Θετικές ομολογουμένως οι εντυπώσεις που άφησε ο Τσάβι Ρόκα στην χτεσινή επίσημη παρουσίαση του στους εκπροσώπους των media. Μετρημένος, κατασταλαγμένος, προσγειωμένος. Κάτι διαφορετικό βέβαια δύσκολα θα περίμενε κανείς (και λόγω συνθηκών και λόγω βιογραφικού του Ισπανού), αλλά σίγουρα η θητεία του νέου τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού ξεκίνησε ελπιδοφόρα, αναφορικά τουλάχιστον με την παρουσίαση της δικής του φιλοσοφίας.

Στην πράξη κρίνονται όμως όλοι και τον Ισπανό περιμένει πολλή δουλειά. Ο… οδικός χάρτης που τον περιμένει για το επόμενο τρίμηνο, σαφής και συγκεκριμένος. Πρώτον, η ενίσχυση της ομάδας στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Μία δεδομένη κίνηση, αυτή του εξτρέμ, ευκταία άλλη μία στο κέντρο, εξαρτάται όμως από τα οικονομικά περιθώρια και από το δεύτερο κύριο μέλημα του: να συνεχίσει δηλαδή τις επαφές που έχουν ήδη γίνει από τους συνεργάτες του Γιάννη Αλαφούζου προκειμένου να βρεθεί τρόπος για όσο το δυνατόν περισσότερο αναίμακτη λύση της συνεργασίας των καλοκαιρινών «κομμένων». Αν επιτευχθούν οι αναμενόμενες συμφωνίες, τότε θ’ αποκτηθεί πιθανότατα και ένας κεντρικός μέσος.

Παράλληλα, το τρίτο που θέλει άμεσα να κάνει ο Ισπανός είναι βάσει της αξιολόγησης του ρόστερ από τον Γιώργο Δώνη (για την ακρίβεια των εισηγήσεων του Ελληνα τεχνικού, αφού άποψη ο Ρόκα έχει και είναι και ξεκάθαρη…) να μπει σε διαδικασία λύσης συμβολαίων και σε ποδοσφαιριστές που είναι προφανές ότι δεν υπολογίζονται είτε δεν μπορούν να προσφέρουν. Μπεκ, Μολό, Νούνες (και πιθανότατα) Φάουστο είναι αυτοί που βρίσκονται στη συγκεκριμένη λίστα.

Τέταρτον, πάντα ως συνέχεια της προεργασίας που έχει ήδη γίνει τον τελευταίο 1,5 μήνα να εντατικοποιήσει τις επαφές με τους ποδοσφαιριστές τα συμβόλαια των οποίων ολοκληρώνονται το καλοκαίρι και φυσικά του Κουρμπέλη, που το δικό του ολοκληρώνεται τον επόμενο Δεκέμβριο. Χρονικά, ίσως και να είναι από τις άμεσες προτεραιότητες, αφού ο Ρόκα, ανεξαρτήτως αν υπάρχει κοινός τόπος για συμφωνίες, θέλει να έχει εικόνα για το που πηγαίνει  η κατάσταση με κάθε έναν από τους Διούδη, Δώνη, Κουρμπέλη, Γιόχανσον, Ινσούα, Αποστολάκη προκειμένου μην δώσει… δικαιώματα από Πρωτοχρονιά να μπουν στη διεκδίκηση των ποδοσφαιριστών και άλλες ομάδες, αξιοποιώντας την δυνατότητα τους να υπογράψουν ως ελεύθεροι για το καλοκαίρι.

Και πέμπτο, όπως δεσμεύτηκε και στην χτεσινή συνέντευξη Τύπου να οριοθετήσει το πλάνο για την αξιοποίηση των πιτσιρικάδων από τις ακαδημίες. Δεν είναι κάτι που προφανώς επείγει, αλλά αυτό που θέλει ο Ρόκα είναι μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν να υπάρχει πλήρης χαρτογράφηση του δυναμικού των ακαδημιών και ξεκάθαρη στόχευση για κάθε έναν ποδοσφαιριστή, ειδικότερα από τις ομάδες k19 και κ17. Ποιοι δηλαδή μπορούν να προωθηθούν στην πρώτη ομάδα και με ποιο πλαίσιο και ποιοι πρέπει να παραχωρηθούν δανεικοί (και πού).

Τελευταίο, η επάνδρωση και ενίσχυση -πάντα βάσει των οικονομικών περιθωρίων– τόσο του οργανογράμματος του αγωνιστικού τμήματος (υπάρχουν δεδομένοι τομείς στους οποίους χρειάζονται ενίσχυση) όσο και στο τμήμα scouting, όπου εδώ και χρόνια οι ελλείψεις είναι σημαντικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τρελή "βόμβα" Ιβάν - "Κλέβει" κορυφαίο άσο από ομάδα της Αθήνας - Μεγάλη... καψούρα του Σαββίδη!