Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Φερνάντο Σάντος:

Για την επιστροφή του Φάνη Γκέκα στην Εθνική ομάδα μετά την απόφαση που είχε πάρει να αποχωρήσει:
"Οποιοσδήποτε φεύγει από την Εθνική είναι ανοικτή η πόρτα για αυτόν. Μετά το φιλικό με τη Βοσνία τον Αύγουστο, επικοινώνησε ο Γκέκας με μένα και τον Αλέξανδρο Μανιάτογλου και μου ζήτησε να μιλήσουμε. Δεν υπήρχε η δυνατότητα να κληθεί στα ματς με Ισραήλ και Λετονία.

Αποφασίσαμε να μιλήσουμε μετά τα δύο αυτά ματς. Συζητήσαμε όλες αυτές τις ημέρες και τις χθες τα είπαμε στην Αθήνα. Έδειξε πάθος και θέληση να επιστρέψει στην Εθνική. Από τη στιγμή που αναγνώρισε το λάθος και μου εξήγησε τι έχει συμβεί, διαπίστωσα ότι θέλει πάρα πολύ να επιστρέψει. Του είπα πως υπάρχουν κάποια όρια για όλους τους παίκτες. Για το ποιος καλείται και παίζει υπεύθυνος είμαι εγώ και όλοι πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις μου. Ο Γκέκας έδειξε αφοσίωση κι έκρινα πως πρέπει να είναι στην προεπιλογή".

Για τους λόγους της αποχώρησης του Γκέκα έναν χρόνο πριν: "Δεν μου είπε κάτι. Είναι θέμα δικό του, αν θέλει να το πει".

Για το θέμα της ανανέωσης συμβολαίου του, στο οποίο έκανε αναφορά ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος: "Αφού ο πρόεδρος το είπε δημόσια, εγώ θέλω να συνεχίσω το πρότζεκτ που έχουμε με την Εθνική και θα μιλήσουμε για να δούμε τι θα γίνει. Θέλω να κάνω το καλύτερο για να βελτιωθεί η Εθνική ομάδα και γενικά το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η Εθνική είναι πάνω απ’όλα αλλά θέλω να διορθώσω και πολλά πράγματα για να πάει μπροστά το ποδόσφαιρο. Όλα αυτά που έχω πει για να βελτιωθούν πάρα πολλοί σε όλες τις Εθνικές ελπίζω να γίνουν κάποια στιγμή και ήδη έχω καταθέσει ένα πρότζεκτ που προσπαθώ να γίνει για να έχουμε αποτελέσματα. Από τη στιγμή που θα μιλήσω με τον πρόεδρο και θα τηρήσει το πρότζεκτ, φυσικά και θέλω να μείνω".

Για την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες επιθετικοί: "Είναι πολύ θετικό ότι οι Έλληνες παίκτες να είναι σε καλή κατάσταση και σκοράρουν αυτή τη στιγμή, γιατί θα έχω περισσότερες επιλογές για την Εθνική ομάδα. Θα κοιτάξω πολύ ποιους θα πάρω στην επόμενη κλήση. Δεν μπορώ να τους πάρω όλους, αλλά θα πάρω αρκετούς από αυτούς, αφού παίζουν στην ίδια θέση.

Όλοι είναι σέντερ φορ, κυριαρχεί το πρόβλημα που έχουμε στα εξτρέμ. Έχουμε θέμα από τα πλάγια, είδατε τί έπαθε ο Σωτήρης (σ.σ. Νίνης) και που μας στεναχώρησε όλους, οπότε έχουμε δυσκολίες σε αυτή τη θέση. Σε κάθε περίπτωση, αυτοί που θα πηγαίνουν καλά με αναγκάζουν να εχω ανοιχτά τα μάτια μου.

Ο Κλάους (σ.σ Αθανασιάδης) και ο Μήτρογλου ήταν σε προηγούμενες κλήσεις, όπως και ο Χαριστέας ο οποίος μπορεί να αποτελέσει και πάλι μέλος της ομάδας. Δεν κοιτάω αν είναι Β' Εθνική ή Α' κάποιος παίκτης, με νοιάζει να παίζει καλά και να κάνει ότι ζητάω".

Για την κίνηση του Ολυμπιακού Βόλου και τη καταγγελία του στην FIFA στις ομοσπονδίες του Ισραήλ και της Κροατίας: "Συμπαθώ πολύ και την ομάδα αλλά και την πόλη του Βόλου, όμως η Εθνική ομάδα αντιπροσωπεύει το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα είναι ντροπή αν γίνει κάτι τέτοιο".

Για τα προβλήματα τραυματισμών και για την επιστροφή του του Χιώτη: "Ήταν παίκτης μου στην ΑΕΚ και μετά τον τραυματισμό του Σηφάκη υπολογίζεται. Και εμείς σήμερα μάθαμε για την επέμβαση του Σηφάκη στο γόνατο. Όλοι οι Έλληνες τερματοφύλακες υπολογίζονται. Θα σκεφτώ και θα αποφασίσω ποιους θα πάρω".

Όντως έχουμε κι άλλα προβλήματα, με τον Κυριάκο που δεν παίζει, ο Σωκράτης είναι τραυματίας, αλλά αυτή η θέση δεν έχουμε πρόβλημα. Έχουμε αρκετές λύσεις. Η Ελλάδα έχει κεντρικούς αμυντικούς και δεν θα δυσκολευτούμε να βρούμε τη λύση".