα τοποθετήσουμε τις τέσσερις βάσεις (μια σε κάθε πύργο) που θα υποστηρίξουν απόλυτα αυτό που λέμε "κρεμαστό σύστημα". Αυτές οι τεράστιες μεταλλικές κατασκευές μπαίνουν στους πύργους και θα κρατούν ολόκληρο το στέγαστρο.
Η κάθε βάση θα μπει στον πύργο από έναν τεράστιο γερανό περίπου 600 τόνων, ο οποίος θα έρθει στο εργοτάξιο σύντομα. Αρχικά η βάση θα τοποθετεί πάνω στην προσωρινή στηρικτική κατασκευή. Αφού την συνδέσουμε με τον πύργο θα την ελευθερώσουμε από τις στηρικτικές κατασκευές. Αυτή η διαδικασία θα γίνει και στους τέσσερις πύργους και πάνω σε αυτές τις βάσεις θα στηριχθεί όλο το στέγαστρο. Να αναφέρω εδώ ότι για κάθε φάση των εργασιών μας έχουμε λάβει υπόψη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με σεισμική δραστηριότητα. Τόσο οι εργασίες όσο και το ίδιο το στέγαστρο έχουν σχεδιαστεί με αυτό ως δεδομένο. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας από την πρώτη μέρα τόσο για τις προσωρινές όσο και για τις μόνιμες κατασκευές".
Ο Φεντερίκο Τότσι μας εξήγησε γιατί το στέγαστρο της Αγια Σοφιάς θα είναι τόσο μοναδικό:
"Ο σχεδιασμός έχει αλλάξει ελάχιστα από το αρχικό πλάνο καθώς από την αρχή δεν είχαμε χώρο και δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε όπως σε άλλα γήπεδα. Καταλήξαμε λοιπόν σε αυτή τη στηρικτική κατασκευή η οποία είναι εντυπωσιακή, πρωτοποριακή και φυσικά απαιτεί περισσότερα χρήματα. Σίγουρα δεν υπάρχει σε άλλο γήπεδο στην Ελλάδα και σίγουρα εμείς δεν την έχουμε εφαρμόσει ξανά σε όσα γήπεδα έχουμε αναλάβει. Απ' όσο γνωρίζω θα είναι το πρώτο γήπεδο με αυτού του είδους την στηρικτική κατασκευή στο στέγαστρο του και γι' αυτό είναι και για εμάς κάτι τόσο ξεχωριστό. Είναι μια μοναδική κατασκευή, μακριά από τα στάνταρ που θα βλέπαμε σε ένα γήπεδο. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό που θα υλοποιήσουμε αυτό το projectπροσθέτοντας στο ιστορικό των εργασιών μας ένα γήπεδο με στέγαστρο με στήριξη τεσσάρων σημείων".
Σε ερώτηση για το αν το στέγαστρο θα καλύπτει όλες τις κερκίδες ανέφερε:
"Ξέρω ότι πολλοί ρωτούν για την βροχή και πόσο θα καλύπτει το στέγαστρο. Δυστυχώς δεν είναι στο δικό μου πεδίο να σας απαντήσω. Εμείς κάναμε τον σχεδιασμό ώστε το στέγαστρο να τοποθετηθεί άριστα στο γήπεδο, να είναι σταθερό και να έχει μεγάλη αντοχή. ". Εκεί στην κουβέντα παρενέβη ο διευθυντής της Dimand και υπεύθυνος του έργου Πάνος Παναγιωτίδης τονίζοντας: "Να σας πω ότι το στέγαστρο σίγουρα θα καλύπτει και την πρώτη σειρά κάθε κερκίδας ενώ υπάρχει και κάλυψη από πίσω όπως βλέπουμε στη μακέτα. Με βροχή λοιπόν χωρίς ισχυρό αέρα ο κόσμος δεν θα βρέχεται". Διαβάστε την υπόλοιπη συνέντευξη ΕΔΩ